​Barcelona planteja celebrar una «multiconsulta» anual

Els assumptes a votació, que hauran de ser competència municipal, els haurà d'aprovar el ple i poden ser a iniciativa del consistori o dels ciutadans

Redacció
17 de març del 2017
Actualitzat a les 12:56h

Façana de l'Ajuntament de Barcelona. Foto: Adrià Costa


L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat la tramitació del nou reglament de participació ciutadana, que preveu celebrar una "multiconsulta" anual sobre les qüestions que aprovi el ple, ja siguin a iniciativa del govern, dels grups o dels ciutadans. Han de ser assumptes que siguin de competència municipal, i el vot podrà ser presencial o electrònic. Aquesta normativa també regularà les iniciatives populars.

Si aquest reglament prospera, durant tota una setmana es concentraran totes les consultes aprovades. La previsió és que això sigui al mes de maig, però l'alcalde podrà decretar quin és el període que prefereix i no el podrà modificar durant tot el mandat. La regidora de Participació, Gala Pin, ha afirmat que seria al maig perquè "és quan la ciutadania està acostumada a votar".

Pin ha assenyalat que no se celebrarà els anys que coincideixin amb eleccions municipals –les properes el 2019- i, atès que les normes de participació que la regularan han començat ara la seva tramitació i s'aprovaran previsiblement a l'estiu, en aquest mandat se celebraria una única multiconsulta, al maig del 2018. Si és a petició dels ciutadans, hauran de reunir un mínim de 15.000 firmes.

Hi haurà un mínim de 30 dies de debat previ a la realització de la consulta i cada veí rebrà un llibret que explicarà les diferents qüestions que es pregunten i un article a favor i en contra de cada tema. Els resultats no seran vinculants jurídicament, perquè la llei no ho permet, però el reglament establirà que cada grup s'haurà de posicionar sobre si acceptarà o no el que decideixi la ciutadania.

S'elimina el límit del 50% mínim de participació perquè la consulta sigui vàlida, com recollia l'anterior reglament, perquè això "desincentiva la participació", ha argumentat Pin.

També regula les iniciatives populars

Aquest reglament també regula les iniciatives populars perquè el ple debati una qüestió concreta, com per exemple el canvi de model del zoo que propugna la plataforma Zoo XXI. Cal comptar amb un nombre mínim de suports de l'1% d'empadronats a la ciutat més grans de 16 anys o que representin més del 3% d'aquesta població en tres districtes com a mínim.
Es crearan diferents òrgans com la Comissió Assessora dels Processos Participatius i dues comissions de seguiment, així com una d'empara.

"La gent té ganes de participar, com es va demostrar amb les mobilitzacions del 15-M, el que volem és que tingui més capacitat d'influència en l'agenda política", ha afegit el tinent d'alcaldia de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, que ha indicat que el govern no vol menystenir els esforços per millorar la participació que s'han fet fins ara, creant òrgans als barris i als districtes i celebrant una consulta l'any 2010 sobre la reforma de l'avinguda Diagonal.
Arxivat a