L'unionisme demana acatar la sentència i insta el Govern a rectificar

Xavier García Albiol diu que la sentència repara l'estat de dret i reconforta | El portaveu del PSC, Salvador Illa, demana respectar la decisió del tribunal però avisa que la judicialització no porta enlloc | Carlos Carrizosa (Ciutadans) diu que Catalunya no necessita màrtirs i reclama eleccions a Puigdemont "si no sap sortir del laberint en què s'ha ficat"

Xavier García-Albiol, avui a la seu del PP català.
Xavier García-Albiol, avui a la seu del PP català. | Flickr PP
13 de març del 2017
Actualitzat a les 15:04h
El coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, ha dit avui que "la sentència del 9-N repara l'Estat de dret". El líder dels populars ha dir que "no és un dia d'alegria, és un dia de tristesa pels catalans que creuen en la democràcia perquè per primer cop en democràcia, es condemna un president per saltar-se l'estat de dret". Per això, ha afegit, "la sentència ens reconforta".   

García Albiol ha dit que "és un cop molt dur per Convergència i per tots aquells que volen seguir fracturant" la societat catalana. ha assegurat que el referèndum no tirarà endavant: "Ningú portarà a votació separar Catalunya d'Espanya". I ha dit que la sentència és un avís "per a Oriol Junqueras i els altres companys de viatge". 

Sobre si esperaven una sentència encara més dura, García Albiol ha dit que no entren a valorar el contingut detallat ni si els sembla que són molts o pocs anys d'inhabilitació, i simplement l'acaten.Sí que ha reclamat que Irene Rigau hauria de renunciar com a diputada al Parlament "per dignitat", encara que la sentència no és ferma.

Ciutadans: "Catalunya no necessita salvadors ni màrtirs"

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha opinat aquest dilluns que la sentència que inhabilita Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N tanca la porta a un nou referèndum. "Ara ja saben que estaven cometent una il·legalitat. Aquesta sentència tanca definitivament tots els dubtes respecte a la possibilitat legal de repetir un 9-N", ha constatat en roda de premsa. Carrizosa també ha augurat que si Mas, Ortega i Rigau van presentar-se durant el judici com si fossin els "salvadors de la pàtria", ara pretendran ser "màrtirs". "Catalunya no necessita ni una cosa ni l'altra", ha avisat. El portaveu de la formació taronja ha reclamat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions "si no sap sortir del laberint en què s'ha ficat".

El PSC insisteix en una reforma constitucional

El PSC, per la seva banda, ha defensat que cal “respectar i acatar” la sentència del TSJC. El secretari d'Organització, Salvador Illa, ha assegurat que s'ha imposat la “menor pena possible” a Mas, Ortega i Rigau, amb la qual cosa encara hi ha “marge per recórrer” al Tribunal Suprem.

D’altra banda, el secretari d’organització del PSC ha assenyalat el govern espanyol per afirmar que la sentència del 9-N també demostra que “no anem enlloc per la via de la judicialització” i ha instat els dos executius a obrir un diàleg per aconseguir “l’encaix” de Catalunya a l’estat espanyol en la línia de la reforma federal de la Constitució que defensen els socialistes. Davant d'aquesta situació, però, els socialistes han instat els governs espanyol i català a “canviar el rumb i rectificar” per intentar trobar un nou encaix de Catalunya a Espanya a través d'una reforma de la Constitució.