Ivan Vassiliev, el talent més poderós del ballet rus

El jove ballarí estrenarà "Amadeus" al Centre Cultural Terrassa, una coreografia que arriba a Catalunya en primícia mundial aquest dissabte

Ivan Vasiliev, figura del ballet rus que actua aquest dissabte al Centre Cultural Terrassa
Ivan Vasiliev, figura del ballet rus que actua aquest dissabte al Centre Cultural Terrassa | Esteve Plantada
08 de març del 2017
Actualitzat a les 12:26h
"He vingut a compartir el meu art i la meva passió amb els espectadors catalans". Ho diu Ivan Vassiliev, un dels joves talents més incontestables del ballet rus actual. Tot força, ímpetu i passió, aquest cap de setmana arriba a Terrassa per mostrar com n'és de gran, malgrat la seva joventut, en una gala on interpretarà dos números, amb la singularitat de la col·laboració especial d'Albert Guinovart –que interpretarà l’Andante del concert n. 21 de Mozart– en l'estrena mundial d’Amadeus, la seva darrera coreografia.
 
A banda d'aquesta primícia, Ivan Vassiliev i les figures del ballet rus comptarà amb altres primers ballarins de les principals companyies del país: el Teatre Bolxoi de Moscou, el Teatre Russian State Ballet i el Ballet Nacional de Polònia. Vassiliev promet tot un recital de salts, ball, girs, poder i força escènica. "La dansa és un art enorme. M'agrada tant que el meu propòsit és fer tot el possible perquè la gent vagi a veure ballet i aconseguir fer avançar al màxim aquesta disciplina", afirma, mentre atén NacióDigital a la cafeteria del Centre Cultural Terrassa.
 
La passió per aquest ofici li ve de menut. "Des de sempre he sabut que em dedicaria a això: vaig començar als 4 anys i des que vaig néixer ja vaig veure que el ballet seria el meu camí", assegura, sense dubtar-ho. El temps li ha donat la raó, i també li ha comportat un èxit espectacular, convertit amb només 27 anys, en l'estrella convidada del Teatre Bolxoi de Moscou, de l'Scala de Milà i del Ballet de Baviera. I la recepta és molt fàcil d'aprendre, tal com ell mateix ens explica: "el consell que dono als joves és treballar, treballar i molt d'esforç. Només amb esforç es pot arribar on vulguis, us ho asseguro".
 
Un talent amb estil propi

Nascut a Vladivostok l'any 1989, Vassiliev va ser primer ballarí de l'American Ballet Theatre i actualment ho és del Teatre Mikhailovkii de Sant Petesburg. Es va graduar el 2006 a l'Escola Coreogràfica Estatal de Bielorússia i actualment està considerat el ballarí més important de la Companyia de Ballet Estable del Teatre Bolxoi de Moscou, on actua com a estrella convidada i on les seves intervencions sempre desperten les màximes expectatives.

Vassiliev ha fet els primers papers en ballets com Don Quixot, El corsari i Espàrtac, obres ideals per mostrar els seus aclamats i espectaculars salts, així com una potència física fora de mida. Motius suficients per comparar-lo amb Mikhaïl Baríxnikov, tot un mestre. "Abans, quan era més jove, m'hi comparaven tot sovint. Però ara crec que ja tinc el meu propi estil", rebla. Un estil que val la pena gaudir i paladejar, i que serà possible fer-ho aquest dissabte al Centre Cultural Terrassa.
 

Ivan Vasiliev, davant del cartell ubicat al Centre Cultural Terrassa Foto: Esteve Plantada