El Govern titlla de «judici polític» el 9-N i recorda que la premsa internacional fa la mateixa lectura

La portaveu del Govern, Neus Munté, celebra l'acte de "civisme" i "transversalitat" de la mobilització sobiranista d'aquest dilluns per donar suport a Mas, Ortega i Rigau davant del TSJC

Puigdemont i Junqueras, a la reunió del Govern d'aquest dimarts
Puigdemont i Junqueras, a la reunió del Govern d'aquest dimarts | ACN
07 de febrer del 2017
Actualitzat a les 14:14h
El Govern ha insistit aquest dimarts en la naturalesa "política" del judici contra l'ex-president de la Generalitat Artur Mas i les ex-conselleres Joana Ortega i Irene Rigau per la seva implicació en el procés participatiu del 9-N. La portaveu de l'executiu i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha afirmat que la causa que es jutja aquesta setmana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) és un "judici polític". "No volem transmetre a la ciutadania que és un judici polític, és que ho és. Ho sap absolutament tothom", ha reblat Munté en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. La portaveu ha recordat que la lectura del Govern és compartida per la "premsa internacional".

Munté ha recalcat que la mobilització massiva del sobiranisme d'ahir -unes 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van congregar davant del TSJC per donar suport a Mas, Ortega i Rigau- va ser un acte de "civisme" i "transversalitat". "El que es va viure a Barcelona va ser una mostra civilitzada de posicionament sobre un judici polític", ha insistit Munté, que ha destacat que la causa del 9-N "no té cap base legal".

L'ex-president de la Generalitat i les ex-conselleres estan acusats de desobediència i prevaricació, però el Govern ha volgut subratllar aquest dimarts que el primer que incompleix sentències del Tribunal Constitucional (TC) és el govern espanyol. "És el govern de l'Estat qui acumula fins a 34 sentències fermes", ha recordat la portaveu de l'executiu, que ha posat exemples com el de la pobresa energètica o els desnonaments. També s'ha referit a altres incompliments, com la "deixadesa de funcions" amb el model de finançament o una "insuficient" cobertura de la llei de dependència, la xarxa de Rodalies o l'atenció als refugiats. "Aquesta manca de compliment dels compromisos amb Catalunya contrasta amb l'agilitat per fer actuar els tribunals contra el procés polític català", ha afirmat Munté.