​El teu antivirus és a prova d'espies de la CIA?

La filtració de documents secrets de la CIA mostra comentaris dels espies respecte quins antivirus els fan la guitza a l'hora d'infectar les seves víctimes | Comodo, AVG, Kaspersky, BitDefender, Avira, F-Secure: qui ens defensa millor?

Existeix un antivirus que pugui protegir dels espies?
Existeix un antivirus que pugui protegir dels espies? | Arxiu
21 de març del 2017
Actualitzat el 22 de març a les 17:09h
Els ordinadors i telèfons mòbils han facilitat molt la feina dels espies. Ara només han d'enviar un virus que infecti l'ordinador o el mòbil de la persona que volen espiar i feina feta: el virus s'encarregarà d'anar gravant les comunicacions i enviar-les a l'espia. Existeix un antivirus que ens pugui protegir contra això?

La filtració a Wikileaks fa quinze dies de més de 80.000 documents de l'Agència Central d'Intel·ligència (CIA) dels Estats Units ens ha permès tenir més informació per saber quines marques d'antivirus poden fer la guitza a un o una espia, a l'hora d'infectar les seves víctimes.

Cal aclarir que és força improbable que la majoria de persones siguem espiades per la CIA, donat que és la National Security Agency (NSA) qui monitoritza la població de forma massiva, mentre que la CIA es centra en objectius molt concrets, com ara polítics, delinqüents, alts empresaris o líders d'opinió. Així, els papers desvetllats per Wikileaks tenen valor, però no com a amenaça global sino per mostrar-nos fins on arriben les capacitats de la intel·ligència dels Estats Units.

Els papers filtrats mostren tàctiques, programes d'atac i forats de seguretat -alguns dels quals desconeguts fins ara- de productes d'empreses com Google, Apple o Microsoft. Per cert que Julian Assange, líder de Wikileaks, va negar-se a fer públics els detalls tècnics d'aquests forats perquè els delinqüents no els poguessin aprofitar, però a l'hora d'informar-ne les empreses fabricants, perquè els puguin solucionar, s'ha ficat en una baralla força absurda que li està fent perdre els pocs suports amb què comptava.
 
Llistat d'antivirus
Els papers de la CIA ens han servit, doncs, per conèixer millor com treballen els actuals ciberespies, amb anècdotes curioses i petits tresors com aquesta sèrie de comentaris, on els espies donen la seva opinió sobre coneguts programes antivirus i podem saber quins els fan més la guitza a l'hora d'infectar les seves víctimes. És a dir, el millor antivirus és el que empipa més als espies.

Kaspersky

És un dels antivirus de pagament amb més bona reputació a tot el món, però no a la CIA. Diuen els ciberespies: "Té un forat al codi que ens permet saltar-nos les seves proteccions". Kaspersky Labs ha assegurat que aquest forat de seguretat ja està solucionat.

AVG

Possiblement l'antivirus gratuït amb més bona reputació, propietat de l'empresa holandesa Avast. Un espia explica que ha descobert com evitar les seves defenses d'una manera "impressionant, totalmente dolça". AVG assegura que és un atac "teòric" i no hi ha donat més importància.

Avira

Juntament amb AVG, aquest antivirus alemany és un dels antivirus gratuïts més ben considerats. Els espies es congratulen que "és molt utilitzat entre els nostres objectius, però típicament fàcil d'evadir".

F-Secure

Antivirus finès d'una casa molt ben considerada al món de la ciberseguretat. Segons els espies és "un producte de baix nivell que ens causa una dificultat mínima".

Comodo

"És un dolor colossal a la part posterior, literalment: ho atrapa tot". Els ciberespies critiquen durament aquest antivirus i els seus usuaris, als quals anomenen "bastards paranoics". Un espia escriu als seus companys o companyes: "Si tens la sort que el teu objectiu utilitzi Comodo, que t'ho passis bé!".

BitDefender

Aquest antivirus romanès també porta problemes als espies de la CIA, que critiquen que, per moltes coses que provin, segueix estant "boig" i demanen idees als seus companys per la pròxima vegada que BitDefender "s'enfadi amb nosaltres". L'empresa BitDefender ho interpreta com que el seu producte "està detectant les eines de la CIA".
Arxivat a