L'exposició sobre el franquisme de l'Ajuntament de Barcelona va costar 183.000 euros

El govern municipal ha revelat el cost de la mostra aquesta tarda en respota a una pregunta del grup municipal de CiU

Redacció
07 de febrer del 2017
Actualitzat a les 20:06h

Desenes de persones molestes amb l'exposició van pintar les escultures franquistes Foto: Adrià Costa


L'exposició sobre el franquisme que l'Ajuntament de Barcelona va instal·lar al Born Centre de Cultura i Memòria va costar 183.697 euros. Ho ha reconegut aquesta tarda el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, en resposta a una pregunta de CiU. Així consta en l'expedient tancat a data del 10 de gener, que inclou fins a 32 contractes amb empreses que es van encarregar del muntatge de la mostra, tal i com ha avançat l'ACN.

El gruix principal d'aquesta xifra se l'emporta l'apartat de producció amb més de 100.000 euros. La mostra, que es va poder visitar entre el 18 d'octubre del 2016 i el 8 de gener d'aquest any, va aixecar una enorme polèmica per la instal·lació de dues estàtues franquistes al carrer. L'escultura de Franco muntant dalt d'un cavall va suscitar molt rebuig i va ser víctima de nombroses pintades i bretolades. Al final, va ser tombada i l'ajuntament la va haver de retirar. Precisament, el transport i la manipulació de les peces i les estàtues exposades va costar més de 7.300 euros.

CiU va fer dues preguntes sobre aquesta qüestió: una sobre el cost de la mostra i una altra sobre els contractes que s'havien signat amb les empreses que van fer el muntatge. En la primera resposta es van incloure dades del novembre, quan la mostra estava encara oberta i encara faltava comptabilitzar algunes despeses. Per això és en la segona resposta, que s'ha fet pública aquesta tarda, on es donen les dades definitives.

L'exposició tenia com a objectiu denunciar la permissivitat de les administracions catalanes amb els grans monuments de la dictadura a Barcelona, que van perdurar a l'espai públic durant més de 35 anys. La decisió d'escollir el Born Centre Cultural per a la mostra va molestar alguns grups municipals, però sobretot ho va fer la instal·lació de dues estàtues, especialment la figura eqüestre de Franco, contra la qual es van llençar ous i pintura. Després d'ordenar retirar-les, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va assegurar que no es penedia d'haver-les instal·lat, però va admetre que potser no havien aconseguit explicar el seu sentit. Ja llavors va apuntar que el cost de l'exposició podria acostar-se als 200.000 euros.
Arxivat a