JUSTÍCIA

El Parlament culmina la configuració del dret civil català

La cambra modifica el llibre segon perquè els jutges hagin de valorar si els discapacitats intel·lectuals estan capacitats per votar | L'oposició augura "problemes competencials" amb l'estat espanyol

per Redacció , 8 de febrer de 2017 a les 17:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El conseller de Justícia, Carles Mundó Foto: ACN


El Parlament ha aprovat aquest dimecres el llibre sisè del Codi Civil i ha culminat així la configuració del dret civil català. En concret, s’ha aprovat el projecte de llei del llibre sisè del Codi Civil de Catalunya i la modificació dels llibres primer, segon, tercer quart i cinquè, que s’ha votat per parts i que ha rebut el suport majoritari de la cambra. El text regula els contractes de compravenda i de permuta i estableix, per exemple, la capacitat del comprador d’un immoble de recuperar les arres si es fa enrere en l'adquisició per no obtenir el finançament necessari per part d’una entitat bancària.


D'altra banda, la introducció d’una esmena al llibre segon farà que a partir de l’1 de març els jutges s’hagin de pronunciar de manera expressa sobre el dret a vot de totes les persones amb discapacitat intel·lectual que passen per un procés d'incapacitació judicial.

El text ha arribat al ple amb 134 esmenes vives, de les quals 16 eren de C’s, 22 del PSC, 14 de CSQEP, 81 del PP i una de la CUP i després que el Consell de Garanties Estatutàries, per unanimitat, considerés que el text no vulnera ni la Constitució ni l’Estatut. C’s va sol·licitar un dictamen el passat desembre. A mes, el text va superar l’esmena a la totalitat que havia presentat el PP.


Els tipus de contractes

Entre els diferents tipus de contractes que regula el llibre sisè en destaca el de compravenda. Altres tipus de contractes que recull són el de permuta, el de cessió de solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura i els contractes de conreu. També incorpora altres contractes que no estaven previstos en cap norma com el de custòdia de territori, pel qual una part cedeix un terreny i l’altra el gestiona a canvi d’aplicar-hi millores; o el contracte d’aliments, pel qual una de les parts s’obliga a prestar allotjament, manutenció, assistència i cura a una persona durant la seva vida a canvi de la transmissió d’un capital, béns o drets.


A banda del llibre sisè, també s'ha aprovat la introducció d’una esmena en el llibre segon per donar resposta a la reivindicació per part dels discapacitats intel·lectuals que estan en un procés d’incapacitació de poder votar. Així, a partir del proper 1 de març els jutges hauran de decidir si la persona està capacitada per votar o no. Així es dóna solució a la situació actual en què, en la majoria de casos, la declaració d’incapacitació suposa que la persona queda amb els drets civils anul·lats i per recuperar el sufragi han d’iniciar un procés judicial i assumir-ne tant els tràmits com el cost. 

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha destacat que amb aquesta aprovació "s’acaba la teulada d’un gran edifici" i ha destacat que, gràcies a això, Catalunya disposarà del seu propi dret civil. Ha afegit que avui es materialitza la "defunció de la compilació del dret de 1960" i ha celebrat la culminació del Codi Civil de Catalunya. 

Crítiques i dubtes de l’oposició per la constitucionalitat

Des de l’oposició han criticat que tot i que el text va rebre l’aval del Consell de Garanties Estatutàries, aquest llibre pot entrar en conflicte amb la legalitat espanyola. Des de C’s, José María Espejo Saavedra ha criticat que l’objectiu era únicament "fer un codi civil diferent de l’espanyol" i ha alertat que hi haurà un "problema competencial important". Ha afegit que el dictamen del Codi Civil Català "no avala per complet" el llibre sisè i lamenta que malgrat això acabi donant el vistiplau. 

La diputada del PSC Rosa María Ibarra ha criticat la "precipitació" en l’elaboració d’aquest projecte i ha considerat que es tracta d’un llibre "incomplert". Per la seva part, el diputat de CSQEP Joan Coscubiela ha lamentat que el resultat final "pot portar problemes competencials" i ha augurat que segurament el text "acabarà al TC". Coscubiela ha criticat també la "mala pràctica" d’aprofitar aquest projecte per introduir canvis en la resta de llibres. 

També sobre el conflicte competencial, la diputada del PP Esperanza García ha assegurat que precisament el que busca el Govern i JxSí és aquest conflicte per continuar amb la "campanya" iniciada el 6-F "amb el fil musical del victimisme constant". Ha alertat que el dret civil català que s’ha configurat no només entra en conflicte amb l’espanyol sinó també amb la voluntat d’Europa d’harmonització de drets com el contractual. 

Per últim, el diputat de la CUP Benet Salellas ha constatat que les coses s’han fet bé en quant a l’impuls del projecte de llei però ha lamentat "que es podrien haver fet millor". Salellas ha rebatut als diputats que parlaven d'inseguretat jurídica que aquesta no ve pel llibre sisè sinó del sistema d’elecció dels jutges, ja que ha assegurat que "els tribunals espanyols no apliquen el dret civil català" i "no compleixen la llei". El diputat també ha mostrat l’oposició del seu grup al fet que el text suposa "privatitzar" part del sistema de justícia donant més poder als notaris i s’ha preguntat si el Govern "treballa pels interessos col·lectius o per cedir davant dels interessos d’un lobbie".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació