La Moncloa defensa que el diàleg amb el Govern «sempre ha existit» però manté el veto al referèndum

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ressalta que es "pot parlar" de tots els punts enviats per la Generalitat, però sense entrar en aquells que no s'ajusten a la llei | El govern espanyol no posa data de caducitat a l'"operació diàleg" la setmana que ha transcendit la reunió entre Rajoy i Puigdemont de l'11 gener

24 de febrer del 2017
Actualitzat el 25 de febrer a les 11:05h

Iñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa d'aquest divendres Foto: Europa Press


Sense data de caducitat, però sense parlar del referèndum. Aquest és el marc que traça la Moncloa de cara a la negociació amb Catalunya, que encara no s'ha obert tot i la cita que van mantenir l'11 de gener els presidents Mariano Rajoy i Carles Puigdemont a Madrid. "El diàleg sempre ha existit, i és bo que així sigui. El diàleg no té data de caducitat", ha exposat Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

El govern espanyol ha subratllat que l'"'única operació que coneix el govern és l'operació diàleg". El portaveu de l'executiu de Rajoy ha detallat que la Moncloa "té la mateixa posició des del principi". "Estem disposats a parlar dels punts [que va enviar la Generalitat], però sempre dins la llei", ha determinat Méndez de Vigo.

Què vol dir, això? Fonamentalment, que la Moncloa està disposada a atendre algunes de les peticions sectorials de la Generalitat -recollides i presentades per Puigdemont davant Rajoy fa deu mesos-, però obviant el referèndum. "La mà estesa es manté, aquesta és l'única operació en la qual estem", ha volgut emfatitzar el portaveu del govern espanyol.

El president de la Generalitat, aquest dimecres, va voler assenyalar que no hi ha cap "negociació" oberta, i fonts governamentals insistien que encara estan "pendents" d'una data per reunir-se públicament amb el cap de files del PP. En aquesta trobada, Puigdemont hi anirà amb l'aval de les signatures recollides pel Pacte Nacional pel Referèndum.

Pressupostos

El portaveu del govern espanyol ha avançat que els pressupostos generals de l'Estat es presentaran a finals de març o bé a principis d'abril, i ha demanat que els partits actuïn amb "responsabilitat" per aprovar-los.