Puigdemont referma el compromís amb el referèndum després de les inhabilitacions

El president de la Generalitat, en una compareixença a Palau, assegura que la sentència anima el Govern a "trobar la resposta a les urnes" entre finals de l'estiu i principis de la tardor | Assenyala que el diàleg amb l'Estat segueix en peu, tot i que ara mateix no existeix, i indica que no posarà "condicions" a Rajoy

Carles Puigdemont, amb Oriol Junqueras i Raül Romeva, aquesta tarda
Carles Puigdemont, amb Oriol Junqueras i Raül Romeva, aquesta tarda
13 de març del 2017
Actualitzat a les 17:37h

Carles Puigdemont, amb Oriol Junqueras i Raül Romeva, aquesta tarda


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut aquest dilluns a la tarda a Palau després de conèixer la sentència del 9-N que inhabilita Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per la seva participació en la jornada del 2014. "Tots ens sentim condemnats, també els que van votar no", ha insistit Puigdemont, que ha refermat el compromís amb el referèndum i la voluntat de diàleg amb l'Estat, tot i que no hi ha cap via oberta d'entesa amb Mariano Rajoy.

"És una sentència esperada, però no per això menys greu. No van cometre cap altre crim que el d'intentar escoltar la veu dels ciutadans i que s'expressessin", ha apuntat el president, que ha destacat que "allò que la justícia espanyola ha condemnat ho indultarà el poble de Catalunya en referèndum, votant aquest any". Quan serà, això? Previsiblement, entre "finals d'estiu i principis de la tardor", ha ressaltat.

La majoria del Govern ha assistit a la compareixença de Puigdemont, que ha parlat flanquejat pel vicepresident Oriol Junqueras i del conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. Junqueras ha assegurat que l'executiu complirà amb el mandat rebut al Parlament i que la prioritat, a banda d'organitzar la votació, ha de ser "guanyar-la".

Els consellers Josep Rull (Territori), Meritxell Ruiz (Ensenyament), Jordi Baiget (Empresa i Coneixement), Santi Vila (Cultura) i Meritxell Borràs (Ensenyament) eren a primera fila de la compareixença. Per part d'ERC hi havia Oriol Junqueras, però cap altre conseller dels republicans.

Suport a la seu del PDECat

Unes hores abans, Puigdemont ha fet costat -juntament amb la plana major del PDECat- als condemnats en una roda de premsa a la seu de la formació. El president ha aprofitat per considerar un "estímul" la sentència en la mesura que el procés sobiranista s'ha anat sobreposant a totes les dificultats que han anat sorgint.

La sentència del 9-N s'ha fet pública al matí, un mes i tres dies després que acabés el judici. L'encarregat de pronunciar-la ha estat el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos. A banda de les inhabilitacions, els condemnats rebran multes que van des dels 36.500 euros fins als 24.000.