Puigdemont: «Mas, Ortega i Rigau defensaran la dignitat del poble davant dels tribunals»

El president de la Generalitat, en un missatge institucional a Palau, assegura que el 9-N mai hauria d'haver arribat a judici | Sosté que "molts ens sentirem jutjats" davant del TSJC i carrega contra el PP per les signatures recollides contra l'Estatut

Puigdemont, Forcadell amb Mas, Ortega i Rigau
Puigdemont, Forcadell amb Mas, Ortega i Rigau | Adrià Costa
06 de febrer del 2017
Actualitzat a les 11:48h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dilluns a primera hora des de la Galeria Gòtica de Palau que Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega defensaran "dempeus" la "dignitat" del 9-N i de tot el que va significar per als catalans.

"Seran jutjats per una causa que mai hauria hagut d'arribar als tribunals", ha arrencat Puigdemont, que ha definit com a "compromís" el fet que es dugués a terme el 9-N. "Aquell dia Catalunya va enviar un senyal, una més des que el PP va recollir signatures contra l'Estatut", ha recordat. "El que va passar aquell dia va ser una cura contra la perversió de la distància entre la democràcia i la gent", ha apuntat.

"Molta gent se sent avui representada pels qui seran jutjats. Expressarem la nostra indignació per haver dut a judici una qüestió política. Trobaran la mateixa resposta que quan es buscaven signatures contra Catalunya, que vetlla per la seva dignitat", ha destacat el màxim dirigent de la Generalitat.

Inici de la comitiva

Un cop Puigdemont ha acabat el seu breu missatge institucional ha arrencat des de la Plaça de Sant Jaume la comitiva que acompanyarà els tres encausats fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Està previst que arribin minuts abans de les nou del matí, que és quan estan citats davant d'un tribunal presidit pel mateix cap de files del TSJC, Jesús María Barrientos. Des de minuts després de les set del matí ja hi havia manifestants davant de Palau per fer costat als acusats.

L'estratègia de defensa, ja apuntada en els escrits presentats els últims mesos davant dels jutjats, es basarà en què el procés de participació va ser "perfectament legal" i en què el 9-N va quedar en mans dels voluntaris a partir de la suspensió del Tribunal Constitucional (TC), que va arribar cinc dies abans de la votació. Mas va insistir ahir que ell és el "màxim responsable polític" de la jornada i que, si la justícia "s'ha de arreglar a algú", ha de centrar la seva atenció en ell.

Després de la mobilització i amb el judici ja iniciat, el president de la Generalitat ha expressat al seu compte de Twitter la satisfacció per la resposta de la ciutadania. Puigdemont ha donat les "gràcies" als catalans per l'"escalf als qui van ser fidels a la democràcia".
 El president de la Generalitat també ha enviat un missatge al govern espanyol: "Asseure al banc dels acusats els nostres representants per haver fomentat la democràcia és error molt greu. Un altre", ha piulat Puigdemont.