La caixa B

Espanya és el segon estat de la UE on creixen més les desigualtats durant la crisi

Els 128 milions en interessos del FLA en un sol mes, els assetjaments sexuals a la Policia Nacional, les peticions d'asil que arriben de Veneçuela o la despesa de les piscines dels militars i de les porres extensibles de la Guàrdia Civil... entre altres dades ocultes de la setmana

| 18/03/2017 a les 11:20h
Especial: Les anàlisis de NacióDigital
Arxivat a: Política, asil, refugiats, ajuntaments, Policia Nacional, assetjament sexual, fons de liquiditat autonòmica, desigualtats socials, La caixa B, Guàrdia Civil, exèrcit, sensellarisme, contractació pública, Veneçuela
Un home rebusca en un contenidor, a Barcelona. | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 18/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Recordeu quan aquella campanya assegurava el 2010 que "Això ho arreglem entre tots"? Sí, home, sí, que Andreu Buenafuente, Aina Clotet, Àngels Barceló, Ferran Adrià, Melendi i Pau Gasol, entre d'altres, es prestaven a aparèixer en un anunci destinat a generar optimisme i cridar a la ciutadania a arremangar-se i unir esforços per lluitar contra la crisi! Doncs sembla ser que, uns anys més tard, els esforços van per barris i les classes més baixes -oh, sorpresa!- estan sortint més perjudicades d'aquesta dura temporada. Avui traiem una nova xifra que explica que, a Espanya, és un dels llocs on aquesta injustícia es dóna amb més contundència -oh, sorpresa, de nou!-. A banda, també mirem quant s'ha gastat la Generalitat en un mes en interessos del FLA, com es tracten els assetjaments sexuals a la Policia Nacional, des d'on arriben més peticions d'asil o quant gasta l'Estat en piscines per als militars o porres extensibles per a la Guàrdia Civil.

+25,5% increment de la desigualtat a Espanya
La crisi l'han pagat més uns que altres. Això és una evidència que centenars de dades poden posar de manifest. Aquesta setmana, però, l'Eurostat n'ha tret a la llum una de ben contundent, la que compara la renda que percep el 20% més ric de la societat en relació al 20% més pobre. Una estadística, a més, que situa Espanya com el quart estat més desigual de la Unió Europea, ja que allí el 20% més opulent cobra 6,9 cops l'equivalent al que rep el 20% més pobre, mentre que la mitjana de la Unió Europea i de la zona euro se situa en 5,2. De fet, només són més desiguals Romania, Lituània i Bulgària. A Catalunya, segons l'Idescat, aquesta diferència és una mica menor, de 6 cops.
 
RENDES QUE PERCEP EL 20% MÉS RIC EN RELACIÓ A LES DEL 20% MÉS POBRE

 
Ara bé, Espanya no només està a tocar del podi quan a desigualtat, sinó que hi obté la medalla de plata quan el que es calcula és l'increment d'aquesta des del 2007, l'inici de la crisi financera. Fa deu anys, el 20% més ric percebia l'equivalent a 5,5 cops el que cobrava el 20% més pobre. Des de llavors, per tant, la desigualtat ha crescut un 25,5%, només per sota del que ho ha fet a Lituània (27,1%), mentre que, a la zona euro, la mitjana és un augment de tan sols un 8,3%. De fet, fins i tot la desigualtat s'ha reduït en alguns estats que difícilment encertaríeu, com Portugal (-7,7%), Polònia (-7,5%) o Irlanda (-6,3%).
128 milions en interessos del FLA
El govern espanyol va establir com una mesura de gràcia per a les comunitats autònomes que el fons de liquiditat autonòmica (FLA) tindria temporalment un tipus d'interès del 0%. Malgrat tot, aquest favor tenia data de caducitat, i aquest 2017 ja es paguen els préstecs previs al 2016 a un interès del 0,834% i els de l'any passat a un 0,537%. Què implica això? Que la Generalitat va haver de front el gener a un pagament de 128 milions per als interessos del FLA, mentre que, el mateix mes del 2016, aquesta quantitat va ser de tan sols 8 milions. Ho detalla la Generalitat en el document sobre l'evolució financera que ha enviat al ministeri d'Hisenda, on també alerta que aquesta situació pot "generar tensions de tresoreria" a l'executiu català.
4 denúncies per abús sexual a la Policia Nacional

El cos de la Policia Nacional està clarament masculinitzat. Foto: ACN


Fa quasi un mes, trèiem a la llum que menys de la meitat de les denúncies per assetjament sexual a l'exèrcit acabaven sense cap tipus de sanció. En el cas de la Policia Nacional, però, tampoc sembla que aquestes tinguin més èxit. Segons una resposta del govern espanyol al PSOE, en els darrers deu anys, només s'han produït quatre denúncies per assetjament sexual en aquest cos, dels quals tan sols dos van conduir a un procediment penal. I en un d'aquests casos, aquest es va sobreseure, mentre que l'altre espera resolució judicial.

El nombre d'assetjaments laborals denunciats en aquest cos, però, és major: 26 el 2015 i 36 el 2016. No s'hi detalla, però, quants d'aquests va acabar amb algun tipus de pena.
21,5% places vacants a ens locals catalans
El paper dels secretaris, interventors i tresorers dels ajuntaments és clau, entre altres qüestions per verificar l'actuació dels regidors conforme no es produeixen il·legalitats, frau o corrupció. Malgrat tot, més d'una cinquena part de les seves places a Catalunya estan vacants. Així ho reconeix l'executiu central en una resposta parlamentària a C's, on se situa aquest territori com aquell de l'Estat on més empleats públics manquen en aquestes àrees. I això, des del 2013, és responsabilitat del govern espanyol, ja que una reforma d'aquell any va esgarrapar les competències de selecció dels secretaris, interventors i tresorers a les comunitats autònomes (malgrat que llavors el dèficit de treballadors ja era molt elevat). Sigui com sigui, el percentatge de vacants a Catalunya és vuit punts superior a la del segon lloc on en falten més. En termes absoluts, falten aquí 647 dels 3.010 que falten a tot l'Estat.

PERCENTATGE DE PLACES VACANTS DE SECRETARIS, INTERVENTORS I TRESORERS D'AJUNTAMENTS


 
3.960 peticions d'asil de Veneçuela
Quan parlem de refugiats, tots tenim els ulls posats a Síria. Per força, les imatges dels campaments a Grècia o Turquia o de les barques amb què arriben pel mar són colpidores. Malgrat tot, el cert és que, segons l'Eurostat, el 2016 van arribar més peticions d'asil a Espanya de Veneçuela. D'allí eren el 25% de les emeses, unes 3.960, mentre que de Síria en van arribar 2.920, escassament algunes més que d'Ucraïna (2.550). I això no significa que el drama sirià no sigui notable, però és que la majoria de sol·licituds que van fer (255.260, el 79% del total) van anar a Alemanya, un dels estats que s'ha comportat de forma més digna en aquest camp, seguida a molta distància de Grècia (26.630) o Àustria (8.730). També van haver-hi 127.010 afganesos que van demanar asil a Alemanya (el 69% del total), així com 96.115 iraquians (el 76%).


I ara, algunes contractacions destacades que s'han obert a licitació o s'han adjudicat els últims dies:

6.788.100 €
Tothom sap que les piscines dels soldats són un element imprescindible per a la protecció de l'Estat. Per aquest motiu, l'Exèrcit de Terra -ja trigava avui a sortir!- ha publicat un anunci previ de licitació d'un contracte per a la gestió integral de les piscines dels seus militars a 18 centres esportius de què disposa, amb un valor total de 6,8 milions d'euros. Dit d'una altra manera, l'exèrcit gastarà més en piscines que el pressupost de què disposa Raül Romeva per obrir i gestionar les delegacions a l'estranger de la Generalitat (6,55 milions).
897.515 €
La inclusió de plecs socials a la contractació pública és un element cada cop més recorrent, per afavorir des de l'administració el compliment d'uns principis ètics. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona ha licitat aquesta setmana el subministrament del vestuari per al seu personal, però especificant que cal que l'empresa adjudicatària respecti en el procés de fabricació les normes bàsiques de l'Organització Internacional de Treball i, en concret, les referents als convenis de llibertat sindical, de negociació col·lectiva, de treball forçós, d'igualtat d'oportunitats i de tracte, i de treball infantil. El premi a aquesta bona conducta és aspirar a un lot de 897.515,08 euros.
699.900 €

Un exemple de defensa extensible. Foto: Nidec Defense Group


Les armes extensibles han estat sempre un element polèmic entre les eines dels cossos policials. La Guàrdia Civil, però, fa temps que n'utilitza, i aquesta setmana ha licitat el que s'anomena "defenses extensibles" -una mena de porra extensible- de prop d'un metre de llargada total, amb les respectives fundes, per un cost total gens menyspreable, de 699.900,3 euros.
113.165 €
La gestió d'un centre penitenciari no és senzilla, i menys quan hi conviuen reclusos de diferents cultures i nacionalitats. És per això que el departament de Justícia ha contractat un servei de mediació intercultural, per atendre les necessitats i interessos de la població interna, facilitar la convivència, el coneixement mutu i la prevenció de la conflictivitat. La Fundació Cepaim Acció Integral amb Migrants cobrarà 58.513 euros per fer-ho als centres de Quatre Camins, Puig de les Basses i Joves, mentre que l'Associació per a la Mediació Intercultural i Social amb Immigrants (AMISI) rebrà 54.652 euros per fer-ho a Brians 1, Brians 2 i Lledoners. El lot per a les presons de Ponent i Mas d'Enric va quedar desert.
77.440 €

Un sense sostre dormint amb els seus gossos, al centre de Barcelona. Foto: Adrià Costa


L'administració pública sovint necessita l'ajuda d'assessorament extern per desenvolupar algunes de les polítiques més complicades d'afrontar. És el cas del sensellarisme, davant del qual no existeix un manual clar sobre com actuar. Per això, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha adjudicat a la Fundació Avedis Donabedian per a la Millora de la Qualitat Assistencial l'elaboració d'una Estratègia Integral per a l'abordatge del sensellarisme a Catalunya que inclourà quatre fases, que haurien d'estar enllestides el novembre: preparació i participació, diagnosi, prova pilot i avaluació d'aquesta, i concreció i presentació de l'estratègia. L'entitat percebrà 77.440 euros per aquesta tasca.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Anem
Anònim, 19/03/2017 a les 10:54
+12
-1
Gran Gobierno y mejor reforma laboral del Sr. Rajoy........
Gran populisme del poble.
Anònim, 20/03/2017 a les 11:13
+2
-2
"Casa meva es casa teva", vine que compartirem . . . . . . . mes miseria.
Camp de proves?
Anònim , 20/03/2017 a les 14:39
+6
-0
Com ja va dir un destacat intel·lectual mundial fa força anys: "Espanya sembla que l'hagin pres per un lloc per experimentar quant aguanta la gent" i "Un laboratori d'enginyeries socials per a les élites mundials i els poders fàctics". D'aquí que puntuem tant alt en tot allò negatiu. Altres pensadors han expressat opinions similars. Sobretot quan les revoltes populars - populistes es diria ara - del 2011 ja molts observadors van fer notar l'estoïcisme i docilitat espanyoles habituals davant tota mena d'abusos, excessos i injustícies. No sorprèn doncs aquesta constatació.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
A Catalunya cada any s'utilitzen 892 milions de tovalloletes | Adrià Costa
Guillem Genovès | 12 comentaris
01/01/1970
Les depuradores pateixen avaries per culpa de les tovalloletes llençades al vàter, que embussen les instal·lacions | Aigües de Barcelona impulsa una campanya per conscienciar d'aquest mal hàbit
Carles Puigdemont, abans del discurs on va renunciar a convocar eleccions | Adrià Costa
Roger Tugas | 7 comentaris
01/01/1970
Diverses fonts recorden que el president va justificar en una reunió a l'Auditori del Palau de la Generalitat que convocaria eleccions perquè tenia certeses que l'Estat provocaria violència | Segons va explicar, l'objectiu seria provocar incidents dels que culparia la CUP i Arran i, a partir d'això, intervenir amb l'exèrcit, si calia
01/01/1970
El suplement "Russia Beyond The Headlines" finançat pel Kremlin es va imprimir i distribuir fins l'any passat, tal com informa "eldiario.es"
Els assistents reclamant la llibertat dels presos polítics a l'acte a la presó Model. | ACN
01/01/1970
“42 anys després de la mort del dictador l’Estat té deu presos polítics", recorda el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri
Una escena de la magnífica «Viaje al fin de la noche» | Alba Muñoz
01/01/1970
La companyia Proyecto 43-2 acaba d’estrenar a Barcelona "Viaje al fin de la noche", la darrera peça de la trilogia sobre el conflicte basc i la memòria col·lectiva
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en una sessió al Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
Junts per Catalunya i ERC ja negocien el paper del president i del vicepresident en cas de victòria electoral, i aposten per restituir-los | En cas que els dos estiguin privats de llibertat, s'investiria un nou cap de l'executiu i d'aquí que aparegui el nom de Marta Rovira
Un dels cuiners del Fòrum Gastronòmic, en plena feina | J.M. Gutiérrez
01/01/1970
Recull de les millors imatges de J.M. Gutiérrez
Un cartell a la conselleria de Justícia, demanant l'alliberament de Mundó | Twitter @oburgada
01/01/1970
El conseller de Justícia reclama una "victòria inapel·lable" el 21-D
L'hotel Iberostar que obrirà el gener a la plaça Catalunya | Adrià Costa
01/01/1970
En els pròxims mesos es multiplicaran les inauguracions d'establiments turístics que es van salvar de la moratòria del govern d'Ada Colau
Robert Muggah | Adrià Costa
01/01/1970
El politòleg i urbanista opina que "les nacions no poden reduir-se a fronteres rígides, són una expressió diària de «consentiment»|El fundador de l'Institut Igarapé i un dels principals ponents de l'Smart City Expo explica que els grans reptes de les ciutats del futur seran les migracions i l'ús de la tecnologia en temps real
Vladimir Putin i Mariano Rajoy | Europa Press
01/01/1970
Els interrogants creixen per la magnitud de les afirmacions i per la manca de concrecions | El govern espanyol haurà d’acabar fonamentant la denúncia de la ingerència russa si no vol caure en el descrèdit a Europa i a Catalunya
Manifestació per la llibertat dels presos polítics | Adrià Costa
01/01/1970
Puigdemont, Junqueras i la resta del Govern poden formar part de les llistes i ser escollits sense problemes | L’assistència als plens dependria de permisos penitenciaris i només perdrien l’acta en cas de ser inhabilitats
Pep Palau | Adrià Costa
01/01/1970
Del 19 al 21 de novembre, Girona torna a convertir-se en un gran referent de la cuina amb la celebració del Fòrum Gastronòmic | "El restaurant del futur serà sostenible o no serà", afirma el director del certamen
Una sessió del cicle de cinema per a infants El Meu Primer Festival | El Meu Primer Festival
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira del Pa i de la Xocolata, el Meu Primer Festival de Cinema, el Temporada Alta, el Dau 2017, i el festival Som Cultura a Girona