La UB crea una comitè d'auditories per analitzar l’estat de les fundacions

Es constituirà també una comissió d'ètica presidida pel filòsof Norbert Bilbeny | El rector Joan Elias considera l'envelliment del professorat el principal problema de futur per a la universitat

El rector Joan Elias avui a la UB
El rector Joan Elias avui a la UB | Universitat de Barcelona
21 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:52h
El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, ha anunciat aquest dimarts la creació d’un comitè d’auditories que s’encarregarà d’analitzar l’estat comptable, legal i fiscal de les fundacions que depenen de la UB. En paraules d’Elias, “es tracta d’endreçar el Grup UB”. El rector ha explicat que hi ha fins a una seixantena de fundacions amb les quals la UB hi té algun vincle”. El comitè està format per tres professors de la universitat; Joan Queralt, Xavier Garcia Marimon i Susanna Sartorio.

La gestió de l'Institut de Formació Contínua (IL3) de la UB va provocar polseguera l'any passat en vigílies de les eleccions al rectorat. L'anterior equip va negar males pràctiques i va recordar el caràcter de fundació privada de l'IL3. El nou rector, però, ha decidit rellevar la direcció i designar Guillem Íñiguez, fins ara responsable de la Fundació Josep Finestres.
 
També es constituirà una comissió d’ètica, que presidirà el catedràtic Norbert Bilbeny, amb els encàrrecs de posar al dia els diversos codis de bona conducta que hi ha a la UB, adequar a la universitat el codi per a alts càrrecs elaborat per la Generalitat i un codi de bona conducta en processos electorals. El nou equip rectoral vol fer el màxim esforç en transparència, seguint el que ja s’havia iniciat en anys anteriors, fins i tot estudiant la possibilitat de retransmetre en streaming les sessions del consell de govern.
   
Joan Elias ha mantingut avui la seva primera trobada amb els mitjans de comunicació, després de la seva presa de possessió el 19 de desembre passat. El rector ha afirmat que “la UB ha de comunicar més i millor, i ha de reforçar el vincle amb la societat, amb la qual ha de teixir lligams profunds, més enllà del que és enviar els fills a la universitat”.  
 
En aquests dos mesos, el nou equip rectoral ha celebrat un consell de govern i ja ha pres algunes decisions de fons: la creació d’un grup de treball per estudiar com quedarà perfilada la nova facultat d’Humanitats, la configuració final dels departaments de Dret, que seran cinc, i anul·lar per amplíssima majoria la creació del museu de la UB per repensar el projecte.
 
L’envelliment del professorat, tema clau
 

Elias ha assenyalat que el finançament continua sent un problema, “però aquest és un tema que és entès per tothom”. “En canvi, per mi un aspecte bàsic pel futur de la UB –ha dit- és l’envelliment del professorat”. Actualment, l’edat mitjana del professor estable és de 58-59 anys, molt similar al del personal d’administració i serveis (PAS). En paraules del rector, “cal apostar per la gent jove”. En cinc anys es jubilarà prop d’un 25% del personal i “és el moment de fer entrar el talent a les universitats, però poc a poc”. El bloc de personal interí és ara mateix del 33%, quan un percentatge racional seria d’un 15% aproximadament.