Mas recorrerà la sentència del 9-N i denuncia que a l'Estat la llei «no és igual per a tothom»

L'ex-president de la Generalitat reclama "fermesa" i "determinació" al Govern i "mobilització" a la ciutadania | El líder del PDECat destaca que acataran la condemna dins la jurisdicció espanyola a l'espera de construir la sobirania catalana | Puigdemont insisteix que a cada dificultat surt "reforçat" el compromís amb el procés

Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, després de conèixer la sentència
Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, després de conèixer la sentència | PDECat
13 de març del 2017
Actualitzat a les 15:07h
Després de conèixer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i després d'estudiar-la amb els seus advocats, Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau han comparegut públicament per valorar-la acompanyats de la plana major de la Generalitat i del PDECat des de la seu de la formació. "No ens penedim de res i ho tornaríem a fer", ha assegurat Mas. "Ara que ja tenim aquesta primera sentència, l'agafo en plena serenitat i en plena disconformitat", ha ressaltat poc abans de dir que aniran al Tribunal Suprem i a Europa per recórrer-la. "A Espanya es persegueixen idees polítiques", ha resumit el dirigent nacionalista en una intervenció davant dels mitjans.

"Vam dir que arribaríem fins al final, i per anar a Europa hem de fer tots els recursos dins l'Estat", ha assenyalat l'ex-president, que ha mostrat nul·les esperances sobre una revisió al Suprem. Aquest tribunal fallarà, segons Mas, en els propers "dies" en relació a Francesc Homs. "Aquesta causa no acaba en un Estat que té la democràcia amputada, sinó al cor d'Europa", ha considerat Mas, que ha constatat que no existeix -de moment- cap via pactada per votar en un referèndum acordat. Carles Puigdemont, president de la Generalitat, ha destacat que el "compromís" dels sobiranistes "surt reforçat" a cada dificultat. A les 16.30 farà una declaració institucional des de Palau.

L'ex-president ha ressaltat que hi ha dues imatges que han coincidit: la condemna als encausats pel 9-N i, al mateix temps, l'anunci de la primera ministra escocesa sobre la celebració d'un referèndum l'any 2018. "A l'Estat hi ha una democràcia de fireta", ha apuntat Mas. Sobre si acataran la sentència, Mas ha apuntat que es recorrerà "fins a les últimes instàncies", i ha apuntat que en aquests moments estan "sota la jurisdicció espanyola". "Mentre això sigui així, anirem a Europa. Si el poble se'n surt i arribem a la nostra sobirania, complirem la legislació catalana de futur", ha dit, al mateix temps que reclamava "mobilització" a la ciutadania.

Suport institucional

Puigdemont ha fet costat als condemnats, així com també l'executiva en pes del PDECat i els caps de files al Parlament -Jordi Turull-, al Congrés -Francesc Homs, també jutjat pel 9-N-, i al Senat -Josep Lluís Cleries-. "La llei no és igual per a tothom", ha ressaltat Mas, que ha demanat "determinació" a la gent. Ortega ha assenyalat que es poden "inhabilitar les persones però no les urnes", i ha reivindicat la vigència de la jornada de participació.

Mas ha seguit des de la seu del PDECat la lectura de la sentència, llegida per Jesús María Barrientos, mentre que Ortega ho ha fet des de casa seva. L'escenografia de la compareixeça ha estat presidida per una urna del 9-N i un gran logotip amb el lema Ho tornaria a fer. No hi havia cap imatge de marca de les noves sigles convergents. "hem estat acompanyats interiorment i col·lectivament", ha destacat Rigau, que és l'única dels tres condemnats que ostenta ara mateix un càrrec públic. "Ens han inhabilitat, de moment. Ens diuen que no podem aspirar a representar la ciutadania perquè hem donat compliment al que ens va demanar", ha constatat.

L'ex-president ha volgut començar amb un agraïment a les persones que els han transmès escalf durant els últims temps, i molt especialment a aquelles persones que van manifestar-se davant del TSJC en el primer dia del judici al 9-N. "Se'ns jutja pel procés sobiranista, i ens hem d'adreçar a la gent que ens va dir que tiréssim endavant i que no féssim ni un pas enerere", ha destacat l'ex-president de la Generalitat.

Futur compromès

Preguntat sobre la possibilitat que Mas sigui candidat del PDECat a la Generalitat a les properes eleccions, el dirigent nacionalista ha assegurat que "segons la legislació espanyola" no ho podrà ser. L'ex-president va ressorgir com a actiu electoral de la formació després del judici al 9-N, però després de tot el procés judicial relacionat amb el cas Palau ha vist directament compromesa la seva situació.