Els governs català, balear i valencià, junts en matèria de llengua i cultura

Els tres organismes acorden la Declaració de Palma, que preveu la consolidació de l'Institut Ramon Llull com a organisme de promoció exterior, entre d'altres aspectes

per Redacció , 20 de febrer de 2017 a les 13:57 |
Santi Vila, Ruth Mateu i Vicent Marzà | CAIB
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, es comprometen “a enfortir lligams històrics i culturals en benefici comú dels tres territoris en els àmbits de la llengua i la cultura”. Així ho han acordat amb la signatura de la Declaració de Palma.

El Museu de Mallorca ha estat l'espai on s’ha escenificat la voluntat de treballar conjuntament i reforçar els projectes compartits, aprofitant el moment històric favorable entre les tres administracions, segons ha apuntat el Departament de Cultura. Entre d’altres aspectes, la Declaració de Palma preveu la consolidació de l’Institut Ramon Llull com a organisme de promoció exterior i internacionalització.


“Hem d’aprofitar els vents favorables d'aquesta etapa política per crear sinergies que ens permetin reforçar els projectes comuns: junts tenim més oportunitats d’obrir-nos al món”, ha afirmat Ruth Mateu. Per la seva banda, Santi Vila ha destacat que és “impossible” entendre la cultura del país “sense les aportacions dels creadors baleàrics o valencians”. Vila considera que la Declaració de Palma és una “oportunitat” per definir la interrelació cultural entre els tres territoris i ha apostat per seguir potenciant l’Institut Ramon Llull com a “eina per internacionalitzar els nostres autors i creadors més enllà dels nostres territoris”.

Al seu torn, Vicent Marzà ha explicat que aquest acord és “un pas més” per potenciar les indústries culturals i creatives de cada territori, “la primera pedra per a construir ponts i no murs a un vertader i eficaç corredor mediterrani cultural”. “Estic segur que aquesta acció repercutirà en positiu als nostres sectors culturals tant pel que fa a l'ampliació de circuïts de programació com al rendiment econòmic de les propostes creatives”, ha sentenciat Marzà.

 
Principals projectes de la Declaració de Palma


Dins la Declaració de Palma, es contempla la necessitat de reforçar el mercat interior cultural entre els tres territoris, impulsant circuits d’Arts Escèniques, Visuals, Música, Literatura, Audiovisual i Cultura Popular o Tradicional. El Departament de Cultura ha destacat que l’objectiu dels circuits és facilitar el moviment entre els tres territoris a les indústries culturals i els creadors, i el funcionament serà acordat per grups de treball de les tres institucions.

La declaració preveu pels sectors de les arts musicals, les arts visuals i les escèniques, l’establiment de criteris de participació conjunta a fires i festivals, i la creació de circuits per compartir. Pel que fa a la promoció de la creació literària i la indústria editorial, es coordinaran tasques de promoció de la literatura i es promouran programes d’intercanvi d’autors.
 
En l’àmbit de llengua, la Declaració de Palma es marca assolir un sistema d’acreditacions de coneixements lingüístics compartit i compatible, garantint la coherència, la transparència i la màxima informació pública, segons el Departament. Entre altres compromisos, els tres consellers han acordat impulsar iniciatives conjuntes envers les polítiques estatals lesives envers la llengua compartida.
 

Ruth Mateu, Vicent Marzà, i Santi Vila, en el marc de la Declaració de Palma Foto: ACN

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació