Les noves càmeres dels telèfons mòbils i com treure'n el màxim profit

Els experts en fotografia de Photolari Ikel Morán i Álvaro Méndez expliquen a NacióDigital les últimes novetats en el sector de la tecnologia de la imatge

Un visitant del Mobile World Congress fa una fotografia amb el seu telèfon mòbil
Un visitant del Mobile World Congress fa una fotografia amb el seu telèfon mòbil | Jose M. Gutiérrez
Redacció
28 de febrer del 2017
Actualitzat el 25 de març a les 7:43h
Gairebé tots els telèfons mòbils que hem pogut veure enguany al Mobile World Congress incorporen novetats en l'àmbit de la fotografia, que els darrers temps ha esdevingut cada cop més una de les funcionalitats bàsiques dels terminals. A més, la popularització del contingut audiovisual en xarxes socials ha contribuït que tant usuaris com fabricants busquin una qualitat que de vegades va més enllà de la d'una càmera compacta.

Així, el primer que cal tenir en compte és que la càmera suposa una part important del preu final del terminal, de manera que tots aquells de gamma mitjana o baixa amb preus de fins a 300 euros sovint són més barats respecte als de gamma alta perquè utilitzen sensors menys avançats o solucions que ofereixen una qualitat menor.

També és important desmitificar els megapíxels (MP), que no determinen gaire res més que la mida final de la imatge que s'imprimeix: si bé és veritat que fins a cert punt és rellevant, les xifres en les que es mouen la gran majoria de terminals en l'actualitat ho converteixen en una dada en la que no ens hem de fixar gaire. Un gran nombre de telèfons mòbils intel·ligents incorporen càmeres d'entre 12 i 20Mp, una xifra que sovint no valdrà per gaire si la qualitat de les imatges és baixa, per molt grans que siguin quan les imprimim.
 

El nou LG G6 aposta per una càmera amb un angle de visió de fins a 125 graus Foto: José M. Gutiérrez


Consells bàsics per fer fotografies amb telèfons mòbils

Per tot això, cal tenir en compte alguns punts clau a l'hora de fer fotografies amb un telèfon mòbil. En primer lloc, la mida reduïda dels seus sensors i objectius fa que sovint perdin qualitat si no hi ha prou llum. Per altra banda, també hem de tenir en compte que molt poc terminals disposen de zoom òptic i ho substitueixen per un zoom digital.

Un altre dels motius pels que sovint hi ha problemes amb les imatges és la brutícia de l'objectiu, que es nota sobretot en una caiguda de la nitidesa de les imatges o en punts de llum intensos.

La fotografia mòbil en els nous terminals d'enguany
 

El nou Huawei P10 inclou dues càmeres, una d'elles en blanc i negre Foto: José M. Gutiérrez


LG G6: el seu punt fort és l'angle de visió de 125 graus que amplia molt el camp de visió i retrats on es vegi el fons.

Huawei P10: doble càmara, amb una només en blanc i negre i amb la col·laboració de Leica, que ofereix tons similars a les antigues càmeres de carret i un difuminat de fons aconseguit.

Sony Xperia XZ: en una companyia coneguda per la qualitat de les càmeres, el seu nou terminal inclou el vídeo a 960 fotogrames per segon, ideal per treballs amb càmera lenta.

Kodak Ektra: un terminal que arriba més com a curiositat que com a competidor real, que aposta més per l'estètica que per les funcionalitats.

Podeu veure més informació recuperant el vídeo en directe on hem parlat amb els experts en fotografia de Photolari Ikel Morán i Álvaro Méndez.