Podem activa la consulta a les bases per decidir el 20 de març si s'integra al nou partit dels «comuns»

El secretari general del partit, Albano Dante Fachin, preveu enviar a la militància aquest dimecres les pautes del procés deliberatiu i l'estat de les negociacions | Veus del partit en desconeixen els detalls i recorden que no s'ha traslladat informació al consell ciutadà de la formació

Albano Dante Fachin, secretari general de Podem Catalunya
Albano Dante Fachin, secretari general de Podem Catalunya | Adrià Costa
08 de març del 2017
Actualitzat el 09 de març a les 16:34h
El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, està decidit a consultar les bases de la seva formació sobre la conveniència de participar en la construcció del nou partit dels "comuns". En els darrers dies, l'executiva liderada per Fachin s'ha desmarcat del projecte perquè considera que no es compleixen les condicions exigides per Podem. El partit lila va anunciar dilluns que aquest dimecres activaria un "procés deliberatiu" per conèixer l'opinió de la militància. Tal com han confirmat fonts de Podem a NacióDigital, Fachin té la intenció d'enviar aquest dimecres a les bases un missatge amb els detalls d'aquesta consulta i l'estat de les negociacions amb Barcelona en Comú, ICV i EUiA. La consulta, però, no es farà efectiva fins la setmana del 20 de març.
 
Veus del partit, que adverteixen que el "procés deliberatiu" ja és menys ambiciós que la consulta plantejada inicialment, puntualitzen que aquest dimecres només es traslladarà als inscrits la informació preliminar. Segons les fonts del partit consultades, la informació encara no ha arribat als integrants del Consell Ciutadà de Podem Catalunya. Fachin té previst fer reunions territorials amb les bases -a les quatre demarcacions- durant els dos pròxims dies. El que encara no ha confirmat el secretari general és si farà campanya pel "no" a la confluència després de plantejar un pols als "comuns".  
 
Què és el que no comparteix Fachin del procés de construcció del nou partit? Entre d'altres mesures, Fachin reclama obrir la votació als inscrits de Podem i que la tria de la direcció de la nova formació no sigui només amb vot presencial -els "comuns" ja han dit que es farà també per via telemàtica-, i també sol·licita que s'accepti el seu codi ètic. En concret, reivindica que els seus 52.000 inscrits puguin votar el nom, la direcció i l'ideari del partit, i no només les persones que s'hagin registrat a la plataforma "Un país en comú". Totes aquestes reivindicacions van presentar-les dilluns en roda de premsa Noe Bail i Ruth Moreta, membres de l'executiva de Podem. Fachin no va comparèixer.

La posició de Fachin ha generat perplexitat entre els seus socis -Barcelona en Comú, ICV i EUiA- i també ha motivat un advertiment de la direcció estatal de Podem, tal com va avançar aquest diari. El secretari d'Organització, Pablo Echenique, va fer constar al secretari general a Catalunya el seu malestar. Xavier Domènech compta també amb l'aval de Pablo Iglesias per fer realitat el nou partit, que ha programat per al 8 d'abril l'assemblea fundacional de la nova formació, en la qual els "comuns" esperen la participació de les bases de Podem.
Arxivat a