Junts pel Sí, la llista única que el PDECat i ERC no volen repetir

Les dues formacions, que el 27-S van apostar per una candidatura de consens, donen per esgotada la coalició passi el que passi amb el referèndum | Els republicans sostenen que la marca "haurà fet la seva feina" si conclou la legislatura amb els "resultats esperats" | Al PDECat guanyen pes les veus d'afrontar un nou escenari electoral "amb el compromís de governar amb ERC"

Oriol Junqueras, Raül Romeva i Artur Mas, l'endemà del 27-S
Oriol Junqueras, Raül Romeva i Artur Mas, l'endemà del 27-S | Adrià Costa
Joan Serra Carné / Oriol March
25 de febrer del 2017
Actualitzat el 27 de febrer a les 16:09h
El 14 de juliol del 2015, després d'una negociació que es va allargar durant mesos i mesos, Artur Mas va aconseguir que Oriol Junqueras acceptés formar Junts pel Sí. Ells dos cedien els tres primers llocs a personalitats de la societat civil -Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals-, però mantenien el protagonisme als mítings i en un futur Govern. Es tractava d'una candidatura excepcional, bastida sota el lema "El vot de la teva vida", i té molt poques probabilitats de repetir-se, hi hagi o no referèndum. El PDECat i ERC, les dues principals forces de la coalició independentista, donen la fórmula per esgotada.

Així ho admetia fa uns dies la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, en una conferència a l'hotel Palace de Barcelona. "Som conscients que vindran nous temps", va afirmar Pascal per deixar entreveure que no hi haurà una segona entrega de Junts pel Sí. En aquella intervenció davant de la cúpula del partit i noms propis de l'univers convergent -com David Madí-, la dirigent nacionalista va assegurar que el PDECat estarà preparat per afrontar els nous reptes electorals quan a la primavera hagi enllestit la conferència ideològica, culminació de la discussió domèstica iniciada en el congrés fundacional. ERC, que ha programat el 4 de març un gran acte que visualitzi la seva centralitat en el procés -ara que les enquestes somriuen els republicans-, tampoc divisa un horitzó que inclogui repetir la llista única. Però no compartir candidatura no implica no governar junts en el futur.

El referèndum ho condicionarà tot

A la seu d'ERC no hi ha dubtes que Junts pel Sí és i serà un instrument "útil" per fer el trajecte del postautonomisme a la preindependència -per definir-ho en els termes plantejats pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont-, però al partit també afirmen que més enllà la marca "no té sentit". Fonts republicanes subratllen que la coalició "haurà fet la seva feina" si conclou la legislatura amb els "resultats esperats". I això passa per desplegar l'arquitectura de la desconnexió i, sobretot, fer efectiu el compromís amb la convocatòria del referèndum, que emana del debat de la qüestió de confiança. "El referèndum és el somni de qualsevol militant d'ERC. El moment és ara i no pensem que pugui sortir malament. Però, si no funciona, tampoc tindria sentit repetir Junts pel Sí", raonen a la sala de màquines dels republicans.

La formació liderada per Oriol Junqueras refusa explorar estratègies posteriors a la consulta vinculant, calendaritzada com a molt tard la segona quinzena de setembre. "Ens centrem en el referèndum i després només hi poden haver unes eleccions constituents", repeteixen les fonts consultades. Uns comicis, els primers d'una eventual República catalana, que haurien de tenir la "màxima pluralitat ideològica". "Seria el més recomanable", afirmen les mateixes veus per certificar que l'eina de Junts pel Sí se circumscrivia als comicis plebiscitaris del 27-S.
 

Roda de premsa de Junts pel Sí, l'endemà del 27-S Foto: Adrià Costa


Escenaris de futur

Tot i mantenir un discurs optimista de portes enfora, el PDECat veu com les enquestes no li somriuen. En el millor dels escenaris, la formació nacionalista -encara sense candidat- seria segona força per darrere d'ERC. Què fer en cas de derrota? Destacats dirigents de l'antiga Convergència insisteixen que els republicans "ja tenen preparat" un pacte amb els comuns i la CUP -en aquest cas, amb un hipotètic suport extern-, però sostenen que la millor opció per al partit és seguir governant. Encara que això suposi fer el paper de germà petit de Junqueras dins l'administració catalana, just al revés del que passa actualment.

"No comparteixo, com diuen alguns a casa nostra, que el millor que ens aniria és passar a l'oposició", sosté un alt càrrec consultat. Els qui pensen que un temps a l'oposició -com va passar entre el 2003 i el 2010, amb la diferència que Mas guanyava les eleccions amb xifres properes als cinquanta diputats- funcionaria argumenten que permetria "rearmar-se ideològicament" i "preparar una alternativa a llarg termini" amb una cara nova al capdavant. No es tracta d'una opció que generi consens, com resumeix una font: "El millor que podem fer és seguir governant".

En aquest sentit, dirigents consultats destaquen que "cal anar a les properes eleccions amb el compromís de governar amb ERC". Aquest alt càrrec de l'administració indica que l'executiu funciona "millor que si fos monocolor", tot i que aquesta consideració no sempre és la mateixa en funció de quin sigui l'interlocutor consultat. Carles Puigdemont, en un acte de partit al Penedès aquest divendres, insistia: "Serem la força decisiva per construir la nova Catalunya independent". Les aliances també ho seran.
Arxivat a