El Govern reafirma el compromís amb el referèndum i manté que és «legal, legítim i democràtic»

La portaveu de l'executiu, Neus Munté, recorda que la convocatòria d'una consulta vinculant és un mandat del Parlament | La CUP assegura que el referèndum se celebrarà malgrat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries

La portaveu del Govern, Neus Munté, a la presentació dels actes del 40è aniversari del retorn de Josep Tarradellas
La portaveu del Govern, Neus Munté, a la presentació dels actes del 40è aniversari del retorn de Josep Tarradellas | ACN
03 de març del 2017
Actualitzat a les 14:02h
Reacció immediata del Govern a la decisió del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) de qüestionar la constitucionalitat dels pressupostos de la Generalitat per al 2017 per la inclusió de partides vinculades al referèndum. La portaveu de l'executiu, Neus Munté, ha reiterat aquest divendres el compromís del Govern amb la celebració del referèndum tot i el dictamen de l'ens consultiu. Munté, que reclama temps per analitzar el document, ha insistit que l'executiu considera que la convocatòria d'una consulta vinculant és "un mandat legal, legítim i democràtic" establert pel Parlament.

En una roda de premsa destinada a la presentació dels actes del 40è aniversari del retorn de Josep Tarradellas, la consellera de la Presidència ha improvisat una primera resposta en relació al dictamen, tot i que la valoració es produirà, ha dit, després que la conselleria d'Economia -responsable dels pressupostos i pilotada per Oriol Junqueras- es pronunciï sobre aquesta qüestió.


El Consell de Garanties Estatutàries tomba la disposició dels pressupostos destinada al referèndum. L'òrgan consultiu avala, però, les partides que el Govern havia inclòs dins dels comptes sota l'epígraf de "processos electorals", que sumen 5,8 milions d'euros. PP, PSC i Ciutadans havien demanat a l'ens consultiu que declaressin inconstitucionals els comptes, que havien de ser aprovats a mitjans de març.

La CUP considera un "dèficit democràtic" negar la consulta

La CUP, que va decidir donar suport als pressupostos pel seu compromís amb el referèndum, ha assegurat aquest divendres que el referèndum se celebrarà malgrat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. Fonts dels cupaires consultades per ACN han detallat que ja preveien la resolució de l'ens consultiu i consideren que és un "dèficit democràtic de l'Estat" que Catalunya no pugui celebrar una consulta vinculant per decidir el seu futur polític.