Els pressupostos mantindran la referència al referèndum

L'oposició avisa Junts pel Sí i la CUP que estaran avalant allò que el Consell de Garanties ja ha dit que és inconstitucional | El PP ja estudia portar els comptes al Tribunal Constitucional

16 de març del 2017
Actualitzat a les 17:59h

La junta de portaveus, reunida aquest dijous al Parlament Foto: ACN


Els pressupostos del 2017 que seran aprovats la setmana que ve mantindran la referència explícita a la celebració del referèndum. Després que el Consell de Garanties Estatutàries tombés la disposició addicional que recollia la celebració d'una consulta vinculant, tots els grups han mogut fitxa: Junts pel Sí i la CUP per garantir la menció al referèndum es manté; PP, C's i PSC per demanar que es retiri i Catalunya Sí que es Pot perquè només es parli d'una votació acordada amb l'Estat. Finalment, la mesa del Parlament, on Junts pel Sí té majoria, ha desestimat la petició de reconsideració dels unionistes, que demanaven que no fos votada cap esmena que fes referència al referèndum.

Amb aquest moviment de la mesa, es preveu que prosperi l'esmena viva de la CUP, que mantenia el text original relatiu a la partida a habilitar per celebrar el referèndum, però sense fer cap referència a que aquest s'hagi d'adequar "en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria", tal i com fixava la disposició addicional 31. Junts pel Sí ja ha expressat la voluntat de donar-hi suport

L'esmena de Junts pel Sí difícilment prosperarà

A la vegada, però, Junts pel Sí també ha registrat una esmena que ara per ara té difícil que prosperi per afegir que els comptes prevegin igualment una partida per convocar el referèndum "previst" en la resolució aprovada en el debat de política general, no tombada pel Tribunal Constitucional perquè hauria de ser pactat amb el govern espanyol, però "tenint en compte el treball desplegat pel Pacte Nacional pel Referèndum d'acord amb els criteris del dictamen del CGE", el qual, de nou, reclama que el govern espanyol avali la votació sobre la independència.

D'aquesta manera, Junts pel Sí vol desdoblar l'article tombat pel CGE i, per una banda, mantenir la previsió d'una partida per al referèndum unilateral -condició reforçada, ja que es desvincula del tot del marc legal- i, per l'altra, incloure una referència a recursos per al referèndum pactat. Aquest afegit que proposa la coalició, de fet, voldria que es pogués pactar amb Catalunya Sí que es Pot, però la confluència d'esquerres ja ha avisat que només pensa votar a favor de la seva pròpia esmena, que manté únicament el referèndum acordat, i no avalar cap altre que reculli l'aposta per la unilateralitat.

La indignació de l'oposició

L'oposició ha advertit ja els grups independentistes que es disposen, de nou, a votar allò que el Consell de Garanties Estatutàries ja ha dictaminat que va en contra de les sentències del Constitucional. El portaveu del PP, Alejandro Fernández, fins i tot ha insinuat que el més probable és que el govern espanyol porti els pressupostos al TC. "Estan fent una manipulació barroera del Parlament", ha lamentat el dirigent popular. El seu homòleg de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ja ha avançat que el seu grup advertirà abans de la votació que la mesa "s'està saltant" les resolucions del TC i del propi CGE.

Per la seva banda, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha reiterat que pel seu grup és "bàsic" que es respecti el dictamen del CGE. "Ha estat un matí lamentable. Tota iniciativa està intoxicada pel procés", ha sentenciat la portaveu socialista Eva Granados.