Junqueras nega, una per una, les afirmacions de Santi Vidal: «Han fet mal al Govern»

L'oposició no dona "credibilitat" a les explicacions del vicepresident i l'insta a denunciar-lo | JxSí i la CUP veten les compareixences que demanava l'oposició per les declaracions de l'ex-senador d'ERC

Oriol Junqueras, aquest dimecres al Parlament
Oriol Junqueras, aquest dimecres al Parlament | Parlament de Catalunya
15 de febrer del 2017
Actualitzat el 16 de febrer a les 7:16h
El cas Santi Vidal segueix portant cua. Les polèmiques declaracions de l'ex-senador d'ERC sobre suposades accions irregulars de la Generalitat en el marc del procés sobiranista van motivar una tempesta política en la qual l'oposició segueix burxant. Tant els republicans com el Govern s'han desmarcat d'unes afirmacions que, asseguren, "no es corresponen amb la realitat", però l'oposició considera que no s'han donat prou aclariments sobre si tot allò que deia el jutge a les seves conferències -i que li va costar la dimissió- és cert o no. És per això que el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, compareix aquest dimecres a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI). Preguntat per l'oposició, ha negat, una per una, les afirmacions fetes pel jutge. "Les declaracions de Vidal han fet mal al Govern de Catalunya", ha dit. I no només a l'executiu, ha insistit el vicepresident, sinó també als professionals de l'Agència Tributària que "treballen amb absoluta professionalitat" des de fa tres dècades. 

Si bé Vidal va dir en la seva conferència que la Generalitat tenia dades fiscals que havia obtingut de forma no legal, Junqueras ha aclarit que només es disposa d'aquelles generades al llarg dels anys fruit de les competències en matèria fiscal que té Catalunya. És a dir, per la gestió dels impostos propis aprovats i per la gestió dels impostos cedits per part de l'Estat espanyol. Ho ha dit després de fer un relat sobre les bades de dades que té la Generalitat i el nou sistema informàtic amb el qual seran gestionades de forma "més eficient". Ha afegit, a més, que l'Agència de Protecció de Dades està fent una auditoria perquè s'esclareixin els fets.

Les explicacions de Junqueras no han satisfet PP, Ciutadans i PSC, que l'acusen de no tenir "credibilitat". De fet, grups com el PSC i Ciutadans l'han instat a emprendre accions penals contra l'ex-senador. Tirant d'ironia, Catalunya Sí que es Pot ha celebrat que Junqueras hagi "desmentit de forma clara" les afirmacions del jutge convençuts que el vicepresident "no mentiria mai al Parlament". Això sí, l'ha acusat d'estar fent "mal al dret a decidir i al sobiranisme" per no admetre el riscos de la via unilateral. La CUP, per la seva banda, ha donat per "tancat" el cas, però ha advertit Junqueras que ha de triar: "O unilateralitat o submissió".

Junqueras ha acabat la seva compareixença instant els grups de l'oposició a posar-se "al costat de la majoria transformadora" que vol crear un nou Estat, especialment després de veure com cada dia es publiquen quantitats "ingents d'informació sobre les clavegueres de l'Estat".

JxSi retreu a l'oposició que no s'"indigni" davant de la guerra bruta de l'Estat

El portaveu de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha intentat apuntalar les explicacions del vicepresident contraatacant amb el fet que l'oposició no "s'escandalitzi de la mateixa manera" quan hi ha proves evidents de la "guerra bruta" de l'Estat espanyol contra Catalunya fins i tot amb ministres que "confabulaven per fabricar proves falses" contra dirigents independentistes. "La diferència entre la Generalitat i la Moncloa és que el que se'ns atribueix a nosaltres és fals", ha respost Junqueras.

C's demana a Junqueras si dimitirà en cas que alguna afirmació de Vidal sigui veritat

L'oposició ha aprofitat la compareixença per collar el vicepresident i preguntar-li una a una les declaracions fetes pel jutge. "Han espiat les dades dels catalans?" "Existeix una unitat de contra-espionatge dels Mossos?" "Han fet una llista dels jutges independentistes i dels que no ho són?" "Quins són els 11 estats que reconeixeran una eventual Catalunya independent?". El portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, ha estat el primer en intervenir llançant tota aquesta bateria de preguntes a partir de les afirmacions de Vidal. Ha afegit, a més, si Junqueras pensa dimitir en cas que es confirmi algunes de les declaracions fetes per l'ex-senador. "No". "No". "No". "No". "No". Junqueras ha respost així a cadascuna de les preguntes plantejades per De Páramo.

El PSC demana per què no es presenten accions penals contra el jutge

La diputada del PSC Alícia Romeroha preguntat que, si realment les declaracions de l'ex-senador són falses, per què el Govern no ha presentat "accions penals" contra ell. "S'està posant en qüestio la bona acció del Govern", ha advertit. La dirigent socialista també ha subratllat que el Govern no pot dir que al setembre podrà recaptar els impostos dels catalans. Primer perquè necessiten una base de dades fiscal que "no es pot obtenir de forma legal" i perquè caldrien 5.000 persones a l'Agència Tributària quan està previst que al setembre n'hi hagi 800. Junqueras, però, li ha replicat que sí estaran preparats, tot i que no ha detallat com.

CSQEP denuncia la "monumental estafa política organitzada"

"O és un delicte o això és una estafa política". El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha carregat durament contra l'aposta per la unilateralitat del Govern i ha instat Junqueras a reconèixer que es tracta d'una "monumental estafa política organitzada". El dirigent de la confluència d'esquerres considera que el vicepresident "s'amaga" i "no dona la cara". Coscubiela ha burxat en el fet que Vidal hagi passat de ser "un heroi a ser un apestat" i ha demanat al Govern que reconegui que la independència ¡, que és "legítima" defensar-la, "no es pot aconseguir sense costos".

El PP creu que el vicepresident "no té perdó en termes de dignitat democràtica"

El portaveu del PP al Parlament, Alejandro Fernández, ha acusat Junqueras "d'intentar adormir el partit" i li ha etzibat que "no té perdó en termes de dignitat democràtica". Ha afegit que és un "acte de cinisme" que valori les declaracions d'un "estret col·laborador seu" i s'ha sumat a les preguntes que han fet la resta de membres de l'oposició.

La CUP avisa que la via unilateral és "l'única possible"

La CUP, per la seva banda, ha assegurat, d'entrada, que les afirmacions de Vidal són "excèntriques, estan fora de lloc i són totalment equivocades en contingut i en forma" i que van valorar "positivament" que la dimissió fos ràpida. El diputat Carles Riera ha demanat al vicepresident, però, què està fent el seu departament, tant en el marc autonòmic com en el de "preparació" d'una eventual república per a què Catalunya tingui una "pràctica fiscal de referència". Adreçant-se directament als representants de Catalunya Sí que es Pot, Riera ha defensat la unilateral com "l'única via possible" perquè considera que "a l'altra banda no hi ha ningú".

Compareixences tombades

La comissió ha arrencat amb les votacions de les compareixences que demanaven PSC i C's. Com ja van anunciar aquest dimarts, Junts pel Sí i la CUP han vetat que els consellers Raül Romeva, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Jordi Jané, Neus Munté i l’ex-senador d’ERC Santiago Vidal també compareguin a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) per les polèmiques declaracions que aquest últim va fer sobre suposades accions irregulars de la Generalitat.

Les peticions de compareixences, presentades per PSC i C’s, han rebut els vots favorables dels dos grups proposants, CSQEP i el PP, i els vots en contra de JxSí i la CUP, per la qual cosa han estat rebutjades. Tant Ciutadans com el PSC amenacen de forçar una comissió d'investigació pel fet de no haver-se aprovat les compareixences addicionals que sol·licitaven per acabar d'esclarir els fets.