Rajoy lamenta que la Generalitat està «en mans de grups extremistes, radicals i antisistema»

El president espanyol retreu a ERC que pregunti per l'"operació Catalunya": "L'argument de la conspiració és molt còmode, perquè estalvia la molèstia de pensar" | Santamaría retreu al PDECat que "podia parlar amb el PP però ha triat la CUP, que posa i treu presidents i fa política radical d'esquerres"

Mariano Rajoy, aquest dimarts, al Senat.
Mariano Rajoy, aquest dimarts, al Senat. | @marianorajoy
21 de febrer del 2017
Actualitzat a les 21:43h
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha evitat referir-se aquest dimarts a l'"operació Catalunya", malgrat que li ho ha preguntat directament la portaveu d'ERC al Senat, Mirella Cortès, uns fets que el líder del PP ha situat al terreny de la conspiració. Malgrat tot, Rajoy s'ha mostrat preocupat per la dependència del Govern amb la CUP i s'ha preguntat: "Què podem fer perquè la Generalitat deixi d'estar en mans de grups extremistes, radicals i antisistema".

"M'identifica amb aquells catalans que no volen que forces polítiques extrasistema nomenin presidents de la Generalitat i imposin determinades condicions que acabin suposant un canvi en el model polític i social a Catalunya", ha insistit encara Rajoy, malgrat que la pregunta d'ERC anava per una altra banda. Un fet que Cortès li ha recriminat: "A Catalunya en diem que nosaltres demanem naps i vostè respon cols".

De fet, la senadora ha fet referència a les converses gravades entre l'ex-ministre Jorge Fernández Díaz i l'ex-director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso; els missatges del cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas, a l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Vicky Álvarez; les activitats de l'ex-director adjunt de la Policia Nacional, Eugenio Pino, per blanquejar informació; el paper de l'inspector José Ángel Fuentes Gago per pagar per informació sobre Xavier Trias; o les revelacions de l'ex-comissari José Manuel Villarejo sobre l'"operació Catalunya".

Un nou GAL sense violència

Amb tot això, li ha preguntat si negava aquesta operació "per destruir el pluralisme ideològiques i les principals institucions democràtiques de Catalunya", si s'ha organitzat "un nou GAL" sense violència física "però mantenint les males arts", i si Rajoy admet ser "el senyor X que dirigeix l'operació".

Rajoy, però, ha tirat pilotes fora, i ha afirmat sentir-se identificat amb els catalans que volen seguir units a Espanya "com ho han fet durant segles" i que creuen que els polítics "no s'han de saltar la llei a la torera". Per això, ha cridat a parlar del finançament i "acabar amb la tensió o la divisió". "L'argument de la conspiració és molt còmode, perquè estalvia la molèstia de pensar", ha etzibat i, per això, ha demanat que els republicans "deixin d'inventar-se operacions". "Apliqui la imaginació i el seu temps a finalitats més profitoses", ha acabat asseverant.

Malgrat tot, el PP haurà de donar explicacions aviat, ja que està a punt de posar-se a treballar la comissió investigació del Congrés sobre l'"operació Catalunya", mentre que Junts pel Sí n'impulsarà una de similar al Parlament.

Santamaría també retreu la relació amb la CUP

La relació entre el Govern i la CUP es pot convertir en un argument recurrent del PP per laminar l'independentisme. De fet, el senador del PDECat Josep Lluís Cleries ha preguntat a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, quins interlocutors buscaria per a Catalunya, més enllà del Govern, tal com assenyalen els mitjans que pretén fer. "El president de la Generalitat el va elegir la CUP, nosaltres preferim la centralitat i la moderació", ha replicat ella.

Al seu torn, Cleries ha recordat que "la CUP té 10 diputats de 135, igual que el PP, que en té 11, i un sol alcalde", i ha afirmat que els populars "s'han radicalitzat molt". "No han ofert ni volen oferir res", ha lamentat, i ha demanat que posi data per la reunió entre Carles Puigdemont i Rajoy. Sáenz de Santamaría, però, encara hi ha insistit: "Podia parlar amb el PP però ha triat la CUP, que posa i treu presidents i fa política radical d'esquerres".