Menys mòbils i més continguts: tot el que cal saber del Mobile World Congress 2017

Pantalles flexibles, 5G, realitat virtual, robots i "drones" seran les innovacions tecnològiques més atractives | Del 27 de febrer al 2 de març, més de 101.000 visitants professionals procedents de 200 països ompliran Barcelona durant la cita mundial de la telefonia mòbil

El Mobile World Congress 2017 reunirà més de 101.000 professionals de 200 països
El Mobile World Congress 2017 reunirà més de 101.000 professionals de 200 països | Eva Domínguez
25 de febrer del 2017
Actualitzat el 27 de febrer a les 17:57h
Barcelona tornarà a ser aquesta setmana l'epicentre de la indústria de la telefonia mòbil. El Mobile World Congress (MWC) 2017 concentra a la capital catalana companyies, emprenedors i analistes, un certamen ineludible per actualitzar els avenços del sector. Com en les darreres edicions, les novetats que presentin les marques compartiran protagonisme amb la innovació en molts altres camps. El món connectat se cita a Catalunya.

Des d'aquest dilluns i fins dijous, el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona espera batre, un any més, tots els rècords. Enguany més de 101.000 professionals procedents de 200 països passejaran per algun dels 2.200 expositors que s'han instal·lat per a l'ocasió. A més a més, al congrés tindran presència més de 160 delegacions governamentals i s'han acreditat més de 3.900 mitjans de comunicació. L'impacte econòmic del certamen sobre la ciutat i el seu entorn serà de més de 465 milions d'euros, tot i que l'organització no especifica a partir de quins paràmetres es fa aquest càlcul.

El MWC ja és molt més que les últimes novetats en telèfons mòbils, pantalles i materials que fan possible el seu funcionament. L'esdeveniment, amb els deu anys d'existència a Barcelona, s'ha obert a altres sectors industrials i professionals, com el de la robòtica, els drones, la intel·ligència artificial, els objectes connectats (o internet de les coses), a més de presentar les novetats en infraestructures i telecomunicacions. 
 

John Hoffman, CEO de GSMA, i Michael O'Hara, el director de màrqueting. Foto: Adrià Costa


Un altre canvi diferencial és l'aposta total pels continguts. "Quan parlem de continguts no hem d'entendre apps de mòbil. Volen deixar enrere la part tècnica. El què s'ha de vendre ara és què pots fer o a què pots accedir amb el mòbil. El títol del MWC ho diu tot, "The Next Element", implica que els mòbils ja són elementals, ja no cal preocupar-se pel futur de l'aparell, són com una orella o una mà. Pensant en un mercat global, ara s'ha d'innovar en què es presenta", exposa el director de tecnologia de NacióDigital, Miquel Serrabassa. Seguint el fil de l'anàlisi de Serrabassa, té sentit que dues de les conferències més esperades de la setmana siguin les del conseller delegat de Netflix, Reed Hastings, i la del creador Pokémon Go, John Hanke.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, participarà en la inauguració de la 12a edició del MWC, que es farà aquest dilluns al matí. A l'acte hi assistirà el rei Felip VI; el ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; les alcaldesses de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, Ada Colau i Núria Marín, respectivament; i el conseller delegat de GSMA, la institució organitzadora del certamen, John Hoffmann, entre d'altres autoritats.

Novetats esperades, però no tan sorprenents

Al MWC 2017 no veurem el Samsung Galaxy S8, però sí nous models de la resta de marques més conegudes. S'espera que Alcatel en presenti un amb teclat d'Android, molt millorat respecte els anteriors i amb un format de Blackberry. I Alcatel també es podria desmarcar amb un mòbil més pensat per a l'entreteniment, que en la seva part posterior podria connectar un altaveu que permetria amplificar música o veu. Samsung portarà tauletes de gamma alta, com la TABS3. I LG és l'altra gran marca, que despuntarà amb el seu LG G6, un telèfon més prim, amb una pantalla de més àrea (5,7 polsades), ideal per manipular amb una sola mà i amb càmera doble. 

Segons l'analista en telefonia mòbil, Sasha Segan, Huawei presentarà el seu model P10. S'han vaticinat moltes prestacions, però segur que portarà una càmera dual, potser amb una versió Plus i pantalla corbada. La companyia no vol que se la conegui únicament per la telefonia i aposta també per les tauletes o un model de portàtil. A més a més, al MWC 2017 donarà a conèixer un nou sistema operatiu per a rellotges intel·ligents, aprofitant que Google anunciarà, el 9 de març, l'Android Wear 2.0.
 

Assistents al Mobile World Congress 2016. Foto: José M. Gutiérrez


Nokia i Sony són altres de les marques esperades en la gran cita de la telefonia mòbil. Els rumors apunten que Nokia tornarà a sorprendre amb un aparell semblant al seu 3310, un d'aquells primers que tots vam tenir a les mans abans dels smartphones actuals. A Barcelona presentarà una versió moderna (no smart), amb una llarga bateria i resistència, per 59 euros. Per la seva banda, Sony potser presenta fins a cinc models diferents, alguns d'ells amb pantalles 4K, ideals per a la realitat virtual.

El 5G, les pantalles per realitat virtual, "drones"...

"Aquest MWC 2017 es veuran millores i evolucions que ja es van apuntar altres anys. Les grans incògnites són si hi haurà avenços en la tecnologia 5G i en els mòbils flexibles (foundable mobiles), molt més ergonòmics dels que tenim ara", ha explicat a NacióDigital Eugenia Fuenmayor, directora científica d'innovació TIC i media de l'Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya.

L'empresa Qualcomm ens guiarà en el món sense fils hiperconnectat. Les novetats de la firma estaran més enfocades a la internet de les coses i el 5G, que ens ha de permetre descarregar continguts en menys temps. "'Perquè el 5G funcioni cal que el mòbil tingui poc consum energètic", explica la directora científica d'Eurecat.
 

Veurem millores en les càmeres duals. Foto: José M. Gutiérrez


La majoria de pantalles que fem servir ara són de resolució 2K però la telefonia mòbil ja està enfocada al 4K, "que per als ulls és imperceptible, però suposa un gran canvi per a les aplicacions de realitat virtual", continua Fuenmayor. Empreses com Google i Samsung són les més representatives en aquesta àrea. "També veurem millores en les càmeres duals, de manera que es puguin combinar per millorar les imatges en escenaris foscos, per ampliar zoom o millorar la profunditat i qualitat de la fotografia".

Durant el MWC 2017 es normalitzaran els wearables, els dispositius incorporats a la roba o el cos: des de samarretes que poden mesurar la temperatura i convertir-se en peces amb més ventilació a polseres que a partir de les palpitacions informen sobre el ritme cardíac i altres aspectes de la salut. "La intel·ligència artificial és una de les qüestions estrelles d'enguany. La recollida de dades massives que fan les empreses i els fabricants, des de les apps de mòbils o del propi aparell, acaben monetitzades a partir de l'anàlisi de la intel·ligència artificial", afegeix la directora TIC de l'Eurecat.

Els drones, els robots, els objectes connectats a Internet, les aplicacions per a ciutats i cases intel·ligents o els vehicles autònoms es podran tocar i provar.
 

Demostració de funcionament d'un dron. Foto: Eurecat


"Start-ups", emprenedores i joves

  

Fira Montjuïc acollirà el saló 4YFN (4 Years From Now), que enguany arriba a la seva quarta edició. Més de 600 startups es concentraran en aquest espai, i s'hi espera la presència d'uns 700 inversors i 20.000 visitants, xifres que faran augmentar en un 60% les de l'any passat.
 
La presència d'empreses catalanes no ha parat de créixer, passant de les 16 de l'any 2006 a les 105 d'aquesta edició. Enguany, fins a 1.000 metres quadrats estaran destinats a representar les novetats tecnològiques de Catalunya. I, per primera vegada, també es veurà un estand dedicat exclusivament a empreses de l'àmbit dels drones (Catalonia Smart Drones).

Entre molts altres esdeveniments paral·lels, destaca la trobada Women4Tech, dedicat a destacar el paper de la dona en la indústria tecnològica. Les directives d'empreses com Accenture, Bharti Airtel, Facebook, IFC (Worldbank), SAP, Turner o Google debatran sobre la igualtat de gènere i compartiran assessorament estratègic.

El Youth Mobile Festival (YoMo) s'estrena enguany i reunirà a més de 16.000 joves d'entre 10 i 16 anys, en una experiència educativa per motivar-los a endinsar-se en el món de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria, el disseny i les matemàtiques. El programa educatiu mSchools, presenta, a l'espai de Montjuïc, una gran jornada en la qual s'entregaran els premis als projectes més innovadors treballats a les aules de centenars d'escoles catalanes durant l'any. I estan previstos seminaris per debatre sobre el rol de la tecnologia a la docència (Changing Education Together), i trobades de professors per repensar, de manera col·laborativa, com transformar l'educació amb les eines digitals.

 

Activitats en altres parts de la ciutat

El MWC 2017 mou a tants professionals que enguany l'organització ha decidit aprofitar la setmana prèvia a l'esdeveniment, per reflexionar i presentar propostes ciutadanes lligades a la transformació digital. En aquest sentit, i per primera vegada, s'ha celebrat la Mobile Week Barcelona, una barreja d'art i tecnologia a través de 10 diàlegs, 10 creacions artístiques i 10 rutes al voltant dels districtes de Barcelona, que ha tingut activa a la ciutat del 20 al 24 de febrer.

Per a qui no tingui una entrada del MWC (la més econòmica costa 799 euros) ha de saber que s'han programat activitats en altres parts de la ciutat, amb entrada lliure. Ja es pot visitar el Mobile Story al Mobile World Centre de plaça Catalunya, una exposició que analitza el present i el futur la transformació de les indústries smart, les professions del futur, l'evolució dels dispositius mòbils des de la primera trucada, o els avenços cap a la convergència tecnològica. La mostra culmina amb la Virtual Escape Room, un joc amb les darreres tecnologies de realitat virtual.
 

Assistents al Mobile World Congress 2016. Foto: Jose M. Gutiérrez


El Mobile SocialCongress (MSC), que presenta un programa alternatiu al MWC, també aspira a tenir protagonisme. Se celebra al Pati Manning i l'objectiu és desmarcar-se del gran esdeveniment i "mostrar la part que oculta les cares controvertides de la indústria del mòbil", segons expliquen els organitzadors, un conjunt d'organitzacions socials.

"El MWC obvia els impactes socials i ambientals de la producció de telèfons intel·ligents i altres equipaments electrònics en diferents parts del món, ja que està basat en la maximització de beneficis de les empreses i en el creixement incessant del sector fortament globalitzat", expliquen en el cartell d'activitats. Aquesta segona edició comptarà amb taules rodones, tallers, projeccions audiovisuals, una fira d’alternatives i una Restart Party –iniciativa ciutadania organitzada per lluitar contra l’obsolescència programada en què s’anima als assistents a portar aparells electrònics espatllats per aprendre a reparar-los-. 
 

El Mobile Social Congress vol mostrar la cara controvertida de la indústria del mòbil. Foto: José M. Gutiérrez

Arxivat a