Els Bombers de Barcelona assenyalaran les llars on hi ha pobresa energètica

Quan el cos redacti l’informe d’un servei després d'una intervenció, introduirà informació relacionada amb els subministraments bàsics per fer constar els casos de vulnerabilitat

Redacció
15 de març del 2017
Actualitzat a les 17:43h
Els Bombers de Barcelona aplicaran a partir de dilluns de la setmana vinent un protocol d’actuació per fer constar a quines llars hi ha pobresa energètica i facilitar la informació als serveis socials municipals. L'anunci l'ha fet aquesta tarda l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, que també ha concretat quin serà el procediment que seguirà el cos per assenyalar els domicilis vulnerables.

Concretament, els Bombers introduiran als informes de les seves actuacions detalls relacionats amb quatre indicadors: l'estat de l’habitatge i dels subministraments, el nivell de confort tèrmic i la valoració d'altres factors personals i familiars. "Són indicadors objectius que no generen cap dubte i són clarament determinats per saber que a una llar hi ha una situació vulnerable", apunta la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano.

En paral·lel, fonts municipals confirmen que el nou protocol d’actuació dels Bombers forma part d’un seguit de mesures que impulsaran diferents àrees de l’Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu d'incrementar les polítiques proactives vers les llars amb pobresa energètica.

L’Aliança Contra la Pobresa Energètica insisteix en la importància d’implicar els Bombers de Barcelona en la detecció de casos de vulnerabilitat a les llars per poder-los derivar als serveis socials. Segons Campuzano, el 80% de les famílies que no paguen els rebuts perquè no tenen recursos no ho han comunicat mai als serveis socials. “Com que els Bombers tenen accés a moltes llars, ara tindrem una altra via d’acció davant aquesta problemàtica”, destaca.

Campuzano subratlla que l’objectiu és quantificar una situació estesa a moltes famílies “i sovint poc visualitzada”. D’aquesta manera, l’Aliança recorda que el protocol no es centra només en les actuacions dels Bombers per casos d’incendi, sinó que els indicadors es faran constar als informes de qualsevol actuació en una llar. Per exemple, s’indicarà si es detecta que la xarxa elèctrica està punxada, si la llar s’il·lumina amb espelmes o si no està aclimatada adequadament. Aquests senyals es traslladaran als serveis socials perquè actuiïn “abans que es produeixi una desgràcia, com l’incendi de Reus on va morir una persona”.
 
Arxivat a