El Govern nega haver «negociat» amb Rajoy i defensa que encara hi ha una reunió pendent

Presidència evita confirmar o desmentir la trobada entre Puigdemont i el president espanyol a la Moncloa i manté que cal una trobada per abordar el referèndum pactat | "Compliré amb l'encàrrec del Parlament", assegura el president de la Generalitat al Parlament | Cap partit de l'oposició pregunta explícitament al cap del gabinet català sobre la cita amb Rajoy durant la sessió de control

Carles Puigdemont, entrevistat per Mònica Terribas, l'endemà de la reunió amb Rajoy
Carles Puigdemont, entrevistat per Mònica Terribas, l'endemà de la reunió amb Rajoy | Govern
22 de febrer del 2017
Actualitzat el 23 de febrer a la 13:28h
Carles Puigdemont va arribar puntualment als estudis de Catalunya Ràdio per ser entrevistat al programa de Mònica Terribas. Era el 12 de gener i el titular de l'entrevista era inequívoc: abans que acabés el primer mes del 2017, preveia tenir una cita amb Mariano Rajoy a la Moncloa. No va dir, això sí, que ja s'hi havia reunit el dia anterior, com va avançar ahir La Vanguardia. Aquella cita, que ahir fonts oficials de la Generalitat ni confirmaven ni desmentien, va escenificar en privat el xoc existent pel referèndum. Puigdemont manté que el celebrarà, mentre que Rajoy li va deixar clar que no vol converses sobre aquest assumpte. El president català, en seu parlamentària, va negar que hi hagi oberta cap negociació amb la Moncloa sobre la consulta acordada. Quan hi sigui, va dir, la cambra n'estarà degudament informada. 

El context de la segona setmana de gener va estar marcat, vist amb perspectiva, per les cites al màxim nivell entre l'Estat i la Generalitat. El dia 10, unes hores abans que Puigdemont anés a la Moncloa, va ser el torn dels vicepresidents. Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría van reunir-se durant més de dues hores a la seu del departament d'Economia i van constatar les diferències sobre el referèndum. Junqueras li va reiterar que el Govern no esperarà el permís de l'executiu espanyol per posar les urnes, i Santamaría el va advertir que no estan disposats a negociar la sobirania nacional. Uns termes similars als que, segons La Vanguardia, es van registrar just l'endemà a la Moncloa en un dinar entre presidents.
 

Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, a la Moncloa Foto: EFE


Quin ha estat el problema dels últims dies? Bàsicament, que els principals implicats han negat els contactes de forma taxativa els últims dies. El primer en aixecar la llebre va ser el delegat del govern espanyol, Enric Millo, que en una entrevista al 3/24 emesa aquest diumenge parlava de reunions discretes al més alt nivell. "Ja ens agradaria que hi fossin", va respondre immediatament Puigdemont des del sud de França, on va fer una visita amb interlocturs econòmics. Dimarts, després de la reunió del consell executiu, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va ser especialment explícita a l'hora de negar la trobada: "No hi ha hagut reunions secretes". Avui ha esmorzat amb una portada que deia exactament el contrari.

Cita reclamada

Hi haurà una altra trobada aviat entre Puigdemont i Rajoy? "Estem esperant data", ressalten fonts de Presidència. En un inici, la trobada pública s'havia de fer a finals de gener, passada la conferència de presidents autonòmics. A principis de gener hi va haver un contacte telefònic en què el líder del PP li va demanar al dirigent nacionalista que acudís al Senat per veure's amb la resta de representants de les autonomies, però Puigdemont li va respondre que Catalunya es mereixia un tracte "bilateral". La trobada formal prevista per finals de gener es va post-posar fins després del congrés del PP, però encara no hi ha cap data fixada. Contactes "n'hi ha", segons la Generalitat, i dirigents consultats apunten que Junqueras també ha anat discretament a Madrid.

"Quan diem que no hi ha voluntat de negociar per part del govern espanyol, ho fem amb coneixement de causa", ha ressaltat Puigdemont durant la sessió de control en la part de resposta a Miquel Iceta, primer secretari del PSC. Iceta, per cert, va ser ahir qui va fer córrer que els dos dirigents ja s'havien reunit. El president ha volgut deixar clar que el Govern mantindrà el "compromís" amb el referèndum, i que ara mateix aquest compromís passa per defensar la via pactada. El Pacte Nacional pel Referèndum s'ha posat avui en marxa per captar adhesions, i Puigdemont espera comptabilitzar-los tots per presentar-li a Rajoy el clam existent a Catalunya.
 

Carles Puigdemont, aquest dimecres al Parlament Foto: Govern


El president, de fet, encara dona per viu el camí acordat encara que des de Madrid arriba més soroll de precintes que no pas de diàleg. En alguna ocasió, Puigdemont ha manifestat que no en tindrà prou amb "només una negativa" de Madrid, i manté que la Generalitat sempre estarà asseguda a la taula de negociació. El problema és la cadira de l'Estat roman buida, i les reunions fetes fins ara -les públiques i les privades- només han servit per constatar les distàncies existents.

Sense preguntes concretes

Un dels aspectes que més ha sorprès durant la sessió de control és que cap dels grups parlamentaris ha preguntat explícitament sobre la reunió. La CUP s'ha referit al conflicte laboral que afecta els estibadors i ha criticat el CETA, i Xavier García Albiol -que dilluns negava contactes- s'ha interessat per l'estat del sistema de salut sense estalviar referències al procés sobiranista. Catalunya Sí que Es Pot (CSQEP) ha criticat "l'ambivalència" del Govern amb el referèndum, i el PSC li ha preguntat quins preparatius s'estaven duent a terme per fer la votació.

Puigdemont duia preparat el discurs per si calia respondre preguntes concretes sobre la qüestió, però no ha fet falta. Ha anat donant pistes sobre la cita, però sense confirmar-la explícitament. El Govern, abans de posar en marxa la via unilateral, vol que es constati -a dins i a fora- que qui es nega a negociar és l'Estat. La lluita pel relat és un dels aspectes claus des que va arrencar el procés independentista.

Imatge d'unitat

Dirigents destacats d'ERC, com és el cas de Junqueras, Joan Tardà o Gabriel Rufián, han fet costat a Puigdemont davant la polèmica. La consellera Munté també ha volgut sortir al pas de les crítiques de l'oposició.
  
Munté i Puigdemont, per cert, han compartit un cafè aquest dimecres al bar del Parlament. Una imatge poc freqüent i que arriba un dia després que la consellera negués taxativament la reunió entre els dirigents.