«L'ombra de l'eunuc» de Jaume Cabré, nominat a Llibre de l'Any a Polònia

L'autor català ja va ser un fenomen de vendes l'any 2013, amb la traducció de "Jo confesso"

09 de febrer del 2017
Actualitzat a les 12:36h

Jaume Cabré. Foto: Editorial Proa


Jaume Cabré segueix sent l'autor català de més èxit a nivell internacional, de manera indiscutible. A les constants traduccions de la seva obra, cal sumar-hi el favor de la crítica especialitzada i també la passió dels lectors. A Polònia, és una figura reverenciada, sobretot a partir de l'any 2013, quan l'autor català va aconseguir ser un autèntic fenomen de vendes gràcies a la traducció de Jo confesso. Tres anys després, és el torn d'una de les obres que precedeixen la seva darrera novel·la, L'ombra de l'eunuc, publicada a Catalunya l'any 2010.

La xarxa social polonesa especialitzada en literatura Lubimy Czytac ha convocat la segona edició del premi Book of the Year, un guardó on els lectors trien el llibre més destacat de l'any d’entre 230 títols proposats pels editors polonesos. L’ombra de l’eunuc és un dels candidats al premi dins la categoria de "Ficció". La novel·la va arribar a Polònia l'any 2016, de la mà de l’editorial Wydawnictwo Marginesy i amb traducció d’Anna Sawicka.

En la primera edició del guardó, Book of the Year va rebre una resposta aclaparadora, amb més de 100.000 participants, resultant vencedor The Bazaar of Bad Dreams, de l’escriptor estatunidenc Stephen King. En aquesta segona edició, els lectors polonesos tenen quatre setmanes –de l’1 al 28 de febrer– per votar qualsevol dels 230 títols de llibres escollits per 79 editors, i classificats en 12 categories.

De Les veus del Pamano a la consolidació internacional

L'èxit indiscutible de Les veus del Pamano va significar el gran salt internacional de Jaume Cabré (Barcelona, 1947), un autor que desperta passions en diversos països europeus. Aquella trama amb la memòria històrica com a gran eix motriu, va fer que altres obres de l'autor suscitessin un gran interès enllà de Catalunya, com les novel·les Fra Junoy o l'agonia dels sonsSenyoria o L'ombra de l'eunuc.

La posterior Jo confesso, també amb una gran èxit editorial, va acabar de consolidar l'autor, que va aconseguir el Prix Courrier International a la millor novel·la estrangera 2013 i el Premi Ciutat de Barcelona 2013 a la projecció internacional de la ciutat. Cabré és Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i membre de l’Institut d’Estudis Catalans.