Acord per tancar la crisi de convivència: el PSC participarà a les primàries del PSOE

El pacte preveu que els socialistes catalans conformin un cens específic per votar en el congrés del socialisme espanyol | La comissió bilateral també arriba a una entesa per explorar les polítiques d’aliances i pactes, una exigència de Ferraz

17 de febrer del 2017
Actualitzat a les 18:35h

Els equips negociadors del PSC i del PSOE reunits, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


La comissió bilateral PSOE-PSC ha acordat que els militants dels socialistes catalans que compleixin "els mateixos requisits" que els de la formació estatal participin al congrés del PSOE a través d’un cens específic, segons han informat les dues formacions en un comunicat. Aquest és un dels punts de la proposta d’acord a la qual ha arribat la comissió, que aquest divendres ha conclòs el seu treball. Els responsables d’organització d’ambdós partits determinaran el procediment mitjançant el qual els afiliats del PSC hauran d’expressar la seva voluntat de participar en el cens. L’acord també preveu una proposta a les direccions per establir les polítiques d’aliances i pactes electorals, proposta que no es concreta al comunicat i que era una exigència de Ferraz.

La comissió bilateral es va crear després del conflicte sorgit arran del vot diferenciat del PSC en la investidura de Mariano Rajoy, ja que els socialistes catalans van mantenir el "no"  a l’actual president espanyol, mentre que la posició oficial de la gestora del PSOE va ser l’abstenció, trencada per alguns diputats. Després de mesos de treball, aquesta comissió ha arribat a una proposta d’acord aquest divendres que ara es traslladarà a les direccions d’ambdues formacions.

L’acord "aprofundeix en la naturalesa política del projecte polític" que comparteixen PSC i PSOE, i en la seva articulació. Un dels punts conflictius era la participació dels militants del PSC en el procés congressual que viurà el PSOE aquesta primavera i estiu, amb les primàries a primer secretari al maig i el congrés fixat pel mes de juny. Finalment, s’ha acordat que la militància del PSC pugui participar tant en les primàries per a la secretaria general com en el conjunt del procés congressual. Ho farà a través de la conformació d’un cens específic. També s’ha acordat "reforçar" la comissió de Coordinació Política creada el juliol del 2013 amb quatre membres de cada partit per fer seguiment dels acords.

Negociacions des de l'esquerda per la investidura de Rajoy

Després de mesos de negociacions per resoldre si s'havia de revisar o no el protocol de relacions que els dos partits van segellar, PSC i PSOE han cercat una decisió salomònica: el PSC sí que podrà participar en la tria del secretari general del PSOE sempre i quan els militants es registrin en un cens. Amb tot, queda per resoldre la lletra petita de la petició del PSOE de tenir algun tipus de supervisió de la política d'aliances del PSC i, a nivell de discurs polític, superar la discrepància sobre el fet que els socialistes catalans defineixin Catalunya com a nació i vegin en el document de Granada un punt de partida i no com un punt d'arribada.

Els equips negociadors del PSC -format per Meritxell Batet, Salvador Illa i Antonio Balmón- i el del PSOE -integrat per Elena Valenciano, Mario Jiménez i Francisco Fuentes- s'han assegut cara a cara en les últimes setmanes per enllestir els acords i poder deixar enrere aquest capítol just abans de posar en marxa tota la maquinària d'un congrés del PSOE que no es preveu precisament plàcid. Un cop els socialistes catalans van trencar la disciplina de vot al Congrés i van votar en contra de la investidura de Rajoy encara que el comitè federal del PSOE hagués ordenat l'abstenció, alguns barons del partit van exigir que calia resoldre les "asimetries" que es produïen en la relació entre les dues formacions. Una de les veus més bel·ligerants amb aquesta qüestió va ser la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, que a hores d'ara mou entre bambolines la gestora del PSOE i que està fent càlculs per optar a la secretaria general.

L'estratègia d'Iceta dona resultats

Justament perquè Díaz sap que la militància del PSC ha estat de les més fidels a Pedro Sánchez, durant aquests mesos alguns dels seus adeptes havien fet circular la idea de vetar que el PSC pogués votar a les primàries del PSOE, una rumorologia que ha estat alimentada per la pròpia gestora. Davant d'aquest risc, el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha traçat durant aquests dos mesos una estratègia pacificadora desmarcant-se de Sánchez ordenant la "neutralitat" als quadres del seu partit i donant senyals inequívoques que no flirtejaran amb cap iniciativa del procés sobiranista. L'actitud d'Iceta, a jutjar pels resultats que es comencen a entreveure de la negociació, ha tingut cert efecte. Això sí, a costa de renunciar a què el PSC segueixi marcant perfil propi.

L'ex-lehendakari Patxi López, que vol optar a liderar el PSOE, ha defensat públicament que no es podia excloure els socialistes catalans de l'elecció del secretari general. Per evitar, però, que aquest pugui ser un dels cavalls de batalla de les primàries, aquesta carpeta la volen donar ja per tancada i el risc de deixar els socis catalans sense participació en el procés atiaria encara més el foc entre una militància que està en peu de guerra i acabaria jugant en contra de la mateixa Díaz, a qui assenyalen com la culpable de la dimissió de Pedro Sánchez.

El PSOE, però, havia de fer un gest que visualitzi que les coses no poden quedar igual i ha posat sobre la taula que els militants del PSC que vulguin participar a les primàries es registrin en un cens específic -com que són dos partits diferents, cada formació té el seu propi cens- per poder fer-ho. "La proposta és suficientment positiva com per estudiar-la", asseguren fonts de la cúpula del PSC. De fet, consideren que aquest mecanisme "obeeix a la lògica" que el PSC i el PSOE són dos partits diferents.

Un mecanisme per incidir en les aliances electorals

Una altra de les qüestions pendent de resoldre del tot és el fet que el PSOE exigeixi poder incidir en la política d'aliances del PSC a Catalunya. Cal veure com es concreta, ja que des del PSC insisteixen que seguiran reivindicant la seva "autonomia" precisament perqué és un partit diferent al PSOE amb capacitat de decisió prèvia. Una altra cosa és, expliquen fonts de la cúpula del carrer Nicaragua, que es tracti d'un organisme que tingui només per objectiu "intercanviar informació".

Més enllà de la relació orgànica i les sinergies electorals, els socialistes tenen també pendent unificar el discurs a l'hora d'afrontar el conflicte territorial entre Catalunya i Espanya. El PSC subscriu fil per randa el full de ruta del PSOE, que pivota en una reforma federal de la Constitució, però des de Ferraz no s'accepta que els seus socis catalans defineixin Catalunya com a nació. Iceta sempre ha matisat, en aquest sentit, que el terme "nació" té dues accepcions: una que "l'assimila a Estat" i una altra que fa referència a "sentiments i identitats". Però aquest grau de complexitat no es veu amb bons ulls dins d'un PSOE en plena batalla interna que estudia com refer-se sota la possible batuta de Susana Díaz.