Junqueras fa una crida a preservar la «força compartida» per assolir la República

El líder d'ERC apel·la a "l'amor" per superar els grans reptes del tram final del procés

Oriol Junqueras, a l'acte dels 20 anys de la Fundació Irla
Oriol Junqueras, a l'acte dels 20 anys de la Fundació Irla | ACN
16 de març del 2017
Actualitzat el 17 de març a les 7:23h
En plena recta final per a la convocatòria del referèndum, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, insufla moral a les seves tropes perquè segueixin liderant un projecte en el qual els republicans juguen un paper central. En l'acte de celebració dels 20 anys de la Fundació Josep Irla, el laboratori d'idees de la formació republicana, ha apel·lat a fer tot l'esforç per preservar "la força compartida, el rigor i la constància" per aconseguir el que ha definit com "el primer dels passos": l'obtenció de la República catalana.

Junqueras ha recordat les dificultats del passat i les ha comparat amb la situació en la qual es troba ara ERC, a qui totes les enquestes situen com a guanyadora en unes eventuals eleccions. "Som conscients de la magnitud dels reptes", ha proclamat davant de les 250 persones que han assistit a l'acte, entre elles, bona part de la cúpula del partit. I justament perquè els reptes són grans, ha fet una crida a no rendir-se perquè "hi haurà rems per a tots els braços". Conscient que el trajecte estarà farcit de dificultats, Junqueras ha apel·lat a l'amor per superar les dificultats del camí. "Ens hem d'estimar perquè res justifica millor la nostra dedicació que l'objectiu de fer un món millor per a tothom", ha proclamat. Era una manera de dir que ERC, però també Catalunya, ha de tenir alta l'autoestima per aconseguir els seus objectius. 

Bel Olid demana que úna dona sigui la primera presidenta de la República

Abans de la intervenció de Junqueras, els ex-consellers Josep Huguet i Joan Manuel Tresserras; la directora de Tributs i Jocs de la Generalitat, Marta Espasa; el filòsof Josep Ramoneda i l'escriptora Bel Olid han debatut plegats en una taula rodona sobre conceptes com l'Estat com a "dogma", la política de fiscalitat i la "moralitat" del capitalisme, o la necessitat de fer de la cultura una prioritat política. En aquest escenari, Olid ha deixat anar un prec que ha generat expectació: que els partits presentin dones com a candidates a la presidència de la Generalitat a les pròximes eleccions. "Presentem tots candidates i que la primera presidenta de la república sigui una dona", ha deixat anar.

La gosadia d'Olid ha tingut resposta per part de Junqueras: "M'agradaria que ben aviat esdevingui allò que ens proposava la Bel Olid però en tot cas concentrem-nos en el primer dels passos, la república".

Entre els assistents a l'acte hi havia la secretària general del partit, Marta Rovira; la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, i ex-dirigents dels republicans com Joan Ridao o membres del Govern com els secretaris d'Hisenda i Economia, Lluís Salvador i Pere Aragonès.