Manuel Valls s'acosta a un Macron que va sumant suports

L'ex-primer ministre reuneix els seus partidaris i es desmarca del candidat del Partit Socialista, Benoît Hamon

15 de març del 2017
Actualitzat a la 13:56h

Manuel Valls en una fotografia d'arxiu. Foto: E.P.


Hi ha moviments intensos en el centre i l’esquerra francesa i tots tenen el mateix destinatari: Emmanuel Macron, l’ex-ministre d’Economia que ha tingut l’habilitat de fer oblidar que ha estat un dels gestors d’un mandat, el del president François Hollande, que toca a la fi molt erosionat. Si recentment va ser el dirigent centrista François Bayrou qui va donar suport explícit a Macron, el candidat independent que es presenta com abanderat del canvi i la renovació, els darrers dies s’han afegit a la seva candidatura figures de diverses sensibilitats de l’esquerra, des de l'ecologista Daniel Cohn-Bendit a l’ex-secretari del Partit Comunista Robert Hue i l'ex-alcalde socialista de París Bertrande Delanoë. Ara és un pes pesant com Manuel Valls qui fa les primeres passes d’aproximació. 

Ahir al vespre, Manuel Valls va reunir els seus diputats i senadors partidaris per estudiar la situació. Es va rumorejar que Valls anunciaria el seu suport a Macron, cosa que va negar. Però el cert és que Valls ha decidit desmarcar-se del candidat del seu partit, el PSF, Benoît Hamon. El radicalisme d'aquest ha fet que finalment Valls no li doni suport. En els rengles de Valls hi ha un sector que s'ha posicionat ja clarament al costat de l'ex-ministre d'Economia. Només la mútua antipatia que es tenen Macron i Valls dificulta que l'entesa encara no s'hagi produït.

La "cua" que té ara Macron ha fet que el mateix candidat hagi deixat clar que donar-li suport no garanteix que qui ho faci formi part després del seu govern o de la majoria presidencial en les eleccions legislatives que es faran el juny, després de les presidencials. Tot un avís a navegants, també a Valls, que té la intenció de ser candidat a l'Assemblea Nacional. Macron va fer ahir una al·lusió a l'oportunisme dels aliats que ara congrega al recordar que "després del triomf de De Gaulle, tothom era gaullista".

El pragmatisme s'imposa en un sector de l'esquerra francesa, espantat davant de la perspectiva d'una segona volta que tingui a Marine Le Pen com a favorita enfront un François Fillon imputat. El xoc final entre la candidata del front Nacional i un dirigent tacat per la corrupció fa basarda.

Aquest dimarts es va saber que Macron també era investigat per un suposat cas de favoritisme de quan era ministre. En una visita a Las Vegas, hauria encarregat l'organització d'una trobada amb empresaris al grup Havas sense concurs previ. Però cal veure si un afer com aquest pot afectar la seva posició en la campanya.  
 

Emmanuel Macron. Foto: Europa Press