JxSí planteja sancionar els grups que no participin en el debat per agilitzar la desconnexió

L'oposició avisa que participar en una ponència parlamentària és un "dret" i no una "obligació"

16 de març del 2017
Actualitzat a les 14:49h

La comissió del reglament del Parlament, reunida aquest dijous. Foto: Europa Press


El Parlament ha donat ja el tret de sortida a la ponència conjunta per debatre la reforma del reglament del Parlament, un tràmit a través del qual Junts pel Sí busca disposar d'una via per poder aprovar de forma exprés la llei de desconnexió. La ponència es crea, però, amb tota l'oposició en contra -a excepció de la CUP-, que ja ha anunciat que no pensa participar en el debat. Davant d'aquesta situació, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha demanat a la mesa del Parlament que revisi si es pot imposar "el règim sancionador" als grups que renunciïn a participar-hi.

El fet que Turull hagi lamentat la "deixadesa de funcions" de l'oposició per manifestat que no pensa participar en la ponència ha enutjat Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP, que han recordat que participar en una ponència parlamentària és "un dret" i no una "obligació" i que, per tant, no se'ls pot imposar cap tipus de sanció. De fet, insisteixen que una ponència conjunta no es pot crear, com el seu mateix nom indica, "si no és conjunta".

Davant les crítiques de l'oposició, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha volgut deixar clar que no permetrà que es "qüestioni" l'acció de la mesa perquè considera que el tràmit "s'està fent bé" i d'acord amb "el reglament i la legalitat" i hi ha un informe dels lletrats que així ho avalen. 

L'oposició no hi participarà

Junts pel Sí i la CUP, doncs, es quedaran sols participant en la ponència, ja que la resta de grups s'hi neguen en rotund. "S'està vulnerant els drets dels diputats i, a sobre, s'amenaça amb sancions", ha etzibat el portaveu del PP, Alejandro Fernández. El seu homòleg de C's, Carlos Carrizosa, ha lamentat que s'estigui intentant "silenciar l'oposició" i ha titllat de "vergonya" que es parli d'imposar sancions. "Només tenen l'objectiu la desconnexió sense que es produeixi un debat", ha lamentat la portaveu del PSC, Eva Granados. Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que es Pot, ha instat Junts pel Sí a presentar, en tot cas, una proposició de llei perquè sigui esmenada i debatuda pels grups en comptes d'apostar per una via exprés.

Tramitar per lectura única la llei de transitorietat

Junts pel Sí vol un via exprés per aprovar la llei de transitorietat jurídica, la principal norma per a la desconnexió. Però per això necessita un canvi del reglament del Parlament per poder tramitar per lectura única aquesta llei i estalviar-se així tràmits parlamentaris que en retardarien l'aprovació. 

En concret, el reglament de la cambra catalana ja preveia que els projectes de llei -és a dir, els textos elaborats pel Govern- fossin aprovats a partir d'un sol debat en el ple, sense haver de passar per comissió ni fer més tràmits, si ho demanava l'executiu, la Mesa o la Junta de Portaveus, i la majoria dels diputats hi donaven l'aval. La proposta ara és que les proposicions dels grups parlamentaris gaudeixin d'un tracte similar i que el ple pugui optar per l'aprovació exprés, si la Junta de Portaveus hi està d'acord.