pobresa

La pobresa infantil severa augmenta un 23% a Catalunya

Un informe de Save the Children denuncia que la creixent desigualtat de rendes té un impacte directe en la pobresa infantil | L'ONG detalla que els ingressos de les famílies més pobres han disminuït un 31% mentre que els recursos de la resta de la població ho han fet un 7%

per Carla Palazzi , 14 de febrer de 2017 a les 13:10 |
Vicente i un dels seus tres fills, un dels testimonis recollits per Save the Children | Save the Children
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La pobresa infantil s'enquista i creix la desigualtat entre els menors de famílies pobres i benestants. Així ho detalla Save the Children, que aquest dimarts ha publicat un informe -amb el títol Desheretats- en què destaca que la infància en situació de pobresa severa a Catalunya ha augmentat un 23% entre 2013 i 2015. El treball també detalla -recollint dades d'Idescat del 2015- que el 29,4% dels menors de 18 anys es troben en risc de pobresa. En el seu informe, l'ONG ha relacionat directament el creixement de l'índex de pobresa amb l'increment de les desigualtats en les rendes. En el cas de Catalunya, des del començament de la crisi de 2008, els ingressos de les famílies més pobres ha disminuït un 31% mentre que els recursos de la resta de la població ho ha fet un 7%.
 

Informe Save the Children by naciodigital on ScribdSave the Children ha suggerit que les prestacions socials per reduir la desigualtat no són suficients i demana millorar la protecció a la infància i la família. A Catalunya, entre 2007 i 2013, la inversió en infància es va reduir un 15%, sent la quarta comunitat autònoma espanyola en la qual més han disminuït.

Un dels factors que més condicionen la renda disponible pels infants són els costos de l'habitatge. El 58% dels ingressos de les famílies més pobres es destinen a pagar les despreses relacionades amb la casa com la hipoteca o les factures de llum, aigua i calefacció. Per l'ONG la falta de recursos disponibles per a la resta de necessitats comporta riscos per al desenvolupament físic, cognitiu i emocional dels infants.


Pobresa infantil i abandonament escolar

En el seu treball, Save the Children també ha relacionat la pobresa infantil amb l'abandonament escolar prematur. Mentre que les dades generals d'estudiants catalans que deixen d'estudiar està disminuint, per al 20% de la població més pobre ha augmentat un 1,4%. Alhora, l'ONG ha destacat que la despesa pública en educació s'ha reduït significativament entre 2010 i 2012: a Catalunya un 14%, superant l'estat espanyol (12%) i la mitjana europea (3%).


En el cas espanyol, Save the Children ha destacat que els nens amb menys recursos i les seves famílies s'han empobrit un 32%, cinc vegades més que els rics. Espanya se situa entre els estats de la Unió Europea amb més desigualtat de rendes. El director general de l'ONG, Andrés Conde, ha destacat que la desigualtat "no és natural i inevitable, sinó fruit de determinades polítiques i es pot corregir amb unes altres". Conde també ha advertit que "a Espanya, un nen que neix en una llar pobra està condemnat per a tota la vida a ser-ho". "L'Estat no permet que els nens tinguin les mateixes oportunitats, al contrari, els posa travetes als que pitjor estan. Ni les polítiques públiques de protecció social ni el sistema fiscal estan dissenyats per reduir la desigualtat i acabar amb la pobresa", ha afirmat.

En l'informe publicat, Save the Children detalla que l'ocupació està directament relacionada amb la desigualtat i que l'augment de la desocupació durant la crisi ha provocat que 800.000 menors visquin en llars en les quals ningú treballa. Però l'ONG també subratlla que tenir treball no és garantia de sortir de la pobresa i que més del 60% dels nens més pobres viuen en llars en les quals el principal sustentador econòmic té un treball temporal.

Per últim, l'ONG ha connectat la desigualtat amb problemes de salut dels nens. Les retallades en salut han causat un empitjorament en les condicions de vida i un accés limitat a serveis com dentistes, oculistes o logopedes. A més a més, els infants en situació de pobresa pateixen més obesitat (33%) que els més rics (23%).

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació