Puigdemont es compromet a fer el referèndum amb una pregunta «clara i binària»

El president de la Generalitat i la diputada Anna Gabriel, en un dinar informatiu, posen de manifest que un dels debats sobre el contingut de la consulta versarà sobre si es pregunta per un Estat o per una República | Gabriel descarta negociar res amb l'Estat i els avisa que no es molestin a fer cap proposta fiscal a Catalunya | Els anticapitalistes reclamen una signatura "poc presidencialista" del decret de convocatòria

Carles Puigdemont i Anna Gabriel, moderats per Xevi Xirgo
Carles Puigdemont i Anna Gabriel, moderats per Xevi Xirgo | ND
15 de febrer del 2017
Actualitzat el 16 de febrer a les 7:23h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha carregat contra l'Estat espanyol per "flirtejar" amb els "confins" de les "costures democràtiques" per estar-se plantejant mesures coercitives per frenar el procés. Pel que fa a les paraules de Soraya Sáenz de Santamaría, que aposta per interlocutar amb Catalunya saltant-se la Generalitat, ha destacat que això seria "inconstitucional".Malgrat això, Puigdemont ha reiterat que la voluntat del Govern és negociar amb el govern espanyol la possibilitat de celebrar un referèndum. "Espero que no s'estigui realitzant cap negociació amb l'Estat que no coneguem", l'ha advertit Anna Gabriel, diputada de la CUP, amb qui ha compartit un dinar organitzat pel diari El Punt Avui moderat pel seu director, Xevi Xirgo. En tot cas, el president ha destacat que el Govern està preparat per fer un referèndum amb una pregunta "clara i binària". El dubte és si es qüestionarà per un Estat o una República.

El dirigent nacionalista ha destacat que les relacions amb els anticapitalistes són "lleials", però s'ha posat de manifest que picar la porta de Madrid no genera consens entre Junts pel Sí i els anticapitalistes. "A mi, la situació no em fa feliç", ha recordat Puigdemont, que ha instat el govern espanyol a "jugar el partit", mentre que Gabriel ha instat les institucions de l'Estat a no presentar cap oferta de tipus fiscal perquè el sobiranisme ja no es troba en aquest estadi. "En el moment en què l'Estat digui que vol parlar amb Catalunya de com votar, tenim el deure de seure i explorar les oportunitats. Però mai han tingut aquesta actitud davant d'un repte així", ha ressaltat.

Entre el decret i la llei

"Hem de ser molt prudents amb l'esperança", ha apuntat Puigdemont, que ha situat el PP "sense alternativa" després de l'enfonsament del PSOE. "Mai hem volgut pidolar res a l'Estat", ha determinat Gabriel, que ha demana tposar la data del referèndum "en funció de l'estratègia". Això vol dir tenim en compte les "amenaces i coaccions" de l'Estat, però també buscar un lloc al calendari que permeti la màxima participació possible. "El que nosaltres instem és que la signatura [del decret de convocatòria] sigui el menys presidencialista possible", ha determinat la diputada.

Puigdemont ha apuntat que la logística del referèndum serà la d'una votació normal, com totes les anteriors. Gabriel ha demanat que només un escenari "militaritzant" - per part de l'Estat- podria impedir la consulta vinculant, mentre que el president ha demanat al sobiranisme mantenir l'esperit "pacífic" en tot moment. Ha advertit, això sí, que cada vegada es troben amb més "inflitració" dins del moviment independentista. No ha donat més detalls al respecte, però Gabriel ha indicat que aquestes "infiltracions" ja eren habituals amb anterioritat en la "dissidència política".

La diputada de la CUP ha apuntat que la llei de transitorietat jurídica, que a la pràctica servirà per emparar el referèndum i cobrir els aspectes legals relacionats amb la transició entre el referèndum i la constitució, no és una "declaració unilateral d'independència de facto". "Preveu el pas cap a una legislació plena", ha apuntat Gabriel. El pas cap a aquesta legislació també estarà marcat pel reconeixement internacional. De moment, segons Puigdemont, només s'està buscant el "coneixement" de la causa catalana i de la possibilitat de fer un referèndum.

Suport a Forcadell

Cap al final de l'acte, quan Xirgo ha anunciat que la propera convidada als col·loquis d'El Punt Avui en col·laboració amb Moment Zero serà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els dos dirigents han volgut expressar-li el seu suport. De fet, han donat per segur que Forcadell serà presidenta encara que sigui inhabilitada perquè només el Parlament pot destituir-la. Gabriel ha dit que la inhabilitació que sortís del TSJC no serà ferma fins que passi pel Suprem, i que això pot trigar un any. "I aleshores ja haurem fet el referèndum", ha determinat.