Barcelona pateix un repunt de furts als clients de botigues i centres comercials

El comissari dels Mossos Joan Carles Molinero destaca que els furts van créixer un 4,86% a la capital catalana el 2016 | Explica que delinqüents habituals del metro s'han mogut cap als establiments comercials | La policia també detecta un increment dels "tocaments" al metro

Evelio Vázquez, Albert Batlle, Amadeu Recassens i Joan Carles Molinero, aquest dimecres a l'Ajuntament de Barcelona
Evelio Vázquez, Albert Batlle, Amadeu Recassens i Joan Carles Molinero, aquest dimecres a l'Ajuntament de Barcelona | Isaac Meler
22 de febrer del 2017
Actualitzat a les 19:23h
Els furts han crescut lleugerament a Barcelona. El comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha informat aquest dimecres en la presentació del balanç de seguretat del 2016 a l'Ajuntament de la capital catalana que aquest tipus d'incidents (el 65% dels delictes contra el patrimoni registrats a la ciutat) han experimentat un repunt del 4,86% i han passat de 97.908 denúncies el 2015 a 102.666 el 2016. D'aquests, el 28% van ser furts de mòbils.

Molinero ha especificat que els furts -robatoris sense força, violència o intimidació- es produeixen especialment en la "franja d'estiu" i que els cossos policials presents a la ciutat han observat un "canvi de metodologia" a causa de la "pressió dels Mossos i la Guàrdia Urbana en l'àmbit del metro". Aquesta major vigilància del transport ha tingut un "efecte de mobilitat dels delinqüents habituals" que durant el 2016 van passar a actuar sobretot al carrer i contra els clients de botigues i centres comercials i més concretament, en botigues de sabates i roba de dona. Així, mentre que al metro es van produir 1.188 furts menys, a establiments comercials 2.585 més (increment del 9,75%) i al carrer 3.517 (pujada del 8,94%).

Sobre aquests carteristes "habituals", Molinero ha especificat que es tracta de persones "apàtrides" que actuen en diferents ciutats europees en funció de la pressió policial. En el cas de Barcelona, el comissari ha insistit que la vigilància al transport ha tingut el seu efecte i que s'han dictat fins a 132 ordres de no apropament al metro. Segons ha dit, ara cal esperar que els autors de furts reubicats siguin detectats per la policia i entrin al "recorregut judicial" per aconseguir ordres d'allunyament de centres comercials.

Malgrat tot, el comissari ha subratllat que si bé els fets contra el patrimoni també han ascendit un 1,83% i han crescut les estafes un 9,85% "els robatoris al domicili i amb violència a la via pública baixen de forma important i considerable". Concretament un 17,33%. En general, els robatoris amb amb violència o intimidació van caure un 6,9%, el robatori amb força un 5,54% i el robatori i furt d'ús de vehicle es redueix un 4,36%. També s'han reduït els robatoris amb força o violència i intimidació a en establiments comercials: un 7,51% i un 5,90%, respectivament.

Augment dels abusos al transport

En el cas dels fets contra les persones, hi ha hagut una reducció generalitzada de delictes com coaccions (-16,96%), temptatives d'homicidi o assassinat (-9,26%), lesions (1,35%), amenaces (-1,50%) i maltractament o violència habitual en l'àmbit de la llar (-15,27%). Han estat una excepció d'aquesta reducció les agressions i abusos sexuals, que han crescut un 30,88% i, segons ha informat el comissari Molinero, s'han expandit especialment els "tocaments" a passatgeres del metro.

Per això, el comissari ha anunciat l'inici d'una campanya que inclourà escoles i instituts per "conscienciar que actituds com els tocaments s'han de denunciar" malgrat que "anteriorment no ho havia aquest tipus de cultura i costava arribar a aquestes víctimes". En total, els abusos que es produeixen en l'àmbit del transport representen un 6,4% mentre que el 42% tenen lloc a la llar. En la línia de la resta de Catalunya, aquests incidents han tingut un creixement del 46,19% a Barcelona (dels 236 casos el 2015 als 345 el 2016) arran del cas Maristes, mentre que les agressions sexuals han crescut un 12,63% (de 198 a 223).

L'intendent major de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, ha recordat que el cos policial local te dispositius de vigilància al metro en horari nocturn i el cap de setmana, i que des de la regidoria de Feminisme es va "fomentar la denúncia amb protocols de protecció a la víctima" que, per exemple, es van implantar a la durant les festes de la Mercè.

Lleu increment dels fets delictius del 0,99%

En termes globals, els fets delictius a Barcelona van créixer el 2016 un 0,99% (de 174.510 el 2015 a 176.245 l'any passat) tot i que des de 2012 hi havia hagut una reducció del 5,7%. Els increments també s'han registrat en l'àmbit de les denúncies de delictes d'odi i discriminació, que han passat de 79 el 2015 a 109 l'any passat (un 37,96% més). Dels 10 milions de turistes que van passar el dia a Barcelona o van dormir-hi una nit, només el 0,33% va ser víctima d'un delicte, segons les dades presentades, i en el 88,7% dels casos van patir un furt.
Arxivat a