Mas situa la «simbiosi» entre institucions i mobilització social com a garant del referèndum

L'ex-president de la Generalitat, en un acte a Sabadell, adverteix l'Estat que com més "bèsties" siguin les mesures per frenar la votació, més gran serà la reacció catalana | "Fer el referèndum ja és guanyar", destaca el màxim dirigent del PDECat | Sosté que els mercats es posaran "nerviosos" si Espanya perd Catalunya

Artur Mas, en una conferència a Sabadell organitzada per l'ANC
Artur Mas, en una conferència a Sabadell organitzada per l'ANC | ANC Sabadell
21 de febrer del 2017
Actualitzat a les 20:46h
Quina és la millor fórmula perquè el referèndum se celebri, com a molt tard, el setembre del 2017? "La simbiosi entre les institucions i la ciutadania", ha respost aquest dimarts l'ex-president Artur Mas en una conferència organitzada per l'ANC a Sabadell. Preguntat sobre les mesures coercitives de l'Estat, Mas ha indicat que "com més bèstia sigui l'acció, més gran serà la reacció". "La policia no pot fer front a dos milions de persones", ha ressaltat el dirigent nacionalista. "Cal un esquema de mobilització organitzada" quan arribin les accions de l'Estat per tal que el "cost d'actuar" sigui alt. L'ex-president ha assegurat que els mercats es posaran "nerviosos" si l'Estat perd Catalunya.

"Estem en l'any més decisiu dels últims cinc. Com acabarà? Si us he de ser honest, no ho sé al 100%, però crec que depèn molt de nosaltres", ha determinat Mas a preguntes del moderador de l'acte, el periodista Jofre Llombart. "Van a rebentar-ho tot", ha diagnosticat l'ex-president, que ha expressat la seva confiança en què el Govern trobarà la manera per fer el referèndum. "Només fent-lo ja hem guanyat. Si a banda guanya el sí, dòmino, és el que hem d'anar a buscar. Però fer-lo ja implica exercir el nostre dret a decidir, i aquí està la clau. No ens neguen la independència, no volen saber quants som a favor de la independència", ha ressaltat el dirigent nacionalista.

Sobre la data de la consulta vinculant, Mas ha demanat "marge" al Govern. "En aquestes operacions tan complexes, s'ha de donar marge als qui ho han de fer", ha manifestat l'ex-president, que ha indicat que el marge per convocar el referèndum no ha de ser de 55 dies, com unes eleccions normals. El dirigent nacionalista ha indicat que la llei de transitorietat jurídica marcarà les "garanties" de la votació. "Es tracta de fer-la amb tots els ets i uts", ha considerat el president del PDECat.

Les mesures de l'Estat

Quan arribin les suspensions per part del govern espanyol, "les institucions catalanes han de tirar endavant". "La porta per pactar les condicions ha d'estar oberta fins al final", ha determinat Mas, que ha demanat a la gent que estigui "al costat" de les institucions. "O es fa amb la gent al costat, o és molt difícil de fer". En aquest sentit, ha posat com a exemple el 9-N i els 42.000 voluntaris que el van fer possible l'any 2014. L'ex-president ha apuntat que la clau serà la "simbiosi" entre les institucions i la gent.

"El que farà l'Estat no ho sé", ha apuntat Mas, que ha apuntat que "com a mínim faran el que estan fent ara". Què vol dir, això? "Enfilaran judicialment els qui tiren endavant això", ha apuntat l'ex-president. Poden recuperar competències o bé intervenir l'autonomia, però ha indicat que "com més bèstia sigui l'acció, més gran serà la reacció".

"Han de calibrar, es poden trobar una reacció dura", ha apuntat. "Heu de calcular molt bé les conseqüències dels vostres actes", ha dirigit Mas a l'Estat. En aquest sentit, ha indicat que si Catalunya guanya la partida, haurà posat la primera pedra per obtenir el reconeixement internacional. "No pots exercir la plena sobirania fins que no tens el reconeixement. I no es pot posar ningú en una situació individual d'indefensió", ha considerat el dirigent nacionalista.