Mas acusa la Fiscalia de voler presentar el sobiranisme com a «intolerant»

L'ex-president, en un acte a la UPF, assegura que les queixes del ministeri públic arriben perquè el judici al 9-N "no els ha sortit bé" | Destaca que els jutges del 9-N tenen l'oportunitat d'enviar un missatge a l'Estat per resoldre políticament el procés sobiranista | La consellera de la Presidència, Neus Munté, destaca que el sobiranisme ha rebut "insults gravíssims" i no té constància dels preusmptes atacs a la fiscal Magaldi

Artur Mas i Marc Colomer, director de l'ACN
Artur Mas i Marc Colomer, director de l'ACN | ACN
14 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:47h
Missatge d'Artur Mas a la Fiscalia després que el ministeri públic hagi elevat el to pels presumptes insults que va rebre divendres la fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi, abans de l'última jornada del judici al 9-N. "Intenten presentar el moviment sobiranista com a intolerant. Per tres veus que cal reprovar, intenten dir que els sobiranistes insulten i amenacen", ha destacat Mas, que ha acusat la Fiscalia de voler canviar el "marc mental" perquè "el judici no els ha sortit bé".

"El sobiranisme no aixecarà la bandera blanca de la rendició", ha destacat l'ex-president de la Generalitat en un acte a la Universitat Pompeu Fabra moderat pel director de l'Agència Catalana de Notícies, Marc Colomer. Tot i considerar "reprovables" els insults que va rebre Magaldi la setmana passada, Mas ha apuntat que qui "amenaça" són "determinats estaments de l'Estat", incloent-hi tot allò derivat de la majoria absoluta del PP de la passada legislatura al Congrés dels Diputats.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha recordat els "insults gravíssims" que ha rebut el sobiranisme, alguns dels quals "constitutius de delicte", i ha apuntat que ella no té constància de les presumptes agressions verbals a la fiscal en cap de Barcelona. "Hi ha una doble vara de mesurar", ha dit. "Recomano calma i rigor", ha determinat Munté, que en tot cas ha condemnat qualsevol insult que pogués haver arribat a oïdes de Magaldi. "Si es considera agredida, ja sap a quins mecanismes pot recórrer", ha resumit la consellera de la Presidència.

Del judici al referèndum

"Han forçat fins a les últimes conseqüències un judici per la via penal", ha assenyalat l'ex-president de la Generalitat, que ha apuntat que el tribunal que el jutja -a ell, a Joana Ortega i a Irene Rigau- té una "oportunitat d'or" per enviar un missatge a l'Estat. Quin? "[Instar l'Estat a] Deixar-se de tribunals i de fiscalies, i començar a fer política per canalitzar el procés", ha assenyalat Mas. En tot cas, el president del PDECat ha apuntat que aquest judici és un "avís" per a tots aquells càrrecs sobiranistes que es moguin per culminar el procés més enllà de la legalitat espanyola actual.

El dirigent nacionalistaha assegurat que el sobiranisme "sap com fer" el referèndum perquè ha après dels esdeveniments dels últims anys. A banda del 9-N, Mas ha citat el govern de coalició format per Junts pel Sí com a actiu per dur a terme la votació. Una votació, per cert, que dependrà d'una norma sortida del Parlament. "Les lleis de desconnexió seran el missatge a l'Estat i al món que hi ha una majoria parlamentària independentista a Catalunya", ha destacat l'ex-president, que ha posat de manifest la participació de la ciutadania a les eleccions plebiscitàries del 27-S.

"Deixem en mans del Govern i de la majoria parlamentària la data del referèndum", ha apuntat Mas, que ha demanat aparcar "subtileses i desconfiances". "Pot ser al juny, al juliol i al setembre", ha destacat l'ex-president. "Si arribem amb acumulació de forces, a l'Estat li costarà molt impedir-ho. Es podrà carregar un contracte amb una empresa privada, o podrà amenaçar funcionaris, però és molt difícil que pugui impedir-ho tot", ha recalcat el dirigent sobiranista. "Ara bé, si arriben dèbils i desunits, pringuem", ha resumit l'ex-president de la Generalitat.

"Perquè siguin efectives les lleis catalanes s'ha d'haver constituït l'estat català, i per això hi ha d'haver reconeixements a nivell internacional", ha ressaltat Mas, que ha indicat que tot això pot tenir èxit "en funció de la força que s'hagi aconseguit a Catalunya i del suport que tingui". "Si la nostra força no és gran haurà estat un intent, però no un intent reeixit", ha manifestat. El suport dels altres països no arriba públicament, i l'ex-president sosté que ara cal confiar en la "neutralitat".

Agenda agitada

Mas està incrementant aquests dies la seva presència pública, especialment arran del judici al 9-N. Divendres va protagonitzar una roda de premsa al costat de Carles Puigdemont, diumenge va passar pels platós de TV3 i ahir va ser en un acte a l'Ateneu Barcelonès en què va aprofitar per replicar a Mariano Rajoy. "La independència, que per a alguns és una amputació, per a nosaltres és una emancipació dolça i alliberadora", va assegurar l'ex-president de la Generalitat.

Preguntat per Marc Colomer sobre els fets de fa un any, quan la CUP es va vantar d'haver-lo enviat a la "paperera de la històrica", Mas ha determinat que no ha sentit que això hagi estat així. "No em vaig sentit enviat a la paperera de la història per part de ningú", ha assegurat l'ex-president, que ha volgut elogiar la figura de Muriel Casals un any després de la seva mort. "Era la millor de tots nosaltres", ha resumit.