La caixa B

La majoria de denúncies per assetjament sexual a l'exèrcit acaben sense sanció

TVE va gastar quasi 80.000 euros en despesa externa per oferir dues curses de braus, vuit menors han estat tancats al CIE de Zona Franca, la Guàrdia Civil té 13 locals buits a Catalunya... entre altres dades ocultes

per Roger Tugas Vilardell, 25 de febrer de 2017 a les 10:51 |
L'exèrcit espanyol és un cos clarament masculinitzat. | Ministeri de Defensa
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El primer que es demana a les dones que han patit assetjament sexual és que denunciïn els seus agressors. Un exercici que costa especialment en cas que aquesta sigui una persona propera, perquè forma part de la família o de la feina, per exemple. I en el cas de l'exèrcit espanyol, un món molt masculinitzat on aquesta qüestió era tabú fins fa poc, encara és més complicat. Malgrat tot, els cops en què es té la valentia per fer-ho, el resultat és en nombroses ocasions quasi nul, sense cap sanció o condemna. Qui s'anima així a denunciar de nou? Avui també veurem la despesa externa per a TVE per emetre dues curses de braus, que el cas del menor tancat al CIE de Zona Franca fa uns mesos no era únic o el cost de les reformes d'algunes ambaixades espanyoles o el del pinso dels cavalls de Felip VI.

62,5% denúncies sense cap pena
L'assetjament sexual en el si de l'exèrcit espanyol era una xacra silenciada fins que 'Salvados' va emetre un programa el 2015 que treia a la llum la qüestió -malgrat que el ministre de Defensa va admetre després que desconeixia el cas de la principal protagonista entrevistada per Jordi Évole-. Així, a finals d'aquell any, l'Estat va aprovar el protocol d'actuació davant d'aquestes situacions, les quals incloïen la creació de vuit Unitats de Protecció davant l'Assetjament, operatives des del 2016.

Malgrat tot, el govern espanyol ha posat xifra aquesta setmana als casos existents entre 2012 i 2016, arran d'una pregunta del diputat d'En Comú Podem Fèlix Alonso. I la situació és alarmant: la majoria de denúncies per assetjament sexual acaben impunes. Així, dels 25 procediments penals oberts per aquesta raó, només 3 han acabat amb condemna, mentre que en 8 s'ha tancat la carpeta sense cap pena (els altres 14 estan en tràmit). Pel que fa als 9 procediments disciplinaris, només 2 han acabat amb sanció i 3 han estat arxivats. En total, doncs, dels procediments tancats, 5 ho fan amb alguna pena per al presumpte assetjador i 11 sense cap (el 62,5%).
 
PROCEDIMENTS OBERTS PER ASSETJAMENT SEXUAL A LES FORCES ARMADES, SEGONS RESOLUCIÓ


 
Sigui com sigui, l'executiu central assegura que cap dels casos s'ha produït a l'exterior i que només s'ha obert un altre procediment disciplinari per homofòbia a l'exèrcit, el 2016, el qual encara s'està tramitant.

En tot cas, les forces armades són un cos altament masculinitzat, tal com assenyala el govern espanyol en la mateixa resposta parlamentària, sobretot pel que fa la seva cúpula. Així, mentre les dones equivalen al 12,5% de la plantilla, només suposen el 7,9% dels oficials i el 4,5% dels suboficials, mentre que creixen fins al 16,7% en el nivell de tropa i marineria.
 
PARITAT ALS DIFERENTS NIVELL DE L'EXÈRCIT

 
79.144€ cost d'oferir toros a TVE

Els toros van tornar a TVE el 2012, després de sis anys fora de la graella -i ho van fer, recordem-ho, gràcies als vots favorables dels representants del PP, IU i UGT a deixar de considerar la tauromàquia com a violència amb animals-. Malgrat tot, en tot el 2014 no es va retransmetre cap cursa de braus, per bé que el 2015 es va reintroduir de nou, amb el compromís d'emetre dos o tres tardes anuals d'aquesta sanguinària tortura. Amb quin cost? Les dues corrides emeses aquell any van comportar una despesa externa per a TVE de 79.143,63 euros, segons ha detallat el govern espanyol a pregunta del diputat d'En Comú Podem Jaume Moya.
8 menors retinguts al CIE de Zona Franca
Els polèmics centres d'internament d'estrangers (CIE) estan qüestionats per cada cop més sectors, per bé que encara hi ha qui els considera una mena d'hotels amb spa. Les institucions catalanes s'hi han posicionat clarament en contra, i fins i tot l'Ajuntament de Barcelona ha intentat tancar el de la Zona Franca, sense èxit. Un dels últims escàndols ocorreguts va ser la retenció allí durant 18 dies d'un menor el novembre del 2016. Tot i això, aquest no va ser l'únic cas d'aquestes característiques. Segons ha admès l'executiu central a Sergi Miquel (PDECat), quatre immigrants menors d'edat van ser retinguts en el mateix CIE el 2014 fins que es va certificar la seva veritable edat, el 2015 va ocórrer un cas similar i el 2016 n'hi van haver tres més. En total, per tant, vuit menors han estat tancats al CIE de Zona Franca en tres anys.
63,5% cobertura dels convenis col·lectius
L'última reforma laboral del PP va tenir com un dels seus punts que més resposta sindical va generar que els convenis col·lectius deixarien de ser efectius un cop s'esgotés el seu període d'aplicació pactat, si no hi havia acord per renovar-lo. La fi de l'ultraactivitat restava poder negociador els representants dels treballadors. Com ha influït aquella reforma del 2012? Segons una resposta del govern espanyol al diputat del PDECat Carles Campuzano, el percentatge de treballadors amb cobertura d'un conveni hauria crescut inicialment del 69,3% (l'any de la reforma laboral) al 73%, però posteriorment hauria pogut caure, sobretot el 2015.
 
TAXA DE COBERTURA DELS CONVENIS COL·LECTIUS A L'ESTAT

 
Malgrat tot, la mateixa resposta alerta que fins l'estiu no es tindrà la xifra exacta del percentatge de cobertura dels convenis col·lectius d'aquell any, ja que es triguen uns 18 mesos a rebre totes les dades. Sigui com sigui, la dada provisional indica que només uns 9,4 milions dels 14,8 milions de treballadors estarien emparats per un conveni.
13 locals de la Guàrdia Civil no ocupats a Catalunya

Comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona. Foto: Jonathan Oca


Els Mossos d'Esquadra ja estan més que implantats, cosa que ha deixat els cossos policials de l'Estat sense massa feina a Catalunya, excepte en àmbits molt concrets. És per això que a alguns ja se'ls estan fent excessius els locals de què disposaven. Així, segons ha detallat el govern espanyol al diputat del PDECat Sergi Miquel, la Guàrdia Civil té 76 quartells ocupats a Catalunya, però també 13 més de desocupats (8 a la província de Barcelona, 2 a Girona, 2 a Tarragona i 1 a Lleida). Si finalment l'Estat intervé els Mossos, quan la Generalitat convoqui el referèndum, unificaran espais i podran instal·lar-se a aquestes casernes?


I ara, algunes contractacions destacades que s'han obert a licitació o s'han adjudicat els últims dies:

658.102€
L'unionisme sovint critica la despesa en política exterior de la Generalitat, però la realitat és que la tasca diplomàtica de l'Estat no és precisament barata. Així, aquesta setmana l'ambaixada de Copenhagen farà obres de rehabilitació de l'edifici per 658.101,96 euros.
380.000€
Els cavalls del rei han de menjar a cos de rei. O això sembla que facin, ja que el seu quartell militar i la guàrdia reial liciten per 380.000 euros el subministrament per un any de pinso, fenc i encenalls per als seus cavalls. Per altra banda, la Policia Nacional també ha licitat 34.056 euros en palla pels seus cavalls.
290.060€
La de Copenhague no serà l'única ambaixada que requereixi obres. I és que l'ambaixada de Tunis ha contractat per 295.059,75 euros una ampliació del mur perimetral que protegeix la parcel·la de la residència.
49.610€

L'activitat del Senat no és precisament un afer que aixequi passions entre la ciutadania. Per intentar que, com a mínim, aquell que entri al seu web hi pugui navegar amb certa facilitat, la cambra alta licita un contracte de serveis de consultoria tècnica i accessibilitat web i continguts electrònics per un preu màxim de 49.610 euros.
6.878€
La revisió de les subvencions és una tasca feixuga per a l'administració. I costosa, quant a recursos humans. Com que l'Ajuntament de Tarragona vol mirar amb lupa les ajudes atorgades a les 45 associacions de veïns locals, ha contractat per 6.877,64 euros anuals l'empresa Global & Local Audit perquè ajudi la intervenció general del consistori a revisar i verificar els comptes justificatius de les seves subvencions, per buscar irregularitats en la seva execució.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació