La legalitat del referèndum marca el tram final del debat pressupostari

PP, PSC i Ciutadans preparen el terreny recórrer al Constitucional els comptes per la inclusió de la consulta vinculant | Junts pel Sí preveu pocs desencontres amb la CUP després de setmanes de converses per pactar els números de la Generalitat

Junqueras, Puigdemont i Arrimadas, en una imatge d'arxiu
Junqueras, Puigdemont i Arrimadas, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
21 de març del 2017
Actualitzat a les 7:06h
Deia ahir el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que hi haurà "conseqüències" si s'aprova la partida del referèndum inclosa dins dels pressupostos. A aquestes alçades de la pel·lícula, tot fa pensar que un cop els comptes siguin aprovats -avui arrenca el debat final i demà es procedirà a les votacions- immediatament seran recorreguts al Tribunal Constitucional (TC). Aquesta ha estat la manera de procedir fins ara per part del govern espanyol i dels grups parlamentaris contraris a la independència, i de ben segur que apareix en l'últim tramit dels comptes a la cambra.

La disposició addicional número 31, que estipula la voluntat del Govern per celebrar el referèndum, ha estat al centre del debat des que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va considerar-la inconstitucional. La decisió del CGE, però, tenia una contrapartida positiva per als interessos de Junts pel Sí i la CUP: es posicionava en contra de la consulta vinculant -per motius competencials-, però avalava les partides que l'han de fer possible. Finalment, els comptes mantindran la referència al referèndum gràcies a l'acord al qual han arribat les formacions independentistes.

Via tècnica

Junts pel Sí, tècnicament, vol desdoblar l'article tombat pel CGE i, per una banda, mantenir la previsió d'una partida per al referèndum unilateral -condició reforçada, ja que es desvincula del tot del marc legal- i, per l'altra, incloure una referència a recursos per al referèndum pactat. Aquest afegit que proposa la coalició, de fet, voldria que es pogués pactar amb Catalunya Sí que es Pot (CSQEP), però la confluència d'esquerres ja ha avisat que només pensa votar a favor de la seva pròpia esmena, que manté el referèndum acordat, i no avalar cap altre que reculli l'aposta per la unilateralitat

PP, PSC i Ciutadans obriran foc per la legalitat -o la manca de legalitat, segons la seva visió constitucional- de la consulta, marcant ja les línies mestres del recurs al Constitucional. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va anunciar diumenge davant de consell nacional de la formació que demanaria al PSOE que recorregués al Constitucional els comptes si mantenien la referència al referèndum.

Votació sense sobresalts

Pel que fa a l'estabilitat del pacte existent entre Junts pel Sí i la CUP, la coalició sobiranista i el Govern esperen que no hi hagi "sobresalts" en les votacions ni en el debat. L'acord és "sòlid", segons les fonts consultades, i s'arriba al debat amb "pràcticament tot lligat". Dimecres, en les votacions, es podrà comprovar.