CSQEP demana que es prohibeixin les donacions d'empreses a fundacions de partits

Presentarà al pròxim ple una iniciativa perquè només siguin legals les aportacions que facin particulars

El portaveu de CSQEP al Parlament, Joan Coscubiela
El portaveu de CSQEP al Parlament, Joan Coscubiela | ACN
14 de febrer del 2017
Actualitzat a les 18:22h
Quasi dues setmanes després de l'operació policial pel cas 3% que esquitxa CDC, Catalunya Sí que es Pot proposa que es prohibeixin les donacions d'empreses a fundacions vinculades a partits polítics. El portaveu de la confluència d'esquerres, Joan Coscubiela, ha anunciat que el seu grup portarà al ple del Parlament de la setmana que ve una iniciativa parlamentària per presentar al Congrés perquè es reformi la llei de finançament dels partits per incloure aquest veto.

Coscubiela ha insistit que els casos de finançament irregular que afecta alguns partits són una de les "xacres més greus" que pateix la realitat política del moment i ha subratllat que precisament ha estat a través de les fundacions que s'han construït mecanismes per dotar econòmicament de forma il·legal algunes formacions polítiques. Ha lamentat que aquest fet hagi produït una "erosió de la legitimitat" dels partits i de les institucions. "Alguns partits han estat investigats, jutjats i fins i tot condemnats i segueixen sense assumir les seves responsabilitats", ha advertit. De fet, ha recordat precisament les detencions que es van produir fa dotze dies arran del cas 3% amb la detenció d'alguns càrrecs i dirigents vinculats a CDC. "A hores d'ara, malauradament, encara és hora que el senyor Mas doni explicacions. S'amaga darrere de suposades campanyes en contra del procés", ha dit Coscubiela.

Només donacions de particulars

Si bé les donacions d'empreses als partits estan ja prohibides, CSQEP sol·licita que es prohibeixin també les donacions d'empreses a fundacions. Així doncs, només serien legals les aportacions que facin persones físiques i que, en cas de superar els 5.000 euros, siguin notificades davant del Tribunal de Comptes. La confluència d'esquerres també considera necessari augmentar les penes d'aquells que vulnerin la legislació en aquesta matèria.

"La legislació actual continua facilitant les estratègies de finançament irregular d’alguns partits", ha advertit el portaveu de CSQEP, que ha detallat que la reforma de la llei del 2015 que va fer el PP i que "va comptar amb la connivència de CiU" permet a les empreses fer donacions a les fundacions. "Feta la llei, feta la trampa", ha etzibat.