El PDECat obre la porta als independents a les primàries per triar cap de llista a Barcelona

El reglament, que s'aprovarà al consell nacional de la formació del 18 de març, encara ha de rebre les esmenes de la militància barcelonina | El PDECat preveu començar a nomenar candidats al llarg del 2017 i té assenyalades les municipals com a gran prioritat a mig termini

Els membres de la direcció del PDECat a Barcelona
Els membres de la direcció del PDECat a Barcelona | ACN
07 de març del 2017
Actualitzat a les 16:18h
Una de les incògnites que apareixen en l'horitzó del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) és qui serà el cap de llista a Barcelona en les eleccions municipals del 2019. La direcció barcelonina del partit, encapçalada per Mercè Homs i Genís Boadella, ja té pràcticament enllestit el reglament de les primàries que han de servir per triar la persona que liderarà les sigles en el pols amb Ada Colau per l'alcaldia i, segons fonts consultades per NacióDigital, aquest reglament obre la porta als independents.

Això vol dir, per tant, que no caldrà tenir carnet del PDECat -ni una antiguitat pre-fixada- per optar a liderar la llista a la capital catalana. La inclusió d'independents és un dels aspectes que ha generat més debat en el tràmit de la iniciativa, que fa setmanes que s'allarga i que ja està en mans dels associats. Està previst que avui se celebri una assemblea a Barcelona per tal d'aprovar aquelles esmenes que hagin fet els associats.

El reglament s'aprovarà definitivament en el consell nacional que la formació hereva de Convergència celebrarà el 18 de març, previsiblement a la Universitat Pompeu Fabra, que ja s'ha convertit en l'enclavament habitual d'aquest tipus de reunions. El consell de federació de CDC es va comprometre l'any passat -a instàncies de la JNC- a triar candidat o candidata al llarg del 2017, i aquest horitzó es manté.

Un dels aspectes que també es van debatre en el procés d'elaboració del reglament és el número d'avals "ciutadans" -és a dir, no d'associats al PDECat- que ha de rebre cada pre-candidat. La votació, com en totes les que s'han fet des de la posada en marxa de la formació hereva de Convergència, es farà a través d'urnes físiques i de vot electrònic. El reglament barceloní servirà d'exemple per a tots aquells que es facin al territori, i la inclusió d'independents també ha anat -precisament- en aquesta línia. La direcció atorga als comicis del 2019 una importància majúscula pel futur del partit.

Ball de noms

De tots els possibles candidats, només n'hi ha un -actualment- que explicita que es vol presentar. Es tracta de Joaquim Forn, mà dreta de Xavier Trias en l'etapa de CiU al govern municipal i home fort dels regidors barcelonins. En canvi, en els últims temps Santi Vila, conseller de Cultura, ha frenat la intensitat amb què afrontava la cita barcelonina. Això ha coincidit amb el fet que, davant la negativa de Carles Puigdemont a ser candidat del PDECat a la Generalitat, el partit es vegi sense cap de files per a les futures eleccions catalanes. Vila mai ha negat ambicions a nivell nacional.
 

Santi Vila i Joaquim Forn, en una imatge d'arxiu de l'any 2014. Foto: ACN


També hi ha veus del partit que veuen factible l'opció de Neus Munté, consellera de la Presidència, tot i que bona part dels dirigents consultats la situen en la cursa successòria de Puigdemont. Artur Mas assegura que no està "autodescartat" per ser candidat a la Generalitat, però bona part del seu futur passa per la sentència que emetrà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Hi ha una quarta opció -a banda de Forn, Vila i Munté- que passaria per incorporar un independent que aglutinés "tot el front contrari a Colau". Segons assenyala un dirigent local consultat, la idea seria donar-lo a conèixer en el procés de primàries i, després, dedicar dos anys a construir discurs. Amb el reglament a la mà, si la militància així ho decideix, no tenir carnet no serà un impediment per presentar-se a les primàries que el PDECat celebrarà a Barcelona a finals del 2017.