L'hípica de la Zarzuela? El govern espanyol no en sap quasi res però diu que és un afer menor

L'executiu respon a Joan Tardà que el complex existeix des dels anys 80 i no representa "un cost significatiu", però desconeix quins animals hi ha o quant costen

La infanta Elena, damunt d'un cavall
La infanta Elena, damunt d'un cavall | Europa Press
01 de març del 2017
Actualitzat a les 20:10h
L'accident patit per la infanta Elena muntant a cavall a principis de setembre va fer sortir a la llum que la Zarzuela disposa d'una hípica pròpia per a la casa reial, la qual hauria estat construïda a petició de Joan Carles I per a l'ús de la seva família. Un fet que va motivar algunes preguntes al govern espanyol del portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, que en va registrar una bateria. La mesa de la cambra alta, però, ja en va vetar tres -referents a quina necessitat tenia el complex per a un rei o si el cavall de la infanta era de titularitat pública o privada-, ja que argumentava que aquestes demanaven per "matèries alienes al govern " i, per tant, suposarien "un control indirecte sobre tercers no sotmesos" a la cambra baixa.

L'executiu central, finalment, ha respost la pregunta del diputat republicà, però ho ha fet amb poc detall o majoritàriament afirmant que desconeixia la informació. Així, en el text que ha fet públic aquesta setmana, ha recordat que "el govern té l'obligació de sotmetre's al control parlamentari de les seves pròpies actuacions però no respecte a les que realitzen tercers", motiu pel qual es limita a informar que "a l'extrem oest del complex del Palau de La Zarzuela existeixen, des dels anys 80 del segle passat, unes reduïdes instal·lacions consistents en quadra i pista de sorra, el manteniment de les quals s'engloba en el els propis serveis del complex del palau de La Zarzuela, sense que representi un cost significatiu".

El detall de les "reduïdes instal·lacions" o el "cost significatiu", per tant, són poc concrets i, de fet, l'executiu central afegeix també que "l'administració general de l'Estat no té coneixement dels animals que s'alberguen en aquestes instal·lacions, ni de la despesa que es pot generar, que en qualsevol cas no se li imputen".

I això que la mesa del Congrés va permetre que ERC preguntés el preu total de la construcció de l'equipament i a quina partida es va consignar la despesa, qui és el responsable de la seva gestió i manteniment, qui n'assumeix el cost, quants recursos s'hi han dedicat anualment, si els cavalls del centre formen part de la cavalleria de la Guàrdia Reial o si el govern espanyol creia que s'han de mantenir amb diner públic aquestes instal·lacions. Algunes qüestions les va frenar la majoria de PP i C's a la mesa, però l'executiu central s'ha encarregat de driblar aquelles que van passar el filtre.