Les dones guanyen un 26% menys que els homes, la diferència més alta des del 2008

En les franges salarials més baixes, la diferència arriba al 42,6% en perjudici de la dona | La consellera de Treball, Dolors Bassa, assegura que “en el camí cap a la República catalana, la igualtat entre homes i dones és un pilar”

Les dones cobren menys que els homes
Les dones cobren menys que els homes | ACN
15 de febrer del 2017
Actualitzat el 16 de febrer a les 11:16h

Les dones cobren un 26% menys que els homes. Foto: ACN


La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha presentat aquest migdia el primer informe elaborat per la Generalitat sobre “La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones”, que aporta una radiografia objectiva sobre la bretxa salarial, i que està referenciat a l’any 2014. Segons l’estudi, les dones guanyen en termes anuals un 26% menys que els homes, el que suposa la bretxa més alta des del 2008, en què era del 24,4%. Aquest percentatge arriba fins al 42,6% quan s’analitzen les franges salarials més baixes. Les desigualtats, per tant, no són uniformes en tots els nivells de salari. Si s’estudia per nombre d’hores treballades, la desigualtat és del 15,9% en perjudici també de les dones.


El salari mitjà anual masculí va situar-se en els 27.477 euros i el femení en els 20.324 euros, és a dir, una diferència de 7.123 euros inferior. Segons l’informe, els homes guanyen més que les dones en tots els trams d’edat, i la diferència es fa més evident en la franja de més de 55 anys, alhora que també guanyen més en tots els nivells de formació. La bretxa és més acusada en les tasques a temps complet que en temps parcial. S’amplia entre els que treballen amb un contracte indefinit i és favorable a les dones en contractes temporals (la dona cobra una mica més per hora que l’home quan ho fa temporalment).

També es percep que hi ha menys dones en ocupacions que exigeixen major qualificació, i n’hi ha més en sector serveis. On es dóna més bretxa salarial és en sectors com el comercial, la restauració, assegurances i activitats financeres. En comparació amb les empreses públiques, el sector privat mostra més diferències salarials.    

L’estudi del departament també mostra que les diferències salarials són més reduïdes a Catalunya (amb un 14,7%) que a l’estat espanyol (amb un 14,9%) i del conjunt de la Unió Europea (que és del 16,7%).
 

La consellera Dolors Bassa presentant avui l'informe sobre la bretxa salarial. Foto: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies


La consellera: “Unes xifres intolerables”

La consellera Dolors Bassa, acompanyada avui de la directora general d’Igualtat, Mireia Mata, i de la responsable de l’Observatori del Treball i Model Productiu, Manuela Redondo. Bassa ha denunciat la desigualtat entre homes i dones en el camp laboral i ha afirmat que l’informe mostra “unes xifres intolerables que evidencien una xacra laboral que el Govern té el ferm propòsit de combatre”. La consellera ha explicat que l’informe expressa “la infravaloració de les tasques fetes per dones, en l’escassa presència de dones en els llocs de lideratge i en les enormes dificultats per compaginar la vida personal i laboral”. Per Dolors Bassa, “en el camí cap a la República catalana, la igualtat entre homes i dones és un pilar essencial”.

Des del Govern s’han engegat moltes mesures per combatre la desigualtat. S’ha fet una tasca d’assessorament a empreses i organitzacions per implantar plans d’igualtat, s’han engegat programes de formació  per eliminar situacions de discriminació, s’ha creat una guia de diagnosi i aplicació informàtica de seguiment i avaluació de plans d’igualtat, s’ha treballat amb els ens locals per elaborar mesures d’igualtat i s’ha format un grup de treball sobre bretxa salarial en el Consell de Relacions Laborals, entre d’altres.