El PSC perd autonomia i el PSOE tindrà l'última paraula en el discurs nacional i els pactes electorals

Els socialistes catalans es comprometen a acatar les decisions del PSOE i el comitè federal serà l'“únic àmbit de decisió en relació a la investidura del president del govern espanyol” | El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, nega que el partit hagi perdut "pes" en la negociació amb Ferraz

06 de març del 2017
Actualitzat a les 20:01h

Miquel Iceta al congrés del PSC. Foto: Adrià Costa


El PSC i el PSOE han segellat ja el document que posa punt i final en la major crisi de convivència que han patit en les darreres dècades. Inevitablement, l'acord que ha implicat la revisió del protocol del 1978 que van segellar les dues formacions ha estat un joc de cessions, però el PSOE és qui tindrà l'última paraula en les qüestions transcendentals. El PSC perd autonomia, tot i que els socialistes catalans s'han afanyat aquest dilluns a negar que perdin "pes", en paraules de Salvador Illa, secretari d'Organització dels socialistes catalans.

El PSC podrà finalment participar en les primàries per escollir el secretari general del PSOE, però també accepta que Ferraz tingui una via d'entrada en la presa de decisions del partit català creant una comissió bilateral en la qual es "consensuaran" les decisions. Fins a tal punt, que el document del pacte fixa que "correspon al PSOE" la definició de la política dels socialistes en aquells assumptes que facin referència a "assumptes de naturalesa o rellevància constitucional", encara que el PSC tindrà garantida la seva participació per definir aquestes posicions. El document aprovat per una unanimitat assenyala que el PSOE també marcarà les posicions polítiques en aquells àmbits l'aplicació dels quals "excedeixi l'àmbit territorial de Catalunya". 

Una autonomia tutelada
 

El text de l'acord reconeix "l'autonomia" dels dos partits. Estableix que el comitè federal del PSOE és l'òrgan competent per establir "les línies fonamentals de la política electoral" i determinar la política d'aliances del PSOE i que, en el cas del PSC, és el seu consell nacional l'òrgan competent per establir "les línies fonamentals de la política electoral i determinar la política d'aliances del PSC" a Catalunya. Tanmateix, el secretari d'Organització dels socialistes catalans, Salvador Illa, ja va assegurar que la comissió creada servirà per "consensuar" aquestes decisions. L'acord també especifica que serà el comitè federal del PSOE l'encarregat de fixar el posicionament del partit davant de la investidura d'un president del govern espanyol. Tot plegat, una formalitat que posen sobre el paper després que el PSC trenqués la disciplina de vot i es negués a votar a favor de la investidura de Mariano Rajoy.

De fet, el PSOE ha aprofitat la crisi oberta amb el PSC arran de la investidura per guanyar poder d'influència en les decisions que prenen els seus socis catalans. La creació d'una comissió política mixta entre el PSC i el PSOE per "debatre i consensuar" pactes electorals i abordar les discrepàncies que sorgeixen a partir d'ara, dona a Ferraz la clau per interferir en la política d'aliances i en l'autonomia dels seus socis. A la vegada, que el PSOE tingui accés al cens del PSC per participar a les primàries per triar el secretari general del PSOE permetrà visualitzar que la que ha estat fins ara la segona federació amb més pes dins del socialisme estatal ha perdut pes. Estaran en aquest cens els militants del PSC que estiguin al corrent del pagament de la quota d'afiliació al partit.

Les dues formacions han celebrat públicament l'acord segellat. Illa ha reivindicat que servirà per "prevenir, evitar i resoldre" conflictes a partir d'ara, mentre que el PSOE ja ha tret pit pel fet que, a partir d'ara, tindrà l'última paraula en els temes més "rellevants" que poden ser motiu de discrepància.

 

Per a Un Enfortiment de Les Relacions Psoe-psc by naciodigital on Scribd