El Consell Comarcal del Barcelonès aprova per majoria absoluta la seva dissolució

Els set grups de l'ens també han acordat col·laborar amb la Fiscalia i la Sindicatura de Comptes per investigar possibles irregularitats en la seva gestió

per Redacció, 15 de març de 2017 a les 19:14 |
El ple del Consell Comarcal del Barcelonès d'aquest dimecres | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple del Consell Comarcal del Barcelonès (CCB) ha aprovat aquest dimecres per majoria absoluta una moció unitària pactada a últim moment pels set grups que el componen per instar a la Generalitat i al Parlament a iniciar el procediment de supressió de la institució.

La moció, que finalment ha unificat les presentades pel govern comarcal (PSC i CiU) i ERC, també inclou col·laborar activament amb la Sindicatura de Comptes de la Generalitat i amb la Fiscalia per esbrinar possibles irregularitats en la gestió de la institució, les quals la CUP ja ha denunciat a l'Oficina Antifrau.


Aquest últim punt, que no formava part de la moció presentada pels grups del govern comarcal i sí de la d'ERC, finalment ha estat acceptat per la totalitat de formacions, en el que han definit "com un gest de responsabilitat compartida". 

El text defensa també garantir els drets dels treballadors de l'entitat, després que un representant dels seus empleats ho hagi demanat en finalitzar el debat, ja que inicialment el text advocava per garantir els llocs de treball: "El dret no és només una cadira. Som persones i professionals que treballem amb eficàcia".


Un cop aprovada la moció, el president del Consell Comarcal, el socialista Francesc Josep Belver, ha fet una encesa defensa de la institució lamentant "l'espectacle mediàtic" a què se l'ha sotmès en les darreres setmanes des de la publicació de l'informe de la Sindicatura de Comptes i recordant que cap altra institució a Catalunya ha estat tan fiscalitzada.

Defensa de la institució


Belver ha recordat que la competència de dissoldre el consell és del Parlament i la Generalitat: "Si seguim aquí, no és per una decisió d'aquest consell ni del seu president, és perquè el Parlament no ha decidit fer una altra cosa. Qui hagi de decidir, que decideixi".

Sobre l'informe de la Sindicatura de Comptes, ha recordat que analitza sis anys de gestió i que han rebut als seus representants durant dos anys en el consell comarcal per recollir dades. Ha afegit que només ha traslladat dues presumptes irregularitats a Fiscalia –una en Marina Badalona i una altra en Fundació Pisos de Lloguer, ja extinta-, i ha asseverat: "Cap altra administració catalana s'ha sotmès a una fiscalització d'aquest tipus i d'aquesta dimensió durant tant temps".

"Quan s'apel·la a la transparència i a l'opacitat, ens agradaria veure quantes administracions catalanes podrien rebre durant dos anys a la Sindicatura de Comptes i que els fiscalitzi sis anys" per traslladar dos assumptes a Fiscalia que no estan relacionats amb el consell comarcal, perquè mai ha tingut el control de Marina de Badalona i a la Fundació Pisos de Lloguer tenia la mateixa representació que els cinc municipis.

"Opacitat gens, cap", ha asseverat Belver, qui ha assegurat que el Consell Comarcal del Barcelonès costa uns deu euros anuals per ciutadà, quan l'últim creat en el Parlament té un cost de 150 euros anuals i encara no s'ha constituït –en referència al del Moianès-, per la qual cosa s'ha preguntat si realment l'objectiu és avançar cap a la racionalització de l'administració local.

Després de demanar als grups menys rodes de premsa i més iniciatives legislatives en el Parlament, ha defensat que va assumir el càrrec de president del consell comarcal amb la seva lleialtat i la seva honradesa com a patrimoni, i ha advertit que no en marxarà amb més patrimoni, però que permetrà que ningú posi en dubte la seva lleialtat a la institució i la seva honradesa.

Supressió per unanimitat

El republicà Jordi Coronas –del grup que va impulsar aquest debat- ha ressaltat que la seva intenció és racionalitzar l'administració pública i que en cap cas ERC pretén "atacar a la institució ni al seu personal", i ha expressat el seu respecte i agraïment als seus empleats.

El conseller de CiU i vicepresident primer del consell comarcal, Jordi Martí, ha demanat un diàleg institucional lleial entre els grups per impulsar de forma rigorosa aquest procés, i ha reivindicat la tasca dels treballadors del consell comarcal.

La socialista Carmen Andrés ha demanat al Parlament i a la Generalitat que "reprenguin les tasques de racionalització" de l'administració local, i ha assenyalat que les competències del consell comarcal podrien traslladar-se a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), però algunes podrien fer-ho a la Diputació de Barcelona, com les beques menjador.

Des de l'Entesa –que inclou a ICV, EUiA i BComú-, Àlex Mañas ha recordat que el seu grup ja havia demanat la supressió del consell, i que ell mateix com a portaveu ecosocialista a Badalona va alertar d'operacions impulsades per Marina Badalona i va demanar "reiteradament" la destitució del seu conseller delegat.

El popular Daniel Gracia ha recordat que el PP ha demanat durant anys la dissolució de l'entitat i també l'informe de la Sindicatura de Comptes, i ha celebrat que s'hagi aconseguit una "moció apolítica" per avançar en la supressió del consell, del qual ha dit que en aquest mandat ha respost amb transparència a les peticions del PP.

Alba Calvo (CUP) ha criticat un model territorial que considera imposat des del govern espanyol amb divisions arbitràries i arcaiques amb les províncies, i ha assenyalat que, encara que defensa les comarques, en aquest cas el consell manca de sentit, després del qual ha avisat que no permetran que es tapin irregularitats amb la dissolució: "No podem tancar el quiosquet i que aquí tothom surti airós".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació