Mas manté la confiança «total» en Osàcar i acusa Millet i Montull de mentir

L'ex-president de la Generalitat assegura que han fet aquestes declaracions davant del jutge per rebaixar les penes a les quals s'enfronten | Adverteix que fa "set, vuit o quinze anys" les donacions anònimes i d'empreses als partits eren "perfectament legals" i demana "precaució" davant les acusacions

Artur Mas, aquest dijous a l'Hospitalet
Artur Mas, aquest dijous a l'Hospitalet | ACN
09 de març del 2017
Actualitzat a les 20:58h
Confiança "total" en Daniel Osàcar i dard contra Fèlix Millet i Jordi Montull. Així es podria resumir la primera intervenció de l'ex-president Artur Mas després de les revelacions en què els ex-responsables del Palau van destapar una trama de "finançament irregular" durant el judici sobre el saqueig a la institució cultural. Mas ha fet aquestes consideracions abans d'un acte d'Òmnium Cultural a L'Hospitalet de Llobregat, on ha aprofitat per acusar Millet i Montull de mentir per aconseguir rebaixes de la penes a les quals s'enfronten. Osàcar ja ha negat als jutjats la versió dels altres dos encausats. Mas, de passada, ha tret pit per no estar jutjat per corrupció i sí per estar-ho "per la via penal" en el cas de la jornada de participació del 9-N.

L'ex-president tenia previst fer una compareixença pública després que acabessin els testimonis dels principals encausats pel cas Palau, però finalment no ha estat així. Aquest dijous al vespre ha respost una pregunta dels mitjans de comunicació en la seva arribada a L'Hospitalet, i demà serà als micròfons de RAC1 responent les preguntes del periodista Jordi Basté. L'estratègia de defensa de Convergència, partit que va ser liderat per Mas durant una dècada, es basa en negar les acusacions dels ex-responsables del Palau, mentre que la del PDECat -la formació hereva de CDC- es basa en allunyar-se al màxim de l'herència en forma de presumptes males pràctiques.

Un assistent l'ha comparat amb Mariano Rajoy, i Mas ha apuntat que al president espanyol se l'acusa de cobrar sobre-sous. "Ell mai ha anat al Congrés a donar explicacions, i jo, cada vegada que se m'ha demanat, hi he anat", ha respost l'ex-president de la Generalitat.

Mas compareixerà durant les properes setmanes al Parlament després que tots els grups -a excepció de Junts pel Sí, on milita el PDECat juntament amb ERC i una desena d'independents- així ho hagin demanat. L'entorn de l'ex-president destacava aquest matí que sempre ha donat explicacions "sense defugir res". Al líder nacionalista l'ha rebut Jacint Borràs, president de Convergència, en la seva arribada al Cercle Catòlic de L'Hospitalet de Llobregat. També hi era la seva filla, Meritxell Borràs, consellera de Governació i ex-cap de files de CDC a la ciutat metropolitana.
 

Artur Mas, aquest dijous a l'Hospitalet. Foto: ACN


Mas ha destacat que sota el seu Govern es va impulsar "una de les lleis de transparència i d'accés a la informació més exigent de tota Europa". "Ara s'estan jutjant casos que venien de normatives diferents. La justícia a casa nostra és molt lenta, el tema del Palau va començar el 2009 i estem al 2017. Des d'un punt de vista de canvi de normes, n'hi ha hagut moltes", ha justificat l'ex-president. "Us recordo que en els últims anys els donatius anònims eren legals i les aportacions d'empreses, també, dins d'uns límits", ha apuntat el dirigent nacionalista.

A preguntes d'una assistent, l'ex-president ha considerat que no és "agradable" tot el que està passant, i ha assegurat que no s'ha de donar "credibilitat al 100%" a gent que s'està "intentant salvar a nivell personal a qualsevol preu". "Com a mínim, escoltem l'altra part", ha demanat Mas. "Amb això no estic fent una defensa tancada del finançament de Convergència", ha dit. L'ex-president ha desafiat els acusadors a assenyalar els expedients i les obres que es van adjudicar il·legalment. "Les coses s'han de demostrar, però amb això no intento treure res ", ha apuntat.

Retallades pressupostàries

Mas, preguntat pels assistents sobre els serveis públics, ha reconegut que el seu Govern va "retallar-ho tot" perquè es va trobar amb un escenari de "crisi total". Durant el col·loqui, l'ex-president ha reflexionat sobre quins han de ser els pilars del futur estat català i s'ha referit a aspectes com la gestió de l'aigua o bé el paper de les iniciatives legislatives populars.

"No hem privatitzat res. Em podríeu dir una sola estructura sanitària que no hagués estat privatitzada en temps del tripartit?", ha preguntat Mas al públic quan un dels assistents, d'EUiA, li ha criticat la seva gestió.