PSC i C's forçaran una comissió d'investigació del cas Vidal si el Govern no dona més explicacions

Ciutadans presenta una moció demanant la compareixença de Puigdemont i els socialistes demanen a Junts pel Sí i la CUP que votin a favor de la compareixença de cinc consellers i de l'ex-senador d'ERC | La CUP avança que no votarà a favor d'unes compareixences que busquen "caricaturitzar" el procés sobiranista

14 de febrer del 2017
Actualitzat a les 18:26h

El portaveu adjunt de C's al Parlament, Fernando de Páramo Foto: @CiudadanosCs


El cas sobre les polèmiques declaracions de l'ex-senador Santi Vidal segueix portant cua. Ni Ciutadans ni el PSC estan satisfets amb les explicacions que diferents membres del Govern van donar durant el passat ple del Parlament i és per això que ha tornat a llançar una advertència: o es donen les explicacions que exigeixen i compareixen tots els consellers sol·licitats, o forçaran la creació d'una comissió d'investigació.

Aquest dimecres està previst que el vicepresident Oriol Junqueras comparegui a la comissió d'afers institucionals precisament per donar explicacions sobre les afirmacions que van suposar la renúncia a l'acta de senador del jutge. El portaveu adjunt de C's al Parlament, Fernando de Páramo, ha assegurat que Junqueras "va prendre el pèl" a l'oposició durant el passat ple perquè "no va respondre cap pregunta" i tampoc confien que en comissió responguin. És per això que el principal grup de l'oposició ha presentat una moció en la qual demana que sigui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui comparegui al Parlament per "donar la cara" per les afirmacions de Vidal.

"O estan enganyant o estan ocultant informació"

El PSC, per la seva banda, demana que Junts pel Sí i la CUP votin demà en comissió a favor de la compareixença de tots els consellers que sol·liciten -a més de Junqueras, Raül Romeva, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Jordi Jané-  i també del propi Vidal. Si la petició dels socialistes no prospera, la diputada Eva Granados ja ha advertit que mouran fils amb l'oposició per crear una comissió d'investigació. "Volem que ens expliquin quin ús es fa de les dades fiscals dels catalans. Que siguin transparents i donin explicacions", ha dit Granados.

La diputada socialista consideta que les polèmiques afirmacions de l'ex-senador Vidal marquen "un abans i un després" a la legislatura i és per això que ha exigit al Govern que "no miri cap a una altra banda" i que doni tota la informació sobre "els textos normatius de la secessió" que membres del Govern diuen tenir preparats. "O estan enganyant o estan ocultant informació", ha sentenciat Granados.

La CUP no votarà a favor de les compareixences

La CUP, però, ja ha deixat clar que no pensa participar del que considera un intent de "caricaturització" del procés sobiranista. El diputat de la CUP Benet Salellas considera que la intenció del PSC i de C's és, a partir d'una "anècdota", treure suc de la situació. "No estem disposats a què les declaracions de Vidal siguin el debat real en aquesta cambra", ha sentenciat.