El PSC accepta sotmetre al PSOE la seva política d'aliances

Els dos partits "debatran i consensuaran" els acords electorals en una comissió política malgrat que asseguren que es preserva "l'autonomia" | Els socialistes ultimen els mecanismes del cens que permetrà que els militants catalans puguin participar en la tria del secretari general del PSOE

20 de febrer del 2017
Actualitzat a les 14:06h

El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa Foto: Sara González


Allò que el PSOE no va poder aconseguir l'any 2006 quan va intentar frenar sense èxit el segon tripartit que va segellar José Montilla amb ERC i ICV, ho ha aconseguit ara: tenir un mecanisme de control sobre la política d'aliances del PSC. El PSC i el PSOE han enllestit ja la negociació per resoldre la seva crisi de convivència a costa de cessions. Especialment pel que fa al PSC. Finalment, els militants catalans podran participar a les primàries per escollir el secretari general del PSOE -previstes pel mes de maig- a través d'un cens específic; però Ferraz tindrà capacitat de supervisar els pactes electorals que pugui fer a partir d'ara el PSC. Per fer-ho, es crearà una "comissió política" formada per quatre representants de cadascuna de de les formacions i que servirà d'enllaç per debatre i analitzar les possibles discrepàncies que sorgeixin.

Va ser divendres quan els dos partits es van tornar a reunir per tancar els últims punts que quedaven per revisar el protocol de relacions segellat l'any 1978. El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha subratllat el "bon clima" en el qual s'ha desenvolupat la negociació per "enfortir" la relació entre els dos partits. Malgrat que Illa ha insistit que el redactat de l'acord especificarà "l'autonomia" dels dos partits, inevitablement s'ha produït un joc de cessions que resta marge de maniobra als socialistes catalans.

Una negociació amb cessions

El PSC ha posat èmfasi en el fet que els militants del PSC podran participar a les primàries del PSOE "en igualtat de condicions" que la resta de les bases socialistes, amb la qual cosa es posa de manifest que a l'inici de la negociació aquesta opció va estar en risc. De fet, va ser la mateixa presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, la que va posar sobre la taula que s'havien de corregir "asimetries" i la que va donar peu a plantejar que potser el PSC no hauria de tenir dret a participar en els processos interns del PSOE. A hores d'ara, els dos partits estan acabant de definir com serà aquest cens i quins requisits s'hauran de complir per ser inclosos. Però està clar que per a Díaz aquest cens serà clau: li permetrà fer càlculs i saber quants afiliats del PSC poden participar en la votació tenint en compte que Pedro Sánchez compta amb un ampli suport entre la militància catalanes.

El PSOE, però, s'ha sortit amb la seva sobretot en el fet de tenir capacitat per incidir i supervisar els acords electorals del PSC, així com tenir un espai fixe per debatre totes aquelles qüestions a nivell de projecte i de discurs en les quals hi hagi discrepàncies per evitar un episodi com el de la investidura de Mariano Rajoy, quan el PSC es va desmarcar de l'abstenció del PSOE i va votar en contra. "Serà en aquesta comissió on es discutiran, analitzaran i es censuaran els pactes polítics. Tenim voluntat de reforçar la nostre relació política", ha argumentat Illa. 

Un botó per fer saltar pactes pels aires

A l'espera de tancar els darrers serrells de l'acord, el PSC prefereix ser "prudent" i no aclareix si en aquesta comissió el PSOE tindrà dret a veto. Sí està clar, però, que Ferraz tindrà així una via d'entrada directa a l'hora d'incidir en la política de pactes d'un PSC que ja fa temps que juga a la geomteria variable per garantir-se la presència al màxim de consistoris possibles. A Barcelona, per exemple, estan al govern municipal gràcies a un acord amb Ada Colau; a Lleida Àngel Ros governa amb C's; a Tarragona Josep Fèlix Ballesteros amb PP i Unió; i a Girona els socialistes apuntalen el govern convergent.

En tot cas, la comissió servirà especialment per poder moure fils davant dels eventuals escenaris de pactes que es poden produir després de les properes eleccions catalanes. Al seu congrés, el PSC va posar de manifest la seva voluntat d'explorar enteses amb el nou partit d'Ada Colau, un fet que va fer saltar totes les alarmes dins d'un PSOE que tem els pactes amb Podem i amb les formaciones que avalen la convocatòria d'un referèndum a Catalunya. A partir d'ara, tindrà un botó per poder fer saltar pels aires, si ho considera oportú, acords com aquest. A no ser que el PSC es declari en rebel·lia.