El Govern assegura que no li «tremolaran les cames» per organitzar el referèndum

La consellera de la Presidència, Neus Munté, assegura que la voluntat de l'executiu és mantenir la mà estesa cap a l'executiu espanyol després de la condemna a Mas, Rigau i Ortega | L'executiu destaca que el referèndum segueix "inalterable" malgrat els avisos de la justícia espanyola contra càrrecs sobiranistes

Carles Puigdemont, Neus Munté i Joan Vidal es dirigeixen a la reunió del Govern del 14 de març del 2017
Carles Puigdemont, Neus Munté i Joan Vidal es dirigeixen a la reunió del Govern del 14 de març del 2017 | Govern
14 de març del 2017
Actualitzat a les 19:02h
Mà estesa en direcció a Madrid tot i la inhabilitació d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. "Mantenim la voluntat d'acord, pacte, negociació i diàleg amb l'Estat", ha destacat aquest dimarts la consellera de la Presidència, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al consell executiu. El referèndum, ha insistit Munté, és "inalterable", però l'executiu té intenció de seguir picant la porta de Mariano Rajoy per tal que s'assegui a la taula de negociació i abordar definitivament la consulta vinculant prevista per al setembre. "A cap membre del Govern li tremolen les cames", ha destacat.

Si la votació és "inalterable" és, en essència, perquè l'executiu es manté ferm en el compliment dels compromisos als quals ha arribat el Parlament en els últims mesos. En el debat de política general es va pactar fer el referèndum "com a molt tard" al setembre, i les primeres inhabilitacions no han variat el full de ruta. "La voluntat es manté tot i els avisos", ha destacat la dirigent nacionalista en referència a les "amenaces, el tancament de portes i les condemnes".

En una intervenció inicial, Munté ha destacat que l'Estat té "fòbia" a les urnes i ha considerat que la sentència no és benèvola en la mesura que la condemna per a Mas és la màxima -dos anys- pel delicte de desobediència. Encara no hi ha data, ha concretat, per la reunió que han de mantenir els presidents Carles Puigdemont i Rajoy en les properes setmanes. Els dos dirigents es van trobar l'onze de gener a la Moncloa, però la cita només va servir per constatar la distància existent entre administracions.

"Malauradament no hi ha cap data prevista", ha ressaltat Munté, que ha apuntat que no li "consta" cap cita privada entre Puigdemont i Rajoy. Fa unes setmanes, la consellera va negar que hi hagués hagut contactes entre presidents i, pocs dies després, va transcendir la trobada de l'onze de gener.