​L'Ajuntament de Barcelona tanca el 2016 amb un superàvit de 97,5 milions d'euros

Els destinarà a reforçar la liquiditat municipal i a inversions "financerament sostenibles", principalment en habitatge

Redacció
01 de març del 2017
Actualitzat a les 18:14h

Façana de l'Ajuntament de Barcelona. Foto: Adrià Costa


L'Ajuntament de Barcelona ha tancat l'exercici del 2016 amb un superàvit de 97,5 milions d'euros, que es destinaran a reforçar la liquiditat municipal i a inversions financerament sostenibles, principalment en habitatge. L'any ha acabat amb un percentatge d'execució del pressupost del 97,6%, però els ingressos han crescut més del previst per l'impost de plusvàlues (36 milions més), ha informat aquest dimecres el consistori.

El romanent de tresoreria ha disminuït per fer front a la sentència de l'1%, que consolida l'increment del sou del cos funcionarial municipal i que va comportar abonar 70 milions. Amb aquesta injecció, l'Ajuntament assegura que es reforçarà la solvència i la liquiditat de les arques municipals, i es continuarà garantint el pagament a proveïdors a 30 dies.

Pel que fa a les inversions financerament sostenibles, el govern ja va contemplar aquesta opció en l'elaboració del pressupost del 2017, que ja preveia superar la regla de despesa fixada pel govern espanyol i contemplava un seguit d'inversions que quedaven vinculades al superàvit.

En concret, es preveuen inversions en habitatge per ampliar el parc protegit, a més de finançar actuacions de millora de la xarxa d'autobusos, projectes de transformació urbana i de millora i manteniment de l'espai públic i zones verdes, accions de protecció i millora del medi ambient, i l'impuls del projecte de transformació digital municipal.

Esmena a la Llei Montoro

En un comunicat, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que la liquidació de l'exercici 2016 demostra "que cal fer una esmena a la totalitat a la Llei Montoro perquè ofega la capacitat d'actuació dels ajuntaments, imposant limitacions a la despesa que s'han demostrat innecessàries i injustificades, veient la solvència dels comptes municipals".

"Ens comprometem a veure com poder invertir aquest superàvit en polítiques que beneficiïn els veïns i veïnes", ha apuntat.

La liquidació del 2016 assegura un estalvi brut superior del 9,6% dels ingressos corrents. L'endeutament s'ha mantingut en el 32,9%, un dels més baixos de les ciutats, de les administracions de l'Estat i de les europees.

Pel que fa a la liquiditat de l'Ajuntament, al tancament del 2016 el romanent de tresoreria per a despeses generals se situa en 156 milions d'euros, i hi ha 753 milions a caixa. El pagament a proveïdors es manté i se situa en una mitjana de 29,8 dies.
Arxivat a