Innovació catalana al Mobile: un xat per comunicar-se des de telèfon satèl·lit i estrenes de cinema

El món de les "app" per mòbil no para de reinventar-se amb propostes interessants i pràctiques | NacióDigital presenta cada dia del Mobile World Congress empreses catalanes que innoven tecnològicament en diferents sectors

El pavelló català al MWC 2017
El pavelló català al MWC 2017 | José Manuel Gutiérrez
01 de març del 2017
Actualitzat a les 20:11h
Les aplicacions de mòbils són tot un univers de possibilitats que, fins a l'arribada dels smartphones, era impossible imaginar. Entre les múltiples innovacions que es presenten al Mobile World Congress, avui destaquem el primer xat (a l'estil WhatsApp) de veu, text i geolocalització pels equips d’emergències o esportistes extrems que es comuniquen des de telèfons satèl·lit. Encara que no ho sembli, fins ara cap empresa havia desenvolupat res semblant.

Quan potser algú pensaria que amb Netflix a casa, anar al cinema s'ha acabat, l'empresa catalana Sixtemia ha desenvolupat una aplicació per mòbil que ofereix cada setmana les estrenes i les novetats de DVD. Ells diuen: "De manera fàcil, divertida i pràctica".

NacióDigital destaca cada dia del MWC17 novetats d'empreses catalanes presentades a la cita mundial de la telefonia mòbil. 
 
Per fi un xat per a telèfons satèl·lit
Empresa: Nexus Geographics 
Anys constitució: 1997
Seu: Barcelona i Girona
Equip: 40 persones
Producte: SATWAY PRO (fet amb Verasat Global)

 

Al món hi ha 4 milions d’usuaris de telèfons satèl·lit. Bona part d'ells, de membres d'expedicions de risc, d'equips d’emergències, cooperants d’ONG, transports marítims i aeris, esportistes extrems, enginyers d’obres o equips militars. Quan estan en zones de nul·la cobertura es queden incomunicats a través del telèfon intel·ligent. 

L’alpinista català, Ferran Latorre, especialista en alta muntanya ho sap molt bé. Ara prepara un dels reptes més difícils de l’elit de l’escalada: els 14 vuit mils. Ja fa anys que als seus ascensos utilitza les tecnologies de comunicació per satèl·lit. Ell ha estat un dels que ha provat l'aplicació Satway Pro que, per primera vegada, permet enviar missatges de veu, de text i informació de geolocalització amb smartphones i l'aplicació Satway Pro. 

L'eina ha estat desenvolupada per dues empreses catalanes, Verasat Global – especialista en comunicacions via satèl·lit- i Nexus Geographics –experts en geolocalització-. La nova aplicació estarà disponible a la primavera, serà gratuïta pels usuaris d’smartphone i tindrà un cost fix a partir de 14 euros/mes pels telèfons satèl·lit amb independència del nombre de continguts compartits.
 

L'empresa Nexus Geographics presenta un xat per alta muntanya Foto: José Manuel Gutiérrez

 
Per no perdre't cap estrena de cinema
Empresa: Sixtemia Mobile Studios
Any constitució:  2007
Seu: Girona
Equip: 8 persones
Producte: Estrenes

Sixtemia està especialitzada en el desenvolupament d'aplicacions mòbils. Enguany presenten al Mobile World Congress l'app "Estrenes" que diuen és la millor manera per estar informat de les novetats de la setmana. La pregunta és: si cada cop anem menys al cinema, per què tenir una aplicació amb les estrenes. "Perquè la gent hi torni", explica Josep Mª Teixidor-Boadas, un dels membres de l'empresa. 

De moment són estrenes de Blu-ray i DVD però pensen evolucionar l'aplicació fins a convertir-lo en una eina social. "Un punt de reunió per anar comentant entre cinèfils, que puguin votar les pel·lícules o que les recomanin". "Estrenes" està ja per Apple i Android i aviat es podrà descarregar pels rellotges intel·ligents o per la televisió. 

Teixidor-Boadas assegura que, per ara, només volen donar a conèixer l'app i no pensen a fer recopilació de dades per oferir serveis. "Preferim crear comunitat i que l'expert que pugui agafar reputació perquè altres el segueixin. Amb el temps ampliarem a les sèries també". 

 

L'aplicació Foto: Redacció