​L'escola La Maquinista de Barcelona deixarà d'estar en barracons el 2020

El centre fa nou anys que no té edifici i és el que porta més temps així de la ciutat | L'Ajuntament farà una ocupació anticipada d'un solar perquè la Generalitat el construeixi

Redacció
14 de març del 2017
Actualitzat a les 18:38h

La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz. Foto: ACN


L'escola La Maquinista de Barcelona fa nou anys que està en barracons, i és la que porta més temps de la capital catalana en aquesta situació. L'Ajuntament s'ha decidit a iniciar els tràmits per construir el centre, el qual es preveu que deixi enrere els barracons el 2020, si bé la data dependrà finalment de la Generalitat, segons ha afirmat als mitjans la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, i ha avançat aquest mateix dimarts l'Ara.

L'Ajuntament encara negocia sobre l'ampliació del centre comercial de La Maquinista, però ha decidit avançar-se i ocupar anticipadament un solar que ja està fixat com a sòl públic per tal de construir allà l'escola. Té nou cursos i dues o tres línies, en funció de l'etapa educativa. Sanz ha reconegut que hagués estat millor arribar a un acord, però en veure que aquest no arriba, han apostat per deslligar l'escola de les negociacions utilitzant un procediment legal.

Sanz ha argumentat que des de l'Ajuntament han estudiat acuradament aquesta operació, que s'ha utilitzat en altres ocasions, i han conclòs que no hi ha cap lesió de cap dret privat, perquè aquest solar ja està declarat com a públic i el promotor ha assegurat que no té intenció de fer servir el seu subsòl. "Hem valorat tots els riscos", ha indicat la tinent d'alcalde.

Segons la tinent d'alcalde, "no té massa sentit lligar una escola" amb un projecte molt més gran d'ampliació del sostre comercial i de construcció d'habitatges. El consistori calcula fer efectiu el tràmit de l'ocupació anticipada en vuit o deu mesos i ja té condicionat l'espai provisional mentre es construeix l'edifici de l'escola. Seria possible que aquesta estigués operativa l'any 2020, però això ja és qüestió de la Generalitat, que és qui s'ocuparà de la seva construcció.

Negociacions sobre el centre comercial

En paral·lel, el govern municipal continua en converses amb el promotor del centre comercial –Unibail Rodamco Steam- per trobar el millor encaix possible al pla que s'ha de desenvolupar segons la Modificació del Pla General Metropolità aprovada el passat mandat. El planejament vigent inclou una superfície total de 92.000 metres quadrats: 36.000 de sostre comercial, 6.000 per a usos complementaris i 50.000 com a sostre residencial.

L'executiu va denegar el Pla de Millora Urbana presentat inicialment i ara està en converses per intentar minimitzar l'impacte que tindria el desenvolupament del projecte en el teixit comercial dels barris que envolten La Maquinista. Un dels aspectes que cal adaptar té a veure amb la intenció d'ampliar l'aparcament del centre comercial.
Arxivat a