Podem accepta unir-se als «comuns»: guia per entendre la confluència

Amb una participació del 7,5% a la consulta interna i Ada Colau tancant la porta a la coalició, Podem Catalunya ha renunciat a quedar-se fora del nou partit | Les bases triaran entre tres noms per a la nova formació i Fachin no serà a la llista de "consens" de Xavier Domènech | El procés de confluència acabarà totalment l'any 2019, després de les municipals

 Albano Dante Fachin, al Parlament de Catalunya
Albano Dante Fachin, al Parlament de Catalunya | Adrià Costa
21 de març del 2017
Actualitzat el 22 de març a les 17:00h
Podem ha acabat guardant en un calaix el resultat de la seva consulta a les bases -amb només un 7,5% de participació- i l'ultimàtum que va plantar aquest dilluns a la resta d'actors que participen en la construcció del nou partit dels comuns. Finalment, Albano Dante Fachin ha hagut de cedir i admetre que les condicions que ells consideraven "imprescindibles" per sumar-se a la nova formació ja es donaven des del principi encara que el líder de Podem hagi intentat fer quallar el missatge que, si hi són, és gràcies a la seva insistència.

Els costos de no sumar eren massa alts, sobretot tenint en compte que el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha donat sempre suport a la confluència i té clar que el nou partit  que abanderen Xavier Domènech i Ada Colau serà, a partir del 8 d'abril, el seu interlocutor a Catalunya.

L'acord garanteix, doncs, que a l'assamblea fundacional Barcelona en Comú, Podem, ICV i EUiA es faran una fotografia conjunta de la mà d'independents, que seran els que portaran bona part del gruix organitzatiu. Això no vol dir, però, que no hi hagi diferències entre els actors o qüestions que hauran de resoldre en un context marcat pel procés sobiranista. A continuació, les respostes per entendre en quina situació naixerà el nou partit.

Què vol dir confluir?

Fa mesos que Barcelona en Comú, Podem, ICV i EUiA parlen de confluència. Implica deixar en un segon pla les identitats pròpies per construir-ne una de nova que sigui capaç d'aglutinar més gent que per separat. Tots els partits es van mostrar, en un principi, reticents a desaparèixer. Ara ja tots s'han fet a la idea que, un cop neixi el nou partit, la resta de marques tindran un paper més simbòlic i quedaran abocades a la desaparició. Podem és qui té més dificultats per pair aquest escenari, sobretot perquè és un partit de nou encuny i perquè tot just no fa ni vuit mesos que l'actual direcció va ser escollida.

Més enllà de les marques, tenen el repte de construir una única demos de militància, unificar seus i tresoreria, així com estructures organitzatives i d'alliberats.

Per què Fachin va posar sobre la taula una possible coalició?

Podem és reticent a perdre perfil propi i considera que "interpel·la més gent i té més capacitat d'influència" -en paraules del propi Fachin-. És per això que el partit lila ha arribat a plantejar que si no confluïa ara podien forjar una coalició electoral després, un fet que li hagués permès mantenir l'estructura del partit i enfortir el perfil propi. Ada Colau va donar dissabte un cop de porta a aquesta fórmula i va reivindicar que calia superar les quotes i avançar cap a un projecte "guanyador" i a llarg termini.

Com es dirà el nou partit?

Les bases escolliran entre tres opcions: En Comú Podem, En comú o Catalunya en Comú. La votació serà tant presencial com telemàtica

Què volia Podem?

Un codi ètic, que ja estava previst des del principi; llistes obertes, un sistema que també estava ja acordat i, finalment, que els 52.000 inscrits de Podem poguessin votar directament sense registrar-se. Finalment, Fachin ha acceptat que els seus inscrits hagin de mostrar el DNI per evitar duplicitats de vot. Fonts de la negociació expliquen que les reticències de Podem a aquest tràmit habitual en una votació estan motivades perquè no volen evidències de què el seu cens "està inflat". De fet, durant la proclamació de resultats de la consulta el dilluns, la direcció ja va rebaixar a 30.000 el número de militants actius. Tot, asseguren, forma part d'una estratègia de Podem per intentar garantir-se més quota de poder.

Què hi diu Pablo Iglesias?

El líder de Podem ha tingut clar des del principi que s'havia de mantenir al marge de la creació del nou partit, a qui considerarà el seu interlocutor a Catalunya. De fet, només ha intervingut de forma discreta en els darrers dies per afavorir que es desbloquegés el pols plantejat per Fachin. Aquest dimarts ha celebrar l'acord i ha subratllat que el nou partit serà el seu "referent" a Catalunya.

Quants militants té cadascun dels actors que conflueixen?

Podem ha reivindicat que té 52.000 inscrits. Posteriorment ha assegurat que en té 30.000 d'actius. A la votació de Vistalegre 2, però, van votar uns 15.000. Barcelona en Comú, per la seva banda, té un cens de 1.760 activistes i 14.200 registrats dels quals 9.500 tenen dret a vot. ICV té 4.358 militants (paguen quotes) i 1.520 simpatitzants. Finalment, EUiA té 3.452 afiliats i 2.509 simpatitzants.

Quan decidiran quina estructura té el partit?

A l'assemblea del 8 d'abril serà escollida una coordinadora transitòria que serà l'encarregada de desplegar el model organitzatiu definitiu i la preparació d'un programa electoral pensant en unes eleccions catalanes abans del març del 2018. Els actors de la confluència no donaran per tancat el procés fins el 2019, un cop passades les eleccions municipals, ja que després de confluir a nivell nacional caldrà cosir els actors a nivell territorial.

Qui es presentarà per dirigir el partit?

La direcció estarà formada per 32 persones més el coordinador general. Xavier Domènech presentarà una llista pròpia que, d'acord amb la normativa establerta, tindrà 24 membres a banda del cap de llista. Hi haurà membres dels partits que conflueixen però hi tindran un especial pes els independents. En aquesta llista no estarà finalment Albano Dante Fachin malgrat que Domènech, en el seu dia, li va oferir. Caldrà veure ara si Podem presenta una llista pròpia per intentar fer-se amb els vuit llocs restants. Però les llistes són obertes i es poden presentar altres candidatures i persones a títol individual.

Quines limitacions tindran els càrrecs del partit?

El codi ètic del nou partit fixa que els càrrecs electes tindran un límit de dos mandats "prorrogables a tres per motius extraordinaris" i cobraran un salari que prengui com a base 3,5 vegades el mínim interprofessional (707,7 euros). És a dir, de 2.476 bruts mensuals. També estableix que renunciaran a regals i privilegis i que no acumularan càrrecs injustificadament. El codi ètic també exigeix "renunciar a finançar-se mitjançant crèdits bancaris que puguin coartar la independència política" de la nova formació i deixa clar que no hi haurà deutes amb entitats financeres. 

Què passarà amb el deute de 12 milions que té ICV?

El codi ètic del partit també estableix que la nova formació no podrà endeutar-se amb els bancs. Els ecosocialistes tindran dos anys per desfer-se del deute i estan elaborant un pla econòmic per fer-ho possible que, entre altres mesures, passa per vendre seus.

Com es finançarà el nou partit?

Els diferents actors de la confluència ja han acordat que, a partir del 8 d'abril, tots els ingressos fruit de la representació institucional aniran a parar a la tresoreria del nou partit.

Quin posicionament tindrà el nou partit davant d'un referèndum no pactat?

Tots els actors que formen part de la confluència estan d'acord a l'hora de defensar que Catalunya ha de decidir si vol o no ser un estat independent a través d'un referèndum. Ara bé, reivindiquen que ha de ser una consulta vinculant, reconeguda internacionalment i amb efectes jurídics. Si el referèndum finalment es celebra sense acord, fonts de la confluència expliquen que és probable que cridin a participar amb llibertat de vot i deixant clar que no és el referèndum que demanen, sinó que és un procés participatiu. Amb tot, donen per fet que si bé la consulta es convocarà, "no s'arribarà a celebrar".
Arxivat a